Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2024 11:34

Як заробити на інвестиціях в апарт-готелі?

Власник готелю WOL.121, співвласник NUMO Development

Розглянемо, як змінився ринок нерухомості за останні два роки та чому варто інвестувати в апарт-готелі.

Попри все життя триває. Завдяки Силам оборони українці мають змогу працювати, отримувати зарплату, відпочивати й подорожувати країною. Економіка працює і демонструє стійкість. Навіть у тих сферах, яким пророкували стагнацію, якщо не повний занепад. Наприклад, туризм. Галузь не просто швидко адаптувалась до реалій повномасштабної війни, але й відкрила нові можливості для інвестицій та отримання прибутку.

Ще два роки тому перспективи туризму майже не проглядались — критична безпекова ситуація, зниження турпотоку з-за кордону, відтік громадян, окупація значної частини туристичних південних областей, мінування акваторії, постійні обстріли. Але український бізнес не звик пасувати — туризм повертається на довоєнний рівень, а відрахування готелів до бюджету зросли на 60%, майже порівнявшись із показником 2021 року. Українці відкривають для себе внутрішній туризм, змінили напрям подорожей з півдня на захід, у відносно безпечних областях зростає ринок готельної нерухомості, пропонує нові сервіси і формати. Все це робить цю галузь край привабливою для збереження і примноження грошей. Особливо відносно нові для України апарт-готелі.

Апарт-готелі (або апартамент-готелі) — золота середина між готелем і орендованими апартаментами. Оснащені кількома спальнями і кухнею номери з усіма перевагами готелю (прибирання, ресепшн, захищеність від шахраїв), але економічні та з гнучкими умовами оренди (від дня до кількох місяців). Ідеальне рішення для:

  • українців, які вивозять родини на літній/зимовий відпочинок трохи далі з міста
  • іноземців, які приїздять в Україну і гуманітарними/волонтерськими місіями
  • бізнес-мандрівників і туристів (внутрішніх, іноземних, медичних та будь-яких інших)
  • переселенців
  • студентів і молоді

Чому інвесторам варто обрати апарт-готель?

Галузь на злеті. Кількість обʼєктів зростає навіть у центральних областях України, годі казати про Київ, Одесу чи Карпати.

Пасивний дохід без клопоту. Апарт-готель обслуговує керівна компанія, попит і заповнюваність — теж робота керівної компанії.

Поза сезоном. У Києві чи в тих же Карпатах попит на квадратні метри однаково високий і влітку, і взимку.

Зростаючий попит на готельну прибуткову нерухомість. Інвестувати в готельну нерухомість вже набагато вигідніше, ніж у житлову. Особливо в безпечних регіонах.

Україна в тренді. Ми хочемо подорожувати, пізнавати і споживати своє, українське. Апарт-готель легко інтегрувати в цікаву місцевість і локальну культуру, щоб забезпечити максимальну цілорічну наповненість.

Перспективи. Гарантоване підняття вартості метра квадратного в готельному комплексі під час будівництва від 30%, а також органічна капіталізація, тобто збільшення ціни вашого номера вже протягом роботи готельного комплексу завдяки рейтингу готелю, а також розвитку курорту та його інфраструктури.

Ціна питання

Вартість інвестицій залежить від безлічі факторів: локації, класу та якості будівництва, інфраструктури, яка наповнює комплекс та безпосередньої інфраструктури курорту. Апартаменти в комплексі, який без інфраструктури, і розташований у мальовничому селищі на Заході України, обійдуться приблизно у 1800 доларів за квадратний метр. Якщо йдеться про інфраструктуру, наближеність до гірськолижної траси чи бальнеологічного курорту, ціна зросте до 3500 доларів і вище. Купівля готового обʼєкта в девелопера може стартувати від 100 тисяч доларів, інвестиції на етапі «котлована» будуть нижчими. Термін окупності інвестицій — від 8 років. 

Кілька порад майбутнім інвесторам

  • Вибір локації. Вирішальними факторами є доступність транспортної інфраструктури та наявність атракцій. Також краще інвестувати в готель, який будують на власній землі, адже у випадку будівництва на орендованій земельній ділянці або на ділянці, яка перебуває в користуванні за договором суперфіцію, завжди є третя сторона-власник (або орган самоорганізації населення чи власник земельної ділянки), які можуть створювати окрему групу ризиків для інвестора та функціонування об’єкта загалом.
  • Чесні умови. Щоб бути впевненим у вигідності умов співпраці, уважно підійдіть до процесу укладання договору оренди з керівною компанією, в якому має бути виписана прозора та зрозуміла формула розподілу прибутку між інвестором і готельєром. 
  • Надійний партнер. Майте справу з відповідальною керівною компанією, яка дотримується закону, сплачує податки і не практикує готівкові розрахунки. Тоді ви знатимете точну інформацію про завантаженість готелю і свою частку прибутку.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи