Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2024 15:36

Книжкові фестивалі як платформа для діалогу

Генеральний директор видавництва "Ранок"

За два тижні в Києві пройде вже другий KyivBookFest, а трохи більш як за місяць — другий за цей рік фестиваль «Книжкова країна».

Якщо підрахувати ще ті, що вже відбулися чи відбудуться до кінця року, то загалом можна назвати близько 10 подібних заходів. Для когось число, може, і здається невеликим, проте уявити таку кількість довколокнижкових подій в Україні ще десять років тому було складно.

Цікаво, що багато фестивалів з'явилося вже з початком повномасштабного вторгнення. Український книжковий ринок не лише вистояв і продовжує працювати попри всі виклики, з якими нам довелося зіштовхнутися за останні три роки. Він ще й активно розвивається, і поява нових видавництв і книгарень, запуск різноманітних фестивалів є цьому підтвердженням.

Я вже неодноразово казав, наскільки важливо сьогодні українським видавцям та іншим представникам нашого книжкового ринку брати участь у міжнародних виставках, зустрічах і ярмарках. Адже так ми насамперед показуємо світові, що Україна має багату культуру, на яку варто звернути увагу. А по-друге, це майданчик для обміну досвідом,  налагодження співпраці та обговорення нових проєктів і пропозицій.

З цієї ж причини подібних заходів має ставати більше і в Україні. Сьогодні книжкові фестивалі — це вже не просто ярмарки. Це своєрідні платформи для діалогу між читачами, письменниками та видавцями, і саме цим вони привертають увагу багатьох відвідувачів.

 Насамперед це діалог читача та автора. Чимало людей іде на такі фестивалі лише для того, щоб особисто зустріти улюбленого письменника та бути присутніми на презентації його книги. Це шанс поспілкуватися з автором «наживо».

З іншого боку є письменники, для яких подібні заходи — можливість познайомитися зі своєю аудиторією та презентувати нову книжку. Особливо це важливо для молодих «дебютних» авторів. Зараз в Україні з’являється усе більше талановитих, хоч поки що маловідомих письменників, чиї книжки замінили російську продукцію в українських книгарнях після початку повномасштабного вторгнення. У цьому випадку фестивалі стають не лише платформою для діалогу, а й майданчиком для промоції як авторів, так і їхніх творів. А тому це й популяризація українського продукту та формування зацікавлення власною культурою.

 Окремо варто наголосити на важливості таких подій як платформ для професійних дискусій. На жаль, сьогодні в Україні дуже мало комплексних досліджень галузі, а круглі столи чи обговорення з цих питань майже не проводяться. Виняток — якраз таки фестивалі. Зокрема минулого року на KyivBookFest відбулося одразу кілька лекцій та обговорень щодо проблем і перспектив книжкового ринку за участі різних експертів: видавців, книгогорозповсюджувачів і представників влади.

Та, мабуть, найголовніша роль книжкових фестивалів полягає у популяризації читання. Протягом останніх років український читач дуже змінився і став вибагливішим у хорошому сенсі слова. Тепер на вибір книги впливає не лише обкладинка й вдала анотація на звороті. Читачу важливо та, що найкраще, цікаво знати більше про автора, редакцію, перекладача, ілюстратора, історію написання твору, його сенс й інше. Тож презентації, обговорення, автограф-сесії та подібне займають важливе місце в промоції читання та просування конкретного продукту.

Такі заходи важливо проводити не лише для дорослих, а й для дітей. Як показує остання статистика, в Україні щодня читають книги лише 16% дітей. Це менше за тих, хто дивиться телевізор чи відпочиває в соцмережах. Зрозуміло, що однією з основних причин є відсутність зацікавлення в читанні. Тож щоб це змінити, потрібно змінювати й підхід до популяризації книг.

Саме тому на цьогорічному KyivBookFest буде окремий блок програми, розрахований на наймолодших відвідувачів фестивалю, — «Junior book fest». Партнером та куратором цього блоку, до речі, буде видавництво «Ранок». Разом з організаторами фестивалю та іншими видавцями ми запланували багато цікавих подій для дітей і їхніх батьків. Будуть презентації останніх новинок, майстер-класи, інтерактивні ігри, книжковий пікнік і навіть мітинг.

Через знайомство з письменниками, спільні обговорення чи ігри діти занурюються в це довколокнижкове середовище та починають більше цікавитися якимись історіями. А ще це про освіту та виховання, адже для «Junior book fest» ми відібрали заходи, які краще познайомлять найменших відвідувачів з українською літературою, історією, мистецтвом та культурою загалом.

Упевнений, що фестиваль точне стане незабутніми і для батьків, і для дітей. Залишилося переконатися у цьому на власні очі!) 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи