Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2024 11:53

Coca-Cola реєструє свої товарні знаки в Росії. Зрада чи вимушений крок?

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

Що ж змусило відомі компанії, наприклад Coca-Cola, зробити реєстрацію саме зараз?

Згідно з чинним законодавством РФ, а саме статті 1491 Цивільного кодексу Російської Федерації, виключне право на товарний знак діє протягом десяти років з дати подання заявки на державну реєстрацію товарного знака до федерального органу виконавчої влади з інтелектуальної власності.

Що ж змусило відомі компанії, наприклад Coca-Cola, зробити реєстрацію саме зараз? Все просто. Згідно з тим же російським законодавством, а саме п. 1 ст. 1486 ЦК РФ правова охорона товарного знака може бути припинена достроково щодо всіх товарів або частини товарів, для  індивідуалізації яких товарний знак зареєстрований, внаслідок невикористання товарного знака безперервно протягом трьох років. Тобто, якщо компанія не використовує свій товарний знак в країні більше трьох років, то будь-яка зацікавлена особа може оскаржити реєстрацію товарного знаку в судовому порядку. Суд може винести рішення про дострокове припинення правової охорони товарного знака у разі його невикористання. Як наслідок - відбувається припинення охорони товарного знаку і зареєструвати такий же товарний знак може будь-хто.

Зацікавлена​​ особа, яка вважає, що правовласник не використовує товарний знак щодо всіх товарів чи частини товарів, для індивідуалізації яких товарний знак зареєстрований, надсилає такому правовласнику пропозицію звернутися до федерального органу виконавчої влади з інтелектуальної власності із заявою про відмову від права на товарний знак або укласти із заінтересованою особою договір про відчуження виняткового права на товарний знак щодо всіх товарів або частини товарів, для індивідуалізації яких товарний знак зареєстрований (далі – пропозиція заінтересованої особи). Пропозиція зацікавленої особи надсилається правовласнику, а також за адресою, зазначеною у Державному реєстрі товарних знаків або у відповідному реєстрі, передбаченому міжнародним договором Російської Федерації.

А далі, якщо протягом двох місяців з дня направлення пропозиції заінтересованої особи правовласник не подасть заяву про відмову від права на товарний знак і не укладе із заінтересованою особою договір про відчуження виняткового права на товарний знак, заінтересована особа у тридцятиденний строк після закінчення зазначених двох місяців має право звернутися до суду із позовною заявою про дострокове припинення правової охорони товарного знака внаслідок його невикористання.

Правова охорона товарного знака припиняється з дати набрання законної сили рішенням суду. Тобто рішення про дострокове припинення правової охорони товарного знаку в Росії приймає суд. А от на чию сторону він стане не відомо. Вже більше двох  років Росія на законодавчому рівні намагається не дати міжнародним компаніям покинути російський ринок, вигадуючи все нові перепони.

Якщо ж розглянути все це на прикладі тієї ж Coca-Cola, яка почала реєстрацію своїх товарних знаків Coca-Cola, Sprite і Fanta, то це скоріше кроки на випередження.

За даними KSE Institute, через два тижні після повномасштабного вторгнення Росії в Україну,  американська компанія Coca-Cola оголосила, що припиняє роботу в росії, відмовляється від інвестицій і припиняє свою рекламну діяльність. Це означало, що офіційно Coca-Cola, Sprite, Fanta та інші бренди більше не продаватимуться. Однак американська материнська компанія ніколи не відповідала безпосередньо за його виробництво і продаж на російському ринку. 10 заводів Coca-Cola в Росії належали незалежній греко-швейцарській фірмі Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC). Coca-Cola HBC зареєстрована на лондонській біржі, і американська материнська компанія Coca-Cola володіє в ній 21% акцій.

За даними ЄДРЮЛ, 29 липня 2022 року найменування організації ТОВ "Кока-Кола ЕйчБіСі Євразія" змінено на ТОВ "Мултон Партнерс". Генеральним директором "Мултон Партнерс" став Александар Ружевич, який очолював Coca-Cola HBC Росія з 2018 року (щоправда, рік тому його на цій посаді змінив Володимир Косьєр). Multon Partners виробник Кока-Коли в країні, належить окремій компанії Coca-Cola HBC. Коли HBC припинив виробництво Кока-Коли після вторгнення, Multon представив Dobry Cola. Вона стала найпопулярнішою газованою водою в країні, займаючи 13% ринку, повідомляє дослідник Продажі.рф. «Прибутки від продажу Coca-Cola в Росії просто перейшли до Coca-Cola HBC, яка зайняла частку ринку завдяки успіху «Добрих», — говорить Гаррет Нельсон  аналітик CFRA Research.1

Локальні компанії АТ «Мултон» (іпн 7810249327)2, ТОВ "МУЛТОН ПАРТНЕРС" (іпн 7701215046)3 та ТОВ "Кока-Кола Софт Дринк Консалтинг" (іпн 7701206556) 4 продовжували працювати весь час і отримувати доходи в Росії. Підтвердження цьому можна побачити в їх фінансовій звітності.

За публічними заявами Coca-Cola припинила співпрацю з Росією навесні 2022 року, а отже більше двох років офіційно не використовує власні товарні знаки на території РФ. Наступної весни реєстрація цих товарних знаків може бути анульована за рішенням суду  і правовий захист на знак втрачено. Це може мати серйозні наслідки для правовласника та його товарного знаку:

- Якщо товарний знак перестав бути зареєстрованим та захищеним, інші компанії або особи можуть використовувати цей знак або його схожі варіанти для своїх продуктів, що може призвести до змішування на ринку та конфліктів між правовласником та конкурентами.

- Якщо популярний або добре відомий товарний знак втратить свою реєстрацію і стане доступним для використання іншими, це може негативно вплинути на репутацію бренду та його впізнання серед споживачів.

"Активи інтелектуальної власності мають високу цінність і важливе значення для компанії Coca-Cola, і ми постійно вживаємо заходів для покращення та зміцнення цих активів у всьому світі. Подані заявки в Росії призначені для збереження наших прав на товарні знаки. Наш бізнес у Росії було зупинено у 2022 році", - йдеться у коментарі Coca-Cola Ukraine для ЕП. 5

А що ж з паралельним імпортом Кока-Коли з інших країн? Тут теж не все так просто. Після вторгнення Росія прийняла закон, що дозволяє продавати фірмові товари без згоди власника торгової марки. Оскільки вантажівки перевозять незліченну кількість ящиків через кордон, росіяни, які жадають «справжньої речі», все ще можуть її отримати.

За два роки повномасштабного вторгнення журналісти досить часто писали про те, що відомий бренд можна знайти на полицях магазинів в Росії і імпортований він з різних країн. До прикладу з ОАЕ, Ірану, Туреччини, Азербайджану, Казахстану та багатьох інших.

Журналісти The Bell підрахували, що у 2022-2023 роках постачальники видали більше 100 декларацій відповідності на імпорт оригінальних напоїв Coca-Cola в Росію. Ця цифра ґрунтується на даних Росаккредитації, державного агентства, яке видає декларації відповідності, необхідні для імпорту товарів до Росії.6

Coca Cola не єдина компанія, яка подала документи на реєстрацію товарних знаків. Компанія Starbucks, яка пішла з російського ринку і продала свій бізнес,  в кінці травня подала в Роспатент вісім заявок на реєстрацію товарних знаків.

А от товарний знак компанії Shell був відкликаний самим Роспатентом. Ця інформація з'явилася в ЗМІ нещодавно. У березні 2022-го представники Shell подали заявку на реєстрацію логотипа і пізніше отримали повідомлення про необхідність сплатити мито, але гроші так і не було відправлено. Після закінчення терміну на оплату в Роспатент дійшли висновку, що Shell Brands International AG відмовляється від свого товарного знака. Заявка була відкликана, а фірмовий логотип дозволили використовувати виробникам автомобільних товарів повсюдно і абсолютно безкоштовно.7

Тож не виключено, що на нас чекають нові новини про реєстрацію товарних знаків від компаній, які пішли з російського ринку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи