Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2019 16:07

Шоу має тривати, або Навіщо дострокові вибори в середині літа

Політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку

Інавгурація президента залишила подвійні відчуття. З одного боку, суспільство отримало нового президента, обраного на вільних і демократичних виборах.

І це великий плюс у просуванні демократії та утвердженні верховенства права в державі. Не треба забувати, що це заслуга Порошенка. Скільки і хто б не критикував п’ятого президента, він забезпечив проведення демократичних виборів на гідному рівні. Як би високопарно не звучали ці слова, для нас вони мають абсолютно практичне значення. Україна — демократична держава, а свобода політична обов’язково має дати свої економічні плоди. З іншого боку, обраний президент уже отримав повноваження, тривають консультації з фракціями про розпуск парламенту, а ми досі не знаємо, хто в команді глави держави. І в цьому є багато ризиків.

Примара нової політичної кризи

Ключові проблеми, з якими зіткнеться шостий президент — цементування основних демократичних інститутів, розв’язування проблеми територіальної цілісності та економіка. Порошенку вдалося вивести Україну з політичної кризи, яка розпочалась іще з часів акції «Україна без Кучми» і всіх її наслідків: двох революцій, гойдань то в бік Росії, то в бік Заходу, і як кульмінація — правління Януковича зі спробою встановлення авторитарного режиму і, врешті, його повалення.

Завдання Зеленського — не допустити повернення управлінської кризи. Нині реванш та переорієнтація України зі шляху, на який ми вийшли, можливі, але за умови, що держава погрузне в ще більших проблемах, ніж ми мали досі. І це розуміють абсолютно всі.

Слизький шлях дострокових виборів

Зважаючи на ті тенденції, які вже окреслились, правління Зеленського матиме дві основні ознаки: суспільний конфлікт і шоу. Якщо із шоу все зрозуміло, то важливо, аби суспільний конфлікт був у межах політичної боротьби чи то в парламенті, чи то в судах. Президент уже заявив, що піде шляхом дострокових парламентських виборів. Ситуація ускладнюється ще й тим, що він вимагає змінити виборчий закон. Судячи з консультацій, що пройшли сьогодні, нас очікують відкриті списки зі зниженням прохідного бар’єру.

«Show must go on», або Без шоу ніяк

Формат шоу буде продовжено. І це ми побачили під час очікування інавгурації. Шоу, яке розгорнулось навколо цієї події, не залишає сумніву, що президент увійде в конфлікт з усіма, з ким тільки зможе.

Звичайно, що «хлопчиком для биття», тобто платформою для рейтингу, стане Верховна Рада. В Україні парламент традиційно має низький рівень довіри, і для Зеленського логічно намагатися утримати свій рейтинг, конфліктуючи з депутатами.

Задля справедливості слід зазначити, що Верховна Рада цього скликання зробила максимум, що можна було зробити. Адже політика — це мистецтво можливого.

Нелегітимна легітимність розпуску парламенту

Те, що юридична легітимність дострокових виборів сумнівна, зрозуміло для всіх. Утім, скільки б ми не обговорювали законність розпуску парламенту в Україні, це питання має політичний характер. Разом із тим Зеленському необхідно буде домовлятись із Радою, аби процес її розпуску набув легітимності. Тому для нього конче важливо ефективно провести зустріч із головами фракцій.

Козир для нього те, що дострокові вибори мають суспільну легітимність. В очах суспільства Зеленському необхідно і далі проводити політику дистанціювання від нинішніх політичних еліт і повною мірою задовольнити запит суспільства на «нові обличчя». Розпуск парламенту додасть новому президенту балів, як і сили під час проведення кампанії.

Важкий вибір: відпустка чи виборча дільниця

Час проведення виборів насправді вигідний саме для президента. Середина літа — це традиційний час відпусток, тому можна розраховувати на байдуже ставлення до парламентської кампанії більшості виборців, думки, яких будуть зайняті купівлею путівок до морів. І водночас на мобілізацію свого політично активного електорату. Наразі жодне інше питання не має для Зеленського такого важливого значення, як зміна парламенту. Там він, з одного боку, розраховує сформувати свою фракцію, що важливо для ухвалення рішень, які планує провести, а з іншого — саме протиставлення Раді підтримує його рейтинг у суспільстві.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]