Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2020 16:14

Хто зриває реформу ДАБІ. І чому моє відсторонення є незаконним

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

Про те, кому вигідний зрив реформи містобудування та чому є незаконним моє відсторонення від виконання повноважень Голови Державної інспекції містобудування

Нещодавно, як ви всі бачили, відбулося багато гучних подій навколо реформи містобудування. Навіть мені знадобився певний час, аби зрозуміти, що власне відбувається. Спершу, хотів би подякувати за всі дзвінки, повідомлення, дописи у соцмережах від людей, які мене підтримують та розуміють – те, що подавалося в ЗМІ, м’яко кажучи, не відповідає дійсності.
Зараз настав час, щоб розставити всі крапки над "і" у справі мого незаконного відсторонення від виконання повноважень Голови Державної інспекції містобудування. Адже мова йде не лише про мене, йдеться і про мою сім'ю, і про колектив, який вже склався в ДІМ, і в цілому про ту велику роботу, яка була зроблена за останні місяці.
 Я був призначений на посаду рішенням Кабінету Міністрів і особисто Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, який разом з Президентом України Володимиром Зеленським дав старт реформі містобудування. Я цілком і повністю поділяю ідеї команди Президента про те, що корупційний монстр ДАБІ має бути знищений, а контролююча, сервісна та дозвільна функції, які монопольно належали ДАБІ, мають бути розділеними.
Першим етапом реалізації реформи стало створення двох органів – Державної інспекції містобудування та Державної сервісної служби містобудування, з розподіленими функціями сервісу та контролю. У свою чергу ДАБІ мала бути ліквідованою. Однак паралельно з впровадженням реформи силами незацікавленими в ліквідації корупції в містобудуванні було запущено процес скасування реформи. Впровадження змін в містобудуванні зіткнулося з активним спротивом з боку певних кіл серед великих забудовників. А з боку Міністерства розвитку громад та територій почалося бюрократичне затягування впровадження реформи. Однак попри цей спротив, а іноді і відвертий саботаж з боку Мінрегіону, за період моєї роботи в ДІМ були зроблені усі необхідні дії, щоб ДІМ запрацювала якнайшвидше.
Мною були проведені усі необхідні організаційні заходи: отримано юридичну адресу, погоджена структура, штатний розпис та кошториси, проведено набір кадрів, підготовлено бюджетний запит на 2021 рік, розроблено пропозиції з діджиталізації нового органу та план розвитку цифровізації на наступний рік, були проведені конкурси на зайняття посад у 8 територіальних органах ДІМ. Наразі переможці цих конкурсів завершують проходження спецперевірки, ми почали отримувати листи від державних органів щодо результатів. Після цього ДІМ мав вже повноцінно запрацювати, але в останній момент цей процес був несподівано зупинений моїм відстороненням без вказання жодних причин та мотивів цього рішення!
Відсторонення незаконне, оскільки за чинним законодавством воно можливе з одночасним відкриттям дисциплінарного провадження або наявністю протоколу про корупційне правопорушення. Нічого цього і близько немає. Більше того, тепер на мене тиснуть і змушують написати заяву про звільнення заднім числом! Я ціную своє чесне ім’я і ніколи не погоджуся на такі оборудки, щоб мені не обіцяли і чим би не погрожували!
Навколо мого відсторонення та усього, що було зроблено за останні місяці в ДІМ, сьогодні розповсюджується дуже багато фейків та маніпуляцій, тому я звернувся з листом до Президента України, Прем’єр-міністра та Кабінету Міністрів а також до Нацагентства з питань державної служби та до Верховної Ради.
В цьому листі я виклав усі обставини і наголосив, що такі дії незаконні і шкідливі для реформи містобудування. Дуже сподіваюся, що очільники держави об’єктивно розберуться з даною ситуацією і не дадуть застопорити важливу реформу.
Копію листів додаю.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]