Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2019 21:12

Одіозне звільнення в Антимонопольному комітеті

Доктор економічних наук, професор

У передвиборчому турі по країні Зе. намагається вирішити проблеми, якими мають опікуватись КМУ і правоохоронні органи.

Як і всі попередники, Зе. за державні кошти проводить передвиборчий тур по країні, де робить вигляд, що намагається вирішити місцеві проблеми, якими насправді мають опікуватись КМУ і правоохоронні органи. Задля того щоб завоювати виборця проголошуються популістичні промови і озвучуються жорсткі наміри звільнення чиновників. Водночас про СВОЇ конкретні виборчі обіцянки глобальних дій щодо деолігархізації президент не говорить нічого. А без приструнення монополій ситуація в країні не може змінитися на краще.

Більше того, реалії свідчать, що нова влада, на догоду олігархам та їх прислужникам, насправді розправляється з тими, хто намагається боротися із зловживаннями монополістів. Так, суспільство вимагає пояснити кричущу ситуацію щодо звільнення 5.7.19 високопосадовця Антимонопольного комітету А. Загребельської, яка чесно захищала конкуренцію. Зокрема, в результаті її розслідування картель харчувальників Міноборони отримав рекордний в історії України штраф. Багатьом також відомо як вона воювала зі зловживаннями таких ділків, як Р.Ахметов (енергоринок), А.Яценко (оцінщики), О.Третяков (гральний бізнес) і багато, багато інших. Але на вимоги суспільства влада не відповідає. Той, хто обіцяв в усьому радитись з народом принципово мовчить. І це після гучних обіцянок про наміри «підвищення довіри» до АМК.

Люди плекали надію, що Зе. розбереться в ситуації з проблемами захисту конкуренції і змінить склад АМК за те, що вони накоїли (в першу чергу Ю.Терентьєва, який особисто погодив Роттердам+ і під наглядом Порошенка керував усією системою захисту монополістів).

Однак, поки Зе. їздив по світу, ОТОЧЕННЯ президента (справедливо не розібравшись в ситуації, а швидше за все на користь олігархів) в першу чергу раптом звільнило саме А. Загребельську та ще й з рядом порушень закону «Про АМК». (Не вірю, що Зе. цього не знав).

Навіть не названо причин цього звільнення, як вимагає закон.Не було також подань Ю.Терентьєва та В. Гройсмана. За традицією попередньої влади, людина дізналася про своє звільнення від журналістів.

Такими діями вони налаштували велику кількість справжніх фахівців проти Зе. ВІН НАС РОЗЧАРУВАВ. Вони для нас тепер не слуги народу, а «СЛУГИ ОЛІГАРХІВ». Хто хоче подивитися, як громадськість відреагувала на такі зухвалі дії, зайдіть на сторінку А. Загребельської на ФБ. Там почуєте справжнє ставлення фахівців до реальних дій цієї влади.

Підкреслю, що режим Порошенка теж активно боровся проти А. Загребельської. Було порушено ряд надуманих судових справ. Кругом поширювалась гидотна брехня. Однак вони все ж таки не наважилися її звільнити, бо боялися показати світовій спільноті справжнє ставлення до конкуренції в нашій країні. А ці не бояться. Спровокувавши шок громадськості, достойного, професійного фахівця звільнили в одну секунду. І ніхто не звернув уваги, що це не на часі. Тендерна Адмінколегія АМКУ останнім часом була настільки перевантажена скаргами, що люди працювали до 22-23 години майже щодня. Деякі не витримували і звільнялися, через що постійно оголошувалися вакансії. Не стримало і те, що після кадрових подій в АМК ця колегія взагалі не зможе працювати. Через відставку держуповноважених вперше було зірвано строк розгляду скарг. Вперше в АМК до складу Колегії з розгляду скарг у сфері закупівель включили Голову АМК.

Щодо цієї ситуація А.Загребельська 12.7 19 написала на своїй сторінці у ФБ: «В 2016 році Організація економічного співробітництва та розвитку визнала, що в Україні процедури призначення та звільнення державних уповноважених АМК не є прозорими, внаслідок чого Комітет може стати об’єктом незаконного політичного впливу. Тому ОЕСР надала Верховній Раді та Кабінету міністрів таку рекомендацію:

«Запровадити прозорі правила призначення та звільнення Голови АМКУ та Державних уповноважених».

Як бачимо, з прозорою процедурою звільнення офіс Президента очевидно зазнав фіаско. Маючи монопольно-олігархічну економіку, вчинили з точністю до навпаки, чим відкинули країну на кілька років назад.

Однак, не треба думати, що гірше бути не може. В питанні демонополізації та деолігархізації після фокусів зі звільненням Україна може впасти нижче 2013 року, якщо Офіс Президента не дослухається до рекомендацій експертів країн ЄС, США та Канади хоча б вже в частині призначення нових членів Комітету.»

Нагадаю, що світовий досвід свідчить, що державні конкурентні органи мають бути незалежними від незаконного впливу. Україні потрібен незалежний АМК, а не такий, який прислуховується до забаганок олігархів-монополістів. Для чого нам потрібні "лібертаріанці", які не розуміють важливість захисту конкуренції у ліберальній економіці. Це аксіома.

Тут хочу нагадати, що після Другої Світової війни Л.Єрхард здійснив справжнє економічне диво, ухваливши жорсткі антимонопольні закони та створивши Федеральне картельне відомство для захисту конкуренції від зловживань картелів, які в той час були дуже впливовими в Німеччині. Він казав, що треба створити такий орган, який би не був ПІДПОРЯДКОВАНИЙ навіть мені. В результаті такої конкурентної політики, здійснення грошової реформи та ряду інших цілеспрямованих заходів країна через 5 років не просто подолала післявоєнну розруху, а почала розвиватися надзвичайно ефективно. ВВП у ній за цей час виріс на 70%.

А.Загребельська повідомила в інтерв’ю «Liga.Бізнес», що оскаржує указ президента про своє звільнення. При цьому вона зазначила, що: «Законних підстав для мого звільнення немає. Про причини звільнення мені не повідомили. Моє звільнення вигідне монополістам. Тут і російські власники українського трубопроводу (Прикарпаття Західтрансгаз), і обленерго, і українські промислові монополісти, і монопольний продавець табаку — «Тедіс», і різноманітні діячі штучних державних монополій на зразок Міністерства юстиції з СЕТАМом, і «майданчики-прокладки» Фонду держмайна з вигодонабувачами у парламенті, і одна з найбільших мафій в Україні — гральна».

Але повернемося до дій команди Зе. До прикладу сьогодні транслювалася нарада з Одеси, де вони допитували чиновників морського порту щодо корупційних дій. Зокрема, говорили і про пропуск перевізників вантажів на територію державного порту, за що приватна компанія бере собі величезну плату. 

За таке зловживання, коли заробляються мільйони лише підняттям шлагбауму на монопольній дорозі в Одеський порт, 21.12.17 АМК наклав на ТОВ «Євротермінал» штраф у розмірі 5 369 399 грн. Доречі цю справу розслідувала А.Загребельська, хоч під рішенням комітету стоїть підпис Ю.Терентьєва, як голови АМК. Повірте, це було не просте розслідування, бо там були задіяні величезні гроші і звязки. Потім були ще й позови до суду, де комітет виграв. 

Команда Зе. тепер цитує це рішення як доказ корупційної діяльності. Вони не знають, що саме наполегливості команди А.Загребельської слід дякувати. А вони так познущалися над людиною. Звільнили і навіть не запросили для зясування всіх обставин. Вперше в історії АМК державний уповноважений був звільнений без заяви. Попереднім колегам пропонували написати заяви.   Однак їх довго не звільняли, бо нема кому було працювати (до призначення нових).

Після незаконного звільнення А.Загребельської я пропоную змінити гасло "Сделаем их вместе!" на гасло " Они сделали себя сами".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]