Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2024 11:13

Тест на ефективність для українських фондів

PR-менеджер благодійної платформи dobro.ua

Чи є в Україні ефективні благодійні фонди та де їх шукати?

Повномасштабна війна зробила донати звичною справою для кожного українця. Однак, причина цієї звички - це теракти та катастрофи, які робить росія. Дії ворога примушують українців об’єднуватися, щоб екстрено вирішувати нагальні проблеми та долати ці шалені катастрофи, щоб ставати частиною цих великих та маленьких рішень.

Підрив Каховської ГЕС та ракетна атака на ОХМАТДИТ - страшні, але вражаючі приклади того, як може об’єднуватися суспільство. Збори, що відкриваються активістами, волонтерами, фондами та організаціями у такі критичні моменти завжди б’ють рекорди за кількістю внесків та зібраним сумам. Безумовно, у кризових ситуаціях необхідні кризові заходи. У кризовий момент асортимент методів значно ширший, адже йдеться про питання “життя та смерті”. Однак, як же обрати фонд, який справді ефективно зможе витратити ваші кошти?

Тест на ефективність для українських фондів

Щоразу, коли відбувається велика трагедія, яку для нас створює рф, благодійники збирають сотні мільйонів гривень, щоб залагодити проблему. За різними підрахунками, після влучання російської ракети в ОХМАТДИТ, було зібрано понад 800 мільйонів гривень. Це справді вражаюча сума. Вочевидь, одна із найбільших в українській історії та ще й за такий короткий проміжок часу на допомогу дитячій лікарні.

Криза змушує діяти швидко! За покликом емоцій хочеться донатити  гроші першому, хто пише, що готовий долучитися до вирішення проблеми. АЛЕ! Давайте спробуємо обрати того, хто ефективно витратить ваші кошти. Насамперед є кілька правил:

  • Емоції не мають позбавляти вас критичного мислення. Уважно продивіться сайт організації, якій хочете задонатити гроші. Чи займалася раніше організація цією темою? Фонд має свою експертизу і саме цим має займатися. 

  • Сайт і соціальні мережі організації мають оновлюватися. Якщо ви бачите, що організація кілька місяців нічого не писала про свою діяльність і от раптом збирає на відбудову лікарні, яка постраждала, то раджу утриматися від донату. 

  • Звертайте увагу на партнерства. З ким співпрацює організація: інші фонди, державні інституції, відомі люди? Це може бути одним із факторів, що організації можна довіряти.

Якщо щось із цього переконало вас у надійності фонду, то тепер варто задуматися, що для вас є показником успішності для організації? Перше, що приходить на думку - кількість зібраних коштів. Якщо ви прям розумієтеся на благодійності, то обов’язково звернете увагу на наявність звітів до проєктів та проходження аудиту. Однак, я маю навести ще кілька речей, які точно будуть сповіщати вас про те, що ваші гроші у надійних руках:

  • Впізнаваність. Обирайте фонди, які вже заробили своє ім’я, однак за можливості звертайте увагу на локальні українські організації. Нехай вони можуть бути не такими відомими, як міжнародні фонди з великою історією, але вони працюють тут на місці та вирішують локальну конкретну проблему і працюють напряму з тими, хто шукає допомоги.

  • Результативність. Звертайте увагу на те, які проєкти втілив фонд у життя. У комунікації мають бути не тільки збори, але і їхні результати. Що закуплено, що відремонтовано, скільки людей отримало допомогу, яку саме? Адже найголовніше у коробі будь-якого фонду - не тільки зібрати гроші, але і ефективно їх реалізувати та відзвітувати.

  • Команда. Зверніть увагу, чи є у відкритому доступі інформація про команду. Хто ці люди, чи нема серед них тих, хто може викликати у вас сумніви чи недовіру? За будь-яким проєктом стоять реальні люди і добре, коли ви можете знати їх в обличчя.

  • Партнерства. Фонди мають постійно колаборуватися з бізнесом, іншими організаціями чи державними інституціями, якщо вони ведуть активну діяльність. Перегляньте, з ким співпрацює організація, адже це може вам багато розповісти те, чим займається команда. Можливо фонд працює з фандрейзинговими чи краудфандинговими майданчиками. До прикладу, на dobro.ua кожен фонд зобов'язаний розміщувати звіт про реалізацію кожного проєкту, тому це убезпечує благодійників.

  • Гроші - це не завжди показник ефективності роботи благодійної організації. Краще звертати увагу на кількість донорів чи донатів, адже це значно краще описує рівень довіри до організації.

Коли мова йде про благодійність, то спробуйте обирати організацію за цінностями, адже тоді вам ніколи не доведеться перейматися прозорістю та чесністю. Адже чесність та прозорість має бути базовою складовою тієї України, яку ми всі разом будуємо.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи