Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2020 13:34

Як проходить реформа та ліквідація ДАБІ

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

Замість ДАБІ будуть працювати нові органи, які розділять між собою дозвільні та контрольно-наглядові функції.

Ще в березні Кабмін видав постанову про ліквідацію ДАБІ. Замість неї будуть працювати два органи, які розділять між собою дозвільні та контрольно-наглядові функції - Державна сервісна служба містобудування і Державна інспекція містобудування (ДІМ). 

Як очільник ДІМ, хочу розповісти про процеси, що вже запущені. 

Реформа системи держархбудконтролю та нагляду - це розмежування функцій, децентралізація та демонополізація. Це дуже потрібно, бо в ДАБІ нагляд практично не працював та існував великий спротив реформі через монополію. Розмежування функцій призведе до ліквідації цієї монополії. А там, де не існує монополії, починається розвиток.

Після децентралізації держархбудконтролю​ буде створена фахова конкуренція, бо замовник може подати документи на отримання права виконання будівельних робіт або в центральний орган виконавчої влади - Держсервісбуд, або в місцевий орган. І контролюватиме будівництво, відповідно, або ДІМ, або місцевий орган держархбудконтролю.​ Це зменшить корупційні ризики, а відсутність монополіста оздоровить процеси.

Реформа передбачає посилення контролю на будмайданчиках. Існує чіткий механізм. Якщо раніше інспектор не міг провести перевірку без присутності суб’єкта містобудування – замовника будівництва або його уповноваженого представника, то зараз буде достатньо присутності лише представника органу місцевого самоврядування. Уникнути перевірок стане практично неможливо. А це в підсумку означатиме більшу безпечність споруджуваних об'єктів.

Всіх хвилюють питання корупції. Головна ознака боротьби з нею в будь-якому органі - це наявність ефективного механізму в структурі, який зменшить корупційні ризики та збільшить контроль. У ДІМ буде збільшено кількість фахівців​, які займатимуться питаннями запобігання корупції. Всього їх буде 9 на 660 співробітників. У порівнянні з ДАБІ - це у 20 разів більше, бо там був 1 на 1017 співробітників​. В ДІМ приділятиметься увага навчанню держслужбовців, будуть розроблені стандарти поведінки. 

Якщо в ДІМ хтось прийде з хабарем, то ми одразу будемо сповіщати правоохоронні органи і за цим послідує відповідна реакція, передбачена законодавством. У самій структурі створюються механізми контролю, щоб передбачати такі випадки. Територіальні органи ДІМ створюються як окремі юридичні особи, це полегшить процес перевірок у разі скарг. Буде проводитися оцінка співробітників​. 

Кадровий склад ДІМ суттєво зміниться. З ДАБІ в реформовану структуру будуть переведені не більше 30% кадрів. На старті із 1017 штатних позицій була заповненність приблизно 700 працівників, близько 120 були звільнені. Звільняти всіх під нуль неможливо через компенсації, які з‘їдять бюджет і через те, що робота системи може зупинитися.​

Але в ДІМ точно буде посилений юридичний напрямок. І в цій площині працюватимуть люди, яких не було в ДАБІ. ДІМ має стати сильнішим у судах особливо в умовах позовів про незаконність ліквідації ДАБІ, щоб було неможливо зупинити реформу. Противників реформи багато тому треба не зупинятися. ​

В рамках реформи були подані пропозиції в Мінрегіон по зміні законодавства. Посилення відповідальності сертифікованих спеціалістів (проектувальників, технаглядів та ін.). За повторне порушення фахівець не матиме змоги займатися своєю діяльністю рік, за рішенням суду.

Я стежу за критикою, яка з'являється в інформаційному полі. Наприклад, не так давно йшла мова про статистику, де дані про реальні завершені житлові об‘єкти відрізнялися від кількості виданих сертифікатів про готовність до експлуатації. Тут можу відповісти просто: загалом статистика не враховує ситуацію з коронавірусом і перехідний період з ліквідацією ДАБІ. Також в ній взята ситуація по Києву, без врахування класу наслідків, що створює плутанину і впливає на об‘єктивність даних. Ми могли зупинити адмінпослуги на 100%, зважаючи на складні умови з пандемією і перехідним періодом. Але ми не зробили цього і взагалі за останній місяць в нас мінімальний відсоток відмов по видачі дозволів за всю історію існування ДАБІ. Просто нагадаю, що в перший місяць карантину в нас працювало 30% децентралізованих органів держархбудконтролю. 

Є претензії в людей щодо строків видачі документів. В законодавстві існує один неврегульований момент, за яким вказаний загальний термін розгляду документів, проте не вказаний термін передачі документів від ЦНАПа до органу місцевого держархбудконтролю. Через це існує колізія, яка дає можливість на місцевому рівні гальмувати ці процеси. Потрібно просто врегулювати, щоб ЦНАП передавав документи до місцевого органу держархбудконтролю за один день. 

А загалом, у реформи чимало недругів, але вона продовжується. Спротив змінам, час яких настав, буде подоланий. І нові органи повноцінно запрацюють.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]