Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2024 17:40

Як працює "машина часу" в бізнесі

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Будьте пильними! Вчасне розпізнавання та розуміння впливу певних світових трендів на економіку приносить відчутну користь як для бізнесу, так і для політикуму тієї чи іншої країни.

Упродовж багатьох років я спостерігаю процеси розвитку та еволюції світових ринків, зокрема європейських, де можна відзначити явище, яке я визначила як "машина часу" в бізнесі.

Це явище полягає в тому, що існують економічні та соціальні тенденції, які рухаються в часі, залежно від їхньої специфіки – або із західних ринків на східні, або навпаки.

Ці тренди спричинені певними чинниками і навряд чи з'являться самі по собі, якщо не буде певної змінної. З іншого боку, якщо ця обставина спостерігається, то з високою ймовірністю можна очікувати певної тенденції, яка зазвичай істотно трансформує місцевий ринок. Усвідомлення цього явища є важливим для бізнесу, оскільки передбачуваність виникнення нових віянь дозволяє компаніям заздалегідь підготуватися до їх настання та вжити відповідних заходів, що в кінцевому підсумку може створити значні конкурентні переваги.

Протягом останніх кількох років ми дуже сильно відчуваємо "машину часу" в Польщі.

Щоб ліпше зрозуміти цей феномен, наведу декілька прикладів.

Приблизно 10-15 років тому ми із захопленням спостерігали за розвитком компаній у Західній Європі, наприклад, у Німеччині чи Франції. Автоматизація та оцифрування багатьох бізнес-процесів або бурхливий розвиток ІТ-індустрії здавалися дивовижними. У той час, з польської точки зору, такий технологічний прогрес здавався чимось важкодосяжним. Ми захоплювалися здалеку, але не були готові до цих рішень. І хоча деякі компанії дуже прагнули впроваджувати цікаві рішення у сфері інноваційних технологій на місцях, коли справа доходила до етапу реалізації, зазвичай виявлялося, що ринок не готовий.

Виникає запитання: чому? Чому західні країни змогли розвивати технології, а Польща не була готовою?

За моїми спостереженнями, окремі ринки поводяться так само, як і люди, котрі їх створюють, тобто вони не роблять того, чого не мусять робити, і лише правильний тиск запускає мотивацію до змін, до дій.

І саме тут з'являється концепція "машини часу", адже одним із ключових факторів швидкого розвитку технологій, оцифрування та автоматизації процесів є зсув від легкого та дешевого доступу до людських ресурсів до їх нестачі.

І це саме той випадок, який ми мали в Польщі. Поки в країні були доступні працівники, а вартість робочої сили була відносно низькою, бізнес у більшості випадків не мав стимулу замінювати людську працю технологіями, які в конкретному випадку просто виявлялися дорожчими, тому клієнти раціонально обирали дешевший варіант. Таким чином, ринок не мав достатніх мотивацій для широкомасштабного впровадження нових рішень. У той час як у Німеччині чи Франції ситуація з технологічним розвитком була просто провокована набагато раніше високими зарплатами і витратами, пов'язаними з залученням та утриманням фахівців. У Польщі ця тенденція просто запізнилася.

Однак, коли вона настала, ринок поводився так само, як і західні аналоги раніше. Почалося масове оцифрування та автоматизація процесів, оскільки це виявилося оптимальнішим і просто дешевшим рішенням у довгостроковій перспективі.

Ще одним цікавим трендом є міграція. Ця тенденція є прямо протилежною - зі сходу на захід, або, точніше, з бідніших до більш економічно розвинених країн. Ця тенденція була надзвичайно помітною, коли нові країни-члени приєдналися до Європейського Союзу. Наприклад, після вступу Польщі до ЄС у 2004 році відбулася велика хвиля трудової міграції. За оцінками, з 2004 року і приблизно до 2020 року з Польщі виїхали приблизно 2 мільйони осіб, переважно до західноєвропейських держав, таких як Велика Британія, Німеччина, Ірландія та Нідерланди. Подібна картина спостерігалася в кожній країні, яка приєдналася до ЄС, і громадяни отримали можливість заробляти більше грошей у багатших регіонах. У свою чергу, цей тренд зумовив інший, який полягає в тому, що, згідно з аналітичними дослідженнями, економічні мігранти повертають в економіку своєї країни (фінансово підтримуючи сім'ю, яка залишилася на батьківщині), як правило, значно більше коштів, ніж сума всіх іноземних інвестицій в цю державу.

Крім того, деякі мігранти готові повернутися на батьківщину, коли рівень її економічного розвитку починає відповідати рівню країни, де вони зараз живуть і працюють. І, що важливо, саме тоді повертаються люди, котрі зазвичай володіють додатковою мовою, мають відповідні компетенції та вміють функціонувати в іншій культурі, а це має вплив – залежно, звісно, від масштабу повернення – на загальний рівень соціально-економічного розвитку краю. 

Україні варто було б узяти до уваги цей аспект у контексті її намірів приєднатися до Європейського Союзу після війни.

Таких трендів чимало, і їх розпізнавання та розуміння їхнього впливу на економіку, безсумнівно, приносить відчутну користь як для бізнесу, так і для політикуму тієї чи іншої країни.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи