Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.07.2023 12:01

Спорт. Політика. Війна

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

Харлан не остання спортсменка, яка постраждає від участі російських спортсменів в змаганнях.

Навіть під нейтральними прапорами. Бо спорт не може бути поза політикою. Особливо коли йде війна і гинуть люди.

В січні 2023 року з'явилася заява президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, про те що заборона росіянам і білорусам брати участь в змаганнях – це дискримінація. З тих пір МОК постійно натякав про те, що не буде проти, якщо інші спортивні організації будуть шукати шляхи повернення цих спортсменів до змагань. Обґрунтовуючи це тим, що Олімпіада і спортивні змагання можуть сприяти діалогу в напружений час.

Чи можна вважати діалогом дискваліфікацію української фехтувальниці через відмову потиснути руку переможеній російській спортсменці, яка відкрито підтримує російських військових?

МОК заявляв, що не хоче допускати спортсменів, які, «активно підтримують війну», а остаточне рішення приймається міжнародними федераціями, що займаються окремими видами спорту. Але він надав небагато деталей про те, як це буде працювати.

Спортсмени з росії та білорусі були відсторонені від змагань FIE (Міжнародна федерація фехтування) з березня минулого року через війну в Україні відповідно до рекомендацій МОК.

Вторгнення в Україну також призвело до того, що російський олігарх узбецького походження Алішер Усманов тимчасово залишив посаду президента FIE після того, як Євросоюз запровадив проти нього санкції.  Відомо що Усманов і Бах давно є близькими друзями, на ці стосунки не вплинуло вторгнення Володимира Путіна в Україну. Тож вплив МОК на рішення FIE і навпаки – зрозумілий.

Російським і білоруським спортсменам дозволено повернутися до змагань у змаганнях Міжнародної федерації фехтування (FIE) згідно з рішенням с позачергового конгресу, який відбувся в Інтернеті в березні 2023. Це рішення набуло чинності з другої половини квітня 2023 року, до Чемпіонату світу з фехтування в Мілані в липні, що дозволило їм взяти участь у кваліфікації на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року. Саме завдяки цьому рішенню росіянка Анна Смірнова була допущена до змагань в Мілані, хоч і під нейтральним прапором.

Виконавчий директор Федерації фехтування США Філ Ендрюс заявляв: «Дозвіл виступати російським та білоруським спортсменам на змаганнях - це повідомлення світові про те, що більшість міжнародної спільноти фехтувальників готова поглянути в інший бік і вітати фехтувальників, яких фінансує та підтримує російський уряд», деякі з яких мають «прямі зв’язки з військовими».

За статистичними даними Київської школи економіки 20 спортивних організацій мають статус “залишаються”, що свідчить про те що вони підтримують росіян і дозволяють їм брати участь у змаганнях. Серед них: 

International Fencing Federation - російським і білоруським спортсменам дозволено повернутися до змагань у змаганнях Міжнародної федерації фехтування (FIE).

International Paralympic Committee (IPC) - Паралімпійські комітети Росії та Білорусі були заборонені Міжнародним паралімпійським комітетом (IPC), ймовірно, до наступної осені. Апеляційний трибунал МПК задовольнив апеляцію ПКР і підтвердив, що рішення Генеральної Асамблеї МПК про встановлення членства ПКР в МПК відмінюється.

Tennis Australia - Tennis Australia дотримується своєї позиції дозволити російським і білоруським гравцям змагатися на цьогорічному Australian Open, незважаючи на заклики заборонити їх. 

International Canoe Federation - Виконавча рада Міжнародної федерації каное (ICF) вирішила дозволити російським і білоруським спортсменам повернутися до своїх змагань під нейтральним прапором, якщо вони не підтримують війну в Україні.

International Boxing Association - Міжнародна боксерська асоціація зняла заборону з Росії та Білорусі. USA Boxing, національний орган управління цим видом спорту в країні, припинив своє членство в очолюваній Росією Міжнародній асоціації боксу (IBA). «Газпром» став генеральним партнером Міжнародної асоціації боксу.

International Judo Federation - Виконавчий комітет IJF вирішив дозволити спортсменам з Росії та Білорусі брати участь у змаганнях IJF як індивідуальних нейтральних спортсменів. IJF забороняє глядачам носити російську військову символіку на чемпіонаті світу з дзюдо.

Статус «Вичікують», тобто частково дозволили виступи росіянам або планують дозволити:

Badminton World Federation - Всесвітня федерація бадмінтону (BWF) розгляне можливість дозволу російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях як нейтральні, заявив керівний орган спорту 31.06.2023, через місяць після того, як вони продовжили заборону.

International Gymnastics Federation - Запровадити сувору вимогу нейтралітету щодо Російської Федерації та Республіки Білорусь для будь-якої участі в санкціонованих FIG змаганнях. 

Women's Tennis Association - Призупинили російські партнерства, заборонили участь під іменем чи прапором Росії чи Білорусі, але дозволили участь окремих спортсменів. Виписали штрафи за турніри, які заборонили участь окремих спортсменів з Росії та Білорусі.

Wimbledon - Вімблдон піддався тиску та скасував заборону на участь російських гравців у цьогорічному Чемпіонаті, але зірок буде вигнано, якщо вони продемонструють будь-яку підтримку країні Володимира Путіна. Спортсмени змагатимуться під нейтральним прапором. Вімблдон також заборонив продавати свою продукцію в Росії та Білорусі в рамках постійного засудження війни в Україні.

«Виходять» або припинили співпрацю з росіянами близько 50 спортивних організацій? які є в базі KSE, наприклад:

FIDE (International Chess Federation) - Відсторонили російські та білоруські команди від участі в турнірах. У січні 2023 Федерація шахів Росії подала заявку на вступ до Федерації шахів Азії та оголосила про намір вийти з Європейського шахового союзу.

International Skating Union - Забороняє російським та білоруським фігуристам брати участь у змаганнях ISU. (ISU регулює фігурне катання, синхронне катання, ковзани та шорт-трек). Рада продовжить стежити за ситуацією в Україні та її впливом на діяльність ISU, а також рішеннями та їх виконанням в рамках олімпійського руху. 

International Basketball Federation (FIBA) - Дотримуючись рекомендацій МОК щодо участі спортсменів з російським або білоруським паспортом у міжнародних змаганнях, опублікованих 28 березня, виконком ФІБА ухвалив вирішила не дозволити реєстрацію чоловічої збірної Росії в Олімпійських попередніх кваліфікаційних турнірах ФІБА 2023.

International Ski Federation - Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) оголосила про продовження заборони російським і білоруським спортсменам брати участь у змаганнях до подальшого розпорядження.

Навесні 2022 року більшість спортивних організацій заявили про заборону російським спортсменам брати участь в змаганнях через війну в Україні. Але з січня 2023 року все почало змінюватись. Саме після заяви МОК про можливі допуски спортсменів з росії дали поштовх до відкриття шляху росіянам виступати під нейтральними прапорами і федерації почали дозволяти участь цих спортсменів. Наслідки цих дозволів ми побачили в Мілані.

Тож чи можна назвати дискримінацією цього разу українських спортсменів, які під тиском змушені не лише брати участь у змаганнях поряд зі спортсменами, які підтримують війну в Україні, а і тиснути їм руку і робити вигляд що війни немає?

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]