Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.06.2024 14:36

Скасування штрафу ТЦК. Шаблон позову до суду

Оскарження штрафу у суді - це законно право особи.

Сьогодні розглядатимемо гостро - актуальну тему, щодо судового порядку захисту від штрафів ТЦК та як боротися з постановою про накладення штрафу, оскільки ці штрафи найчастіше спричиняють невдоволення осіб на яких такий штраф покладається. 

У цій статті розглянути можливість судового штрафу у судовому порядку шляхом подання до суду відповідного позову, посилання на відео з шаблоном позову. Для того, щоб зацікавлена особа могла скористатися шаблоном та грамотно оформити свою позицію до суду. 

Шаблон містить у собі пусті графи які підлягають заповненню. Потрібно заповнити найменування суду, дані про себе, контакти тощо. Це обов'язкові реквізити, які треба зазначити - це вимога законодавства. Якщо не заповниш - суд позов залишить без руху (з наданням часу для усунення) або взагалі поверне позов. 

Слід звернути увагу, що перелік підстав для оскарження постанови про накладання штрафу є доволі різноманітним, а тому у шаблоні залишив вільні графи, де ти вкажи саме свої обставини, на підставі яких хочеш скасувати штраф ТЦК.

Стандартні обставини для скасування штрафу є наступними: 

  1. Відсутнє повідомлення правопорушника належним чином про дату, час, місце розгляду адміністративної справи. Є діючі норми, а саме частина 1 статті 268 та пункту 3 частини 1 статті 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) говорять, що  розгляд справи повинен відбутися з повідомленням та участю правопорушника. Якщо ти не поінформований з приводу розгляду справи стосовно тебе і за підсумком якої буде прийнято спірну постанову – це підстава, щоб останню скасувати;

  2. Відповідачем (ТЦК) не були враховані всі обставини, які мають значення для розгляду та мали бути враховані для прийняття постанови. Законодавцем чітко встановлюється (стаття 280 КУпАП), які обставини має врахувати та взяти до уваги орган, який приймає постанову, а саме: чи було адміністративне правопорушення взагалі скоєно; хто винен, притягується до відповідальності та особа яка вчинила правопорушення чи інша особа; чи підлягає така особа адміністративній відповідальності; чи є пом'якшувальні обставини чи обтяжуючі; чи заподіяна матеріальна шкода;

  3. Не чітко визначено нормативний акт (стаття), що передбачає відповідальність за таке порушення. Часто у постанові не вказується або некоректна норма наведена, тобто помилково інша ніж потрібна. Норма, за якою здійснюється притягнення до відповідальності, має бути чітко визначена щодо твоєї ситуації. Якщо не можна застосувати наведену статтю, її не повинно бути у постанові;

  4. Неподання суб’єктом владних повноважень (ТЦК) відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову (частина 4 стаття 159 Кодексу адміністративного судочинства України). Відзив - це письмова відповідь (заперечення) відповідача на позов. Цю норму прописано, але суди її часто не застосовують. Я вважаю, що цю норму краще вказати у позові.

Наведений перелік – не є вичерпний. У позові я вказав обов'язкові процесуальні норми. Надалі шаблон позову буду постійно оптимізувати відповідно до судової практики. 

ВАЖЛИВО: дата коли ти фактично отримав постанову (впиши дату у відповідне поле). Є термін подання до суду позову протягом 10 днів з дня винесення постанови. Якщо порушив цей строк – є право просити суд поновити пропущений строк за наявністю поважних причин такого пропуску (стаття 289 КУпАП). 

Далі переходимо до прохальної частини позову (“Прошу суд”): основа там складена, тобі залишилось лише внести інформацію по своїй ситуації. 

Також попросив поновити строк на оскарження постанови, для того випадку коли цей строк вже сплив. Також зазначив провести розгляд без твоєї участі. Третє: зазначив, що просиш у суду, а саме, визнати протиправною постанову (впиши її реквізити) та закрити справу про адміністративне правопорушення. 

Отже, у разі задоволення судом позову, штраф не потрібно сплачувати. 

Після прохальної частини іде розділ “додатки”, згідно з чим тобі перелічені додатки долучити до позову у копіях, а саме:  

  • паспорт; 

  • постанову; 

  • квитанцію про сплату судового збору (605 гривень) на реквізити твого суду (дивись у шапці твого позову), реквізити для оплати можна знайти в Інтернет на сайті “Судова влада України”;

  • доказ – надсилання позову відповідачу. 

Після остаточного оформлення позову, підписуєш його і вписуєш фактичну дату. Позов готовий, можна подавати до суду. 

Відповідаю на питання.

Як правильно вибрати суд для подання позову? 

Це буде місцевий районний (міськрайонний) або городський суд. Адміністративні справи з приводу оскарження постанови, а також дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної особи, вирішуються за вибором позивача за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача. Якщо така особа не має місця проживання (перебування) в Україні, тоді справу вирішує адміністративний суд за місцезнаходженням відповідача (стаття 25 Кодекс адміністративного судочинства України).

Строк оскарження постанови у суді?

Становить 10 днів з дня винесення постанови. Якщо строк пропущено – його можна поновити через суд, вказавши поважну причину. У разі отримання постанови Укрпоштою, тоді не знищуй поштовий конверт, а зроби з нього копію та залучи у додатку до позову, як поважна підстава для поновлення пропущеного строку.

ВІДЕО У ТЕМУ: "УКЛОНЕНИЕ ОТ ВОИНСКОГО УЧЁТА ПОСЛЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ТЦК. КРИМИНАЛЬНЫЙ КОДЕКС ЧАСТЬ 1 СТАТЬЯ 337"

Набрання чинності постанови про накладання штрафу?

Воно набирає чинності на 11 день із моменту її прийняття, або на наступний день після набрання рішення суду за наслідком розгляду справи про скасування постанови про накладання штрафу. 

Строк та порядок виконання постанови про стягнення штрафу?

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення (стаття 307 КУпАП). А частина 4 цієї статті вказує, що ти, якщо сплатив штраф, маєш квитанцію про оплату передати органу, який наклав на тебе штраф. Термін для цього 3 дні. 

Примусове виконання постанови про стягнення штрафу?

Якщо ти у добровільному порядку штраф не сплачуєш, до суду не звертаєшся, тоді особа, яка наклала на тебе штраф, обов'язково звернеться до виконавчої служби з приводу примусового виконання зазначеної постанови як виконавчого документа. При цьому негативні наслідки для тебе – штраф збільшується вдвічі, якщо добровільно не платиш (стаття 308 КУпАП). Надалі виконавча служба також стягне з тебе виконавчий збір та інші виконавчі витрати.

ВІДЕО В ТЕМУ: УКЛОНЕНИЕ ОТ ПРИЗЫВА НА ВОЕННУЮ СЛУЖБУ ВО ВРЕМЯ МОБИЛИЗАЦИИ / СТАТЬЯ 336 КРИМИНАЛЬНОГО КОДЕКСА 

Якщо в поданому позові припустився помилок?

Тоді суд залишить позов без руху з наданням тобі посилання на помилки та яким чином їх усунути, з наданням відповідного строку для усунення. Якщо помилки не виправиш, суд тобі позов поверне без розгляду. При поверненні позову, у тебе є право повторно звернутися до суду. 

Апеляцію та касацію подати можна? 

Апеляцію подати можна, у тебе є таке право. А касацію – ні, Верховний суд цю категорію справ не переглядає.

Як обрати адвоката для своєї справи? 

Дивись на судовий досвід адвоката, щодо позитивного розгляду за даною категорією. Дізнатись відгуки про адвоката від його клієнтів (у разі можливості). 

Що робити після того, як суд скасує постанову про накладання штрафу? 

Тоді ти нічого не винен, жодних штрафів. Нічого не треба робити. У тебе буде рішення суду на твою користь – або письмово, або в електронному виді.

Якщо постанову не вдалося скасувати, як буде відбуватись стягнення штрафу з боржника? 

  1. У добровільному порядку сам платиш протягом 15 днів після закінчення судового розгляду;

  2. У разі відмови або неможливості виконати боржником постанову, тоді буде здійснюватись примусове погашення у рамках виконавчого провадження.

Принцип презумпції невинуватості працює при скасуванні постанови?

Працює, оскільки ця категорія справ передбачає, що тягар доказів покладено на ТЦК, а не на тебе. Рекомендую не сподіватися лише на цей принцип. А краще підключай кваліфікованого адвоката, долучай усі докази до судової справи, які тобі на користь, слідкуй за судовою практикою, користуйся інформацією з юридичних каналів.

ВІДЕО В ТЕМУ: "ОТМЕНА ШТРАФОВ ТЦК"

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи