Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2024 11:57

Огляд макроекономічної ситуації в США, чого очікувати інвесторам від ринку акцй?

Головний інвестиційний стратег, Генеральний директор в компанії IQ Smart Capital

На фондовому ринку США назріває переламний момент, фундаментальні макро дані показують погіршення економіки...

На фондовому ринку США назріває переламний момент, фундаментальні макро дані показують погіршення економіки, а ринок акцій при цьому живе очікуваннями зниження відсоткової ставки ФРС. Про що нам каже аналітика економічних індикаторів США та що відбувається насправді?

1. Окремий показник: Median Sales Price of Houses Sold for the United States (MSPUS)

Percent Change from Year Ago (Frequency: Semiannual)

Посилання на графік: https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=1omN0

Висновок (як це розуміти): Даний показник відображає зміни цін на приватні будинки по відношенню до попереднього року. Тобто фактично згідно з графіком ми бачимо, що ціни на приватні будинки в США падають ТРИ квартали поспіль! А коли ціни падають?, вірно, коли попит знижується, а це означає, що приватний будинок (американську мрію) ніхто не хоче купувати, не вже так все погано в економіці США?… Дивимось далі…

2. Окремий показник: New Privately-Owned Housing Units Under Construction: Total Units (UNDCONTSA)

Thousands of Units, Seasonally Adjusted (Frequency: Quarterly)

Посилання на графік: https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=1omO6

Висновок (як це розуміти): Даний показник відображає поточну кількість НОВИХ приватних будинків, які будуються (в процесі будівництва) в США. Як ми бачимо з серпня 2023 року кількість НОВИХ БУДИНКІВ стрімко знижується, а якщо подивитися на попередні періоди (фінансова криза або економічна рецесія в США) – то ми побачимо, що цей показник зі своїх пікових значень завжди падав довго (тренд завжди мав довготривалу дію та наслідки).

Тобто, будівельні компанії, які в основному починають будувати тоді, коли роботи ВЖЕ ПРОФІНАНСОВАНІ (як правило за рахунок іпотечних позик) – раптом почали мало будувати! Хтось підкаже, чому покупець (замовник) в США не такий вже впевнений? Чому середній клас в США не може собі дозволити НОВИЙ приватний будинок в кредит на 30 років під 6-7% на рік? (може він не хоче сплачувати 30 х 7% = 210 % зайвих на приватний будинок)…

3. Окремий показник: New Privately-Owned Housing Units Authorized in Permit-Issuing Places: Total Units (PERMIT)

Thousands of Units, Seasonally Adjusted Annual Rate (Frequency: Monthly)

Посилання на графік: https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=1omOJ

Висновок (як це розуміти): Даний показник (найважливіший) – це дозволи на будівництво НОВИХ приватних будинків в США. Фактично даний показник є випереджаючим індикатором для попереднього показника (нові будинки в процесі будівництва). Ми бачимо потужний тренд на зниження з кінця першого кварталу 2022 року, невеличку зупинку (весь 2023 рік) – мабуть, були сподівання на зниження ставки ФРС у 2023 році, та подальше поступове щомісячне зниження. Як це розуміти?

На наш погляд ринок будівництва США залишається у підвищеному стані! Всім портфельним інвесторам та управляючим фондів, необхідно уважно слідкувати за даним показником, оскільки насправді він показує економічну впевненість будівельних компаній у майбутньому, яка завжди ґрунтується на попиті.

Тобто, якщо найближчі місяці будівельні компанії не побачать готовність СПОЖИВАЧІВ в США замовляти будівництво приватних будинків (звісно ж все в кредит під великі %), то даний показник буде знижуватись і надалі. А це вже відповідний сигнал для інвесторів… The market is slowing down... and this trend is likely to continue)))

Але все необхідно розглядати у разом з іншими макроекономічними показниками! Далі ми це й зробимо!

4. Порівняння трьох показників: Unemployment Rate (UNRATE), Real Gross Domestic Product (GDPC1), New Privately-Owned Housing Units Authorized in Permit-Issuing Places: Total Units (PERMIT)

Percent Change from Year Ago (Frequency: Quarterly)

Посилання на графік: https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=1omRn

Висновок (як це розуміти): Даний графік відображає динаміку (YoY - порівняно до попереднього року) трьох дуже важливих показників (НА КВАРТАЛЬНІЙ ОСНОВІ). ВВП у США публікується поквартально. Інші показники ми також відобразили на поквартальній основі для коректного порівняння, а саме: дані по безробіттю в США та дані за кількістю дозволів на будівництво НОВИХ приватних будинків в США (також відображені поквартально)!

Аналізуючи даний комбінований графік стає зрозуміло, що на економічні труднощі найперший починає реагувати рівень безробіття, як ми бачимо зараз він зростає з Q2 2022 – 7 кварталів ПОСПІЛЬ!!! Дозволи на будівництво НОВИХ приватних будинків в США знижувались з Q2 2022, вийшли в позитивну зону тільки в Q4 2023, та за результатами Q1 2024 – ЗНОВУ повернулись у негативну зону, тобто не зростають! ВВП - по факту це запізднюючий індикатор, він фактично відображає, як відпрацювала економіка, та в часи економічної рецесії він реагує або разом з показником кількості дозволів на будівництво НОВИХ приватних будинків в США, або із запізненням.

5. Що робити інвестору зі своїм інвестиційним портфелем?

Давайте разом подумаємо, навіщо ми все це робимо? Навіщо, або яка прогнозна цінність від цієї аналітики? Насправді коли ринок ВЖЕ відреагував, та ціни на активи ВЖЕ змінились, стає ВЖЕ занадто пізно!

Тому, важливо готувати сценарій захисту портфеля заздалегідь, переглядати фінансовий стан компаній, їх фінансове здоров’я, боргове навантаження, коефіцієнти покриття відсотків, Interest Coverage Ratio, Net Debt/EBITDA, Working Capital Ratio та багато інших.

Головне розуміти, що якщо економіка вже розігналась і тренд при цьому негативний (Bearish so to speak), то варто переформатовувати свій інвестиційний портфель таким чином, щоб як найкраще пом’якшити ризик портфеля! Тобто провести більш прискіпливий фундаментальний аналіз активів портфелю та прийняти відповідне рішення по кожному активу окремо!

6. До чого тут ФРС?

А тепер про головне, які саме показники можуть нам додатково підказати, чого очікувати від ринку акцій США, та як буде себе поводити економіка США у майбутньому? Все що зараз відбувається, насправді керований процес, і саме ФРС через управління відсотковою ставкою (US Fed Funds Interest Rate) керує інфляцією та дефляцією в США. Але, ключ від можливих рішень ФРС може містити аналітика інфляційних процесів в США та Єврозоні, оскільки ці дві економічні зони дуже сильно пов’язані між собою.

7. Давайте подивимось на інфляцію в Єврозоні!

Euro Area Inflation Rate: https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi

Дивимось уважно, сподіваємось коментарі зайві… Інфляція в Єврозоні зростає, мабуть, у цього процесу є свої фундаментальні чинники! Якщо, хтось вже забув, то нагадаємо про проблеми із логістичними ланцюжками, які фактично призвели до здорожчання вартості транспортування товарів морськими шляхами. Писали про це тут: https://www.facebook.com/share/p/trXQHJeAgw2VR6p8/

8. Давайте подивимось на інфляцію в США

United States Inflation Rate: https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi

Якось несхоже, що за останніх чотири місяці інфляція в США знизилась (січень 2024 = 3,1%, а квітень 2024 = 3.4%). Отже, якщо ФРС хоче побороти інфляцію в США, то треба залишати високі відсоткові ставки до тих пір, поки інфляція не буде впевнено знижуватись ДЕКІЛЬКА місяців поспіль!

United States Fed Funds Interest Rate: https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate

9. А тепер давайте про головне: Яке рішення прийняв ФРС?

На наш погляд, там нагорі (Hello to Uncle SAM!), вже все прорахували та готуються до найгіршого сценарію в економіці! З огляду на те що міністерство фінансів США активно проводить нові випуски US TREASURY BOND ISSUANCE (дивимось тут: https://en.macromicro.me/charts/4458/us-treasury-issuance-gross),

… складається таке враження, що ФРС та Мінфін США (U.S. Department of the Treasury) не надто сподіваються СТАБІЛЬНО отримувати фінансування від зростаючої економіки США та від податкових надходжень!

Для фінансування потреб бюджету потрібне що?, правильно, потрібне фінансування! А якщо Міфин США впевнений, що податкові надходження (від платників податків = компаній США) до бюджету у 2024-2025 роках будуть збережені на певному (ПРИЙНЯТНОМУ) рівні, то навіщо тоді залучати таке велике боргове фінансування?

Висновки робіть самі, на наш погляд, не треба чекати швидкого зниження інфляції, та зростання економіки США у 2024 та 2025 році… Також подумайте про вплив економіки США на інші економіки та економічні зони!

Як це вплине на портфельних інвесторів, які інвестують в американський фондовий ринок?, напевно негативно, оскільки ринок ще навіть не усвідомив весь масштаб впливу на ринок акцій!!!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи