Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2021 09:28

Нічого для нас без нас!

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

Обговорення змін до ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення".

Мінрегіон проводить громадське обговорення змін до ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».

На загал представлено проект Зміни №1 в першій редакції (текс Змін за посиланням).

Дійсно, чинна редакція ДБН потребує змін, але ці зміни мають бути зваженими і направленими на покращення доступності будівель і споруд, розуміння вимог ДБНу проектантами тощо.

Філософія Змін, як і самого ДБН, також має відповідати принципам універсального дизайну:

- рівність та доступність використання;

- гнучкість використання;

- простота й інтуїтивність використання;

- доступність викладеної інформації;

- терпимість до помилок;

- мінімальні фізичні зусилля. 

А тепер поглянемо на деякі положення змін, а саме що хочуть змінити в розділі  6. Вимоги до планувальної організації будівель і споруд:

  1. 1 Входи і шляхи руху до будівель і споруд

Чинна редакція

Проект змін

 

6.1.1 При новому будівництві житлових будинків і громадських будівель та споруд слід застосовувати принципи універсального дизайну, передбачаючи усі входи і виходи  будівлі, в тому числі евакуаційні, в рівень землі без влаштування ґанку. При цьому слід передбачати тверде покриття із дренажем та зливостоком.

Надати в новій редакції:

6.1.1 Позначка рівня підлоги приміщень біля входу до будинку повинна бути вище позначки тротуару перед входом не менше ніж на 0,15 м, при цьому слід влаштовувати пандуси з ухилом не більше 8%. Допускається при новому будівництві житлових будинків та громадських будівель і споруд передбачати усі входи і виходи будівлі (окрім технічних та технологічних), в тому числі евакуаційні, врівень з землею без влаштування ганку. При цьому слід передбачати тверде покриття із дренажем та зливостоком.

При реконструкції житлових будинків та громадських будівель і споруд допускається зберігання ганку заввишки не більше 0,15 м від рівня вимощення або тротуару. В такому випадку необхідно влаштовувати пандуси відповідно до цих Норм.

 

Абзац другий виключити

 

6.1.2 При реконструкції громадських будівель  та споруд безперешкодний доступ з ґанку до приміщень першого поверху й ліфтового холу забезпечується влаштуванням пандусів відповідно до вимог цих Норм. У разі неможливості влаштування пандуса слід застосовувати розумне пристосування у вигляді піднімальних пристроїв згідно з вимогами ДСТУ EN 81-70, ДСТУ ISO 9386-1, ДСТУ ISO 9386-2.

Пункт 6.1.2 виключити

Увага саме на п. 6.1.1. він один з ключових в цьому ДБН! 

Пояснюю чому: вхід до будівлі в рівень з поверхнею землі відповідає принципам універсального дизайну. Свого часу ця норма зявилась в ДБН, щоб відійти від використання пандусів, як таких шляхом єдиного, рівного входу. Пандус – це той конструктивний елемент, який найчастіше виконують з порушеннями, оскільки до нього більше 10 нормативних вимог, які можуть бути НЕвиконані на етапах проектування, будівництва і навіть експлуатації. Це і його ухил (нахил), його ширина, матеріал покриття, два перила на різних висотах з обох боків (а не з одного), власне вимоги до самих перил, максимальна висота підйому через яку необхідно робити площадку для відпочинку тощо.

Тобто, використання пандусу при вході замість входу в рівень з поверхнею землі - це суттєве збільшення ризику допустити порушення норм.

При цьому, на мою думку, пандус взагалі можна назвати елементом дискримінації, оскільки його найчастіше використовують в поєднанні зі сходами. І виходить, що звичайна людина може піднятися  і по сходам, і по пандусу, а людина з маломобільної групи - тільки по пандусу. А це вже нерівність прав…

Зараз же Зміни, які нам пропонують, повертають все до використання пандусів і лише не заперечують проти входу нарівні з поверхнею землі.

Як ви гадаєте, який варіант будуть використовувати найчастіше? Для відповіді на це питання достатньо пройти по найближчій вулиці і поглянути на вхідні групи будинків… 

Пропоную заодно назву ДБН відкоригувати, бо з такими змінами використовувати термін «інклюзивність» в його назві - це як писати «Без ГМО» на самих генно модифікованих продуктах.

Нічого для нас без нас?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]