Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.07.2024 19:54

Цифровізація: необхідність чи тренд

Ажіотаж навколо цифрової технології відбувається не вперше. І щоразу постає питання: ця технологія змінить усе або ж зникне слідом за іншими?

У попередньому 2023 році світ звернув увагу на стрімкий розвиток AI – штучного інтелекту та інших технологій на його основі. І кожен бізнес у міру своїх можливостей почав впроваджувати його функціонал у свої процеси – для роботи з даними, спілкування з клієнтами, генерації контенту і багато чого іншого. 

Подібний ажіотаж навколо цифрової технології відбувається не вперше. І щоразу постає питання: ця технологія змінить усе або ж зникне слідом за іншими.

Цифровізація – це нове явище?

Останні кілька років ми спостерігаємо повсюдну цифровізацію – не тільки у сфері IT, а й серед найконсервативніших компаній. Особливо це стало помітно на тлі пандемії 2020-2021 років, коли світ фактично завмер, а люди на всій планеті почали шукати нові способи віддаленої взаємодії, дедалі більше занурюючись у цифровий простір. І те, що здавалося примхою, стало гострою необхідністю.

Але незважаючи на все, цифровізацію всього світу не можна назвати новим явищем:

  • Ще в 90-ті роки минулого століття світ заговорив про повсюдну цифровізацію економіки. Причиною тому став уже звичний персональний комп'ютер. Зараз ця технологія (в тому чи іншому вигляді) є невід'ємною частиною нашого життя і бізнесу, і ніхто не стане заперечувати її роль у модернізації всього життя.

  • Трохи пізніше світ побачив ще одну технологію – інтернет. Глобальна мережа – це найяскравіший приклад цифровізації – інтеграції цифрової технології в усі сфери життя і бізнесу без якої сьогодні неможливо уявити нашу планету.

  • Третє десятиліття і третя технологія – мобільні телефони. Звісно, з'явилися вони раніше, але стали загальнодоступними і масовими тільки у 2010-х. Нині смартфон – це не просто телефон, а інструмент для управління: робота, бізнес і фінанси, контроль здоров'я, база даних і новин – усе в одному місці.

Як цифровізація змінює ведення бізнесу

У бізнесі незалежно від конкретної технології цифровізація допомагає:

  • Не просто оптимізувати, а модернізувати багато бізнес-процесів, що дає змогу отримати конкурентну перевагу – бути гнучким у будь-якій ситуації, оперативно реагувати на різкі зміни на ринку.

  • Поліпшити якість продуктів, обслуговування клієнтів, а відповідно їхній досвід, ефективність залучення й утримання покупців.

  • Автоматизувати роботу компанії, щоб скоротити витрати і звільнити ресурси для інших завдань, наприклад, масштабування.

Так, наприклад, комп'ютерна революція дала змогу бізнесу – від малих фірм до найбільших корпорацій – ефективно працювати з даними, коли як ведення паперової бухгалтерії та іншої документації забирало значно більше сил і ресурсів. Також вона дала змогу підвищити рівень планування і контроль його виконання.

Інтернет же (та інші технології зв'язку) розширив географію – дав змогу працювати з партнерами по всьому світу, керувати сотнями філій одразу, а також просувати бренд на якісно іншому рівні за допомогою інструментів онлайн-маркетингу:

  • Наприклад, за допомогою простого сайту з інформацією про компанію та її продукт, а також профілів у соцмережах компанії отримали можливість підвищувати впізнаваність бренду, залучати нових клієнтів.

  • Вибудовуючи свою присутність у мережі Інтернет, легко перевіряти рекламні стратегії за допомогою лендінгів, налаштовувати персональні рекомендації для окремих покупців або сегментів аудиторії через нативну рекламу.

  • За допомогою онлайн-магазину розширювати охоплення та аудиторію свого бізнесу, запустивши цифрову оплату та його доставку на будь-які відстані.

  • Безпосередньо спілкуватися зі клієнтами, формуючи репутацію – оперативно розв'язувати проблеми та відповідати на запитання, підвищувати лояльність.

Усе це дало змогу будь-якому навіть найменшому бізнесу отримати в розпорядження майданчик та інструменти для ефективного, але економного просування бренду..

Майбутнє цифровізації

Варто зазначити, що цифровізація – це не просто зміна форми бізнесу, а якісно нова форма його ведення або модернізація його частини, доступна майже за будь-яких ресурсів. Наступні технології мають саме такий потенціал.

AI – Artificial Intelligence

Перша в списку і вже активно використовувана зараз технологія – це штучний інтелект (AI). Після того, як компанія OpenAI презентувала сервіс ChatGPT 2023 року, всі великі компанії почали розробляти прототипи AI, доступні бізнесу безкоштовно або за підписку. Пізніше OpenAI запустила ще дві нейромережі – генератор зображень Dall-E і генератор відео Sora. Але AI – це не тільки про генерацію:

  • За допомогою нього можна обробляти величезні масиви даних, відшукуючи серед них ключові аспекти, підбиваючи підсумки та представляючи її в зручному форматі. Це дає змогу прискорити управління та ухвалення рішень.

  • AI дає змогу автоматизувати монотонні завдання, позбавивши їх фактора людської помилки і розвантаживши роботу цілого відділу. Наприклад, ChatGPT може вести діалог із клієнтом, відповідаючи на його запитання і спрямовуючи сайтом для покупки. У виняткових випадках він направить завдання оператору.

  • Він не тільки допомагає створювати контент, але може стати консультантом з багатьох питань – представить варіанти рекламної кампанії, бізнес-плану. 

Багато варіантів використання AI тільки належить відкрити або привести їх до зручної форми. Однак уже сьогодні можна створити сайт для свого бізнесу за допомогою штучного інтелекту менше, ніж за годину, а після наповнити його початковим контентом. 

Варто сказати, що AI – не панацея, не вирішення всіх проблем. Однак в умілих руках він може стати незамінним помічником, спростити багато процесів, у багато разів збільшивши продуктивність праці та скоротивши операційні витрати.

Нові тренди цифровізації

З технологій, які мають потенціал на цифрову революцію, варто назвати:

  • Хмарні технології – сервіси для доступу до потужностей віддалених ПК. Це дає змогу працювати у "важких" програмах на слабких ноутбуках, забезпечити безперебійність роботи, безпеку даних, скоротити витрати на техніку.

  • VR-технології – незважаючи на спрямованість VR на сферу розваг, ця індустрія вже працює і на потреби бізнесу. Так у віртуальній реальності створюють цифрові версії справжніх магазинів, конференцій і виставок – так звані метавсесвіти. Також вони можуть візуалізувати моделі, що вже використовується при проєктуванні пристроїв, будівель та інших речей.

  • Смарт-технології – сьогодні у світі 4,3 млрд людей, які використовують смартфони та інші "розумні" пристрої. Це відкриває бізнесу можливості з моніторингу поведінки клієнтів і поліпшення маркетингової стратегії.

Окремо варто відзначити блокчейн-технології та криптовалюти. З кожним роком вони все щільніше входять у життя звичайних людей і бізнес-процеси підприємств:

  • Блокчейн використовують для роботи з базами даних: закритими для змін і доступними з будь-якої точки світу. Це дає змогу оптимізувати логістику, управління всіма видами поставок і контроль якості товару. А також забезпечити прозорість усіх фінансових операцій, їх відстеження.

  • Криптовалюти дають змогу проводити розрахунки незалежно від кордонів і банківських обмежень, скоротити витрати на комісії та час очікування. А також впровадити їх як оплату у фізичних та онлайн-магазинах.

Кожна з цих технологій не обов'язково стане основою для наступної хвилі цифровізації або залишиться актуальною. Але свою лепту вони вносять уже сьогодні.

Цифровізацію за ефективністю можна порівняти з індустріалізацією. Обидва ці процеси дали змогу збільшити масштаби виробництва, прискорити масу процесів, оптимізуючи працю підприємств і скорочуючи витрати. Але якщо індустріалізація була спрямована на внутрішні операції, то цифровізація дала змогу розвиватися в обидва боки – як змінюючи роботу всередині, так і покращуючи взаємодію зовні. 

І точно можна сказати, що цифровізація не просто тренд, а гостра необхідність.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи