Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2023 17:27

Прогнозована економіка: як американські PMI індикатори можуть змінити український бізнес

Головний інвестиційний стратег, Генеральний директор в компанії IQ Smart Capital

У цій колонці хочу розповісти про макроекономічні індикатори PMI, які могли б значно допомогти українському бізнесу та уряду прогнозувати економіку, якщо вони були б впроваджені в Україні.

Сучасному бізнесу важливо правильно прогнозувати економічну ситуацію в країні. Це необхідно для формування очікувань від майбутнього, на базі яких розробляються плани на рік або на декілька років вперед із конкретними об’ємами продажів, операційним прибутком, показниками ефективності тощо. В яких економічних умовах доведеться працювати? В умовах стагнації та зниження попиту або розширення економіки та його пожвавлення? Який буде рівень інфляції, зайнятості? Які сектори економіки будуть зростати швидше за інші? У цій колонці хочу розповісти про макроекономічні індикатори PMI, які могли б значно допомогти українському бізнесу та уряду прогнозувати економіку, якщо вони були б впроваджені в Україні.

Що таке PMI

PMI (purchasing managers' index) – це американський індекс Національної асоціації менеджерів із закупівель. Він базується на щомісячному дослідженні діяльності менеджерів із закупівель приблизно 300 промислових компаній і характеризує стан ділового клімату у сполучених штатах Америки. Розрізняють Manufacturing PMI та Non-Manufacturing PMI. Показники публікуються щомісячно Американським інститутом управління поставками (ISM, Institute of Supply Management), однією з найбільших асоціацій з управління поставками в світі. Компанії, через опитування діляться своїми майбутніми планами, наприклад, яка ситуація із виконанням замовлень, чи планують вони розширювати або скорочувати виробництво, або наймати або скорочувати персонал. Цими індикаторами не користуються в Україні, але вони займають одне з центральних місць в стратегічному аналізі економіки США. В основному ними користуються інвестиційні аналітики, інвестиційні банки, менеджери інвестиційних фондів а також інші професійні гравці фінансового ринку.

Великою перевагою цих індикаторів є їх випереджаюча природа. Manufacturing PMI та Non-Manufacturing PMI дозволяють передбачити економічний спад або зростання за 12-18 місяців до їхнього настання. Основна ідея в тому, що якщо компанії зменшують плани зростання виробництва, персоналу та інвестицій у свій бізнес, це може служити сигналом настання економічних труднощів.

Наприклад, якщо індикатори показують майбутній економічний спад, компанії можуть зменшувати свої операційні витрати, шукати додаткові способи оптимізації виробництва та зменшення собівартості продукції. З іншого боку, якщо індикатори показують майбутнє економічне зростання, компанії можуть планувати розширення виробництва та залучення нових клієнтів. Розуміння майбутніх трендів дозволяє компаніям приймати виважені рішення.

Чому це важливо?

Метою прогнозування завжди залишається отримання економічно важливої інформації для прийняття управлінських рішень. Макроекономічний рівень слід розглядати як довгострокові стійкі тенденції, які не швидко змінюють напрямок, і вони мають суттєвий вплив на економіку.

Зміна споживчої поведінки, коли люди починають менше витрачати, сильно впливає на ті сектори економіки, які виготовляють товари не першої необхідності (наприклад, пральні машини, телевізори, мотоцикли, автомобілі, човни, прикраси тощо).

І навпаки, коли відбувається економічне зростання і споживачі відчувають себе впевнено, це призводить до відносно більших витрат на дорогу продукцію, яка не є товарами першої необхідності. Компанії виробники завчасно реагують на таку споживчу поведінку і відповідно до цього змінюють свої плани щодо виробництва, які вони повідомляють ISM.

Якщо компанія не планує розширювати виробництво, не планує збільшувати персонал, не планує оновлення виробничих потужностей і не шукає кредитів для росту, це може свідчити що попереду серйозні економічні проблеми, або щонайменше стагнація економіки. За таким сценарієм ВВП країни може зменшуватися, безробіття зростати а продажі в роздрібних мережах падати.

Підказка для уряду?

Такі випереджаючі індикатори можуть бути корисними не лише для бізнесу, але і для уряду. В Україні поки що відсутні аналогічні макроекономічні індикатори. Впровадження Manufacturing PMI та Non-Manufacturing PMI в нашій країні дозволило би приймати обдумані управлінські рішення заздалегідь, оцінюючи економічну ситуацію на 12-18 місяців вперед. Звісно, що вся макроекономічна картина не може бути охоплена двома індикаторами, їх обов’язково треба розглядати разом з іншими макроекономічними індикаторами (Consumer Spending, Consumer Sentiment Index та ін).

У цьому контексті першим і суттєвим кроком може стати розробка та прийняття нової стратегії цифрової трансформації економіки. Її ідея - об'єднати зусилля Мінекономіки, Мінцифри, Держстату, Мінфіну та Національного банку України для створення єдиної системи макроекономічних показників та статистичних даних – як в розрізі окремих секторів економіки, так і регіонів України.

Впровадження індикаторів PMI може стати потужним інструментом до ефективного економічного планування. Це дало би змогу бізнесу та уряду адаптуватися до майбутніх змін та завчасно приймати необхідні управлінські рішення, а з іншого боку слугувало би потужним сигналом прозорості та відкритості економіки України для міжнародних інвесторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]