Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2020 19:54

Чи може ОСББ забрати Вашу квартиру?

Юристка, кандидатка філософських наук, голова правління ОСББ

Однією з причин, через яку люди можуть боятися створювати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ), може бути віра в те, що правління ОСББ може забрати квартиру співвласника.

Давайте розбиратися, чи можлива така ситуація.

ОСББ діє на підставі Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” (далі - Закон). Стаття 4 закону говорить про основні функції об’єднання: це реалізація прав співвласників на володіння та користування спільним майном, належне утримання будинку та сприяння в отриманні житлово-комунальних послуг належної якості. Тобто ОСББ - це всі співвласники, які об’єднуються заради того, щоб через юридичну особу управляти спільним майном. У вищезгаданій  статті закону  зазначено, що “об’єднання не несе відповідальності за зобов’язаннями співвласників”. А, отже, ніякі попередні борги перед колишньою обслуговуючою організацією та монополістами та мешканцями, до новоствореного ОСББ не переходять. Якщо у мешканців укладені індивідуальні договори на постачання холодної та гарячої води, опалення, газу та вивезення сміття, то заборгованість за такими договорами також несуть тільки власники окремих квартир.

У декого занепокоєння викликає фраза, прописана в ст. 4 Закону, що майно об’єднання складається з  майна, переданого йому співвласниками у власність. Цю норму помилково трактують, як таку, що зобов’язує співвласників передати весь будинок ОСББ, разом з квартирами. Звичайно, це є нісенітницею, адже правочини по відчуженню нерухомого майна підлягають нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, тобто ніякого автоматичного відчуження майна відбутися не може, тим більше ОСББ не може забрати всі квартири в будинку собі, оскільки стаття ст. 28 Закону визначає підставою ліквідації об’єднання придбання однією особою всіх приміщень в будинку.

Чи може ОСББ забрати квартиру співвласника за борги? У співвласника може виникнути заборгованість перед ОСББ тільки по сплаті платежів та внесків, розмір яких затверджується загальними зборами. Стягувати заборгованість можна тільки за рішенням суду. Крім того, Закон України “Про виконавче провадження” зазначає, що “у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника”. Так, сума мінімальної заробітної плати з 1 січня 2020 року становить 4723 грн., 20-кратний розмір дорівнює 94 460 грн. Строк позовної давності за заборгованістю з оплати становить 3 роки, отже, якщо взяти, наприклад, розмір щомісячного внеску в сумі 500 грн., за три роки загальна сума буде 18000 грн, а, отже, забрати єдину квартиру за такий борг не можна.

Щоправда, я не рекомендую накопичувати борги, адже стягнути борг можна за рахунок іншого майна, наприклад, автомобіля чи предметів інтер’єру, а також заробітної плати чи інших доходів.

Тож всі побоювання співвласників щодо втрати квартири через створення ОСББ є безпідставними. А от якщо співвласники нічого не будуть робити є високий ризик втратити не тільки квартиру, а і весь будинок, оскільки з часом стан будинку стає дедалі гіршим і ніхто, крім співвласників не може з цим нічого вдіяти. Отже, створюйте ОСББ, що дасть вам змогу покращити стан свого будинку, щоб життя у ньому було дійсно комфортним. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]