Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2021 17:40

French Trademark: юридичні основи захисту та практичний алгоритм

Адвокат в Асоціації адвокатів Парижа (Франція) та в Асоціації адвокатів України, к.ю.н

Оригінальна торгова марка індивідуалізує в очах споживача продукцію. Французи дуже свідомі в питанні захисту товарних знаків. Про основи юридичного захисту ТМ у Франції та практичний алгоритм далі.

Багато підприємців, окрім завоювання локального ринку, планують розвиток свого бізнесу на міжнародній арені і прагнуть популярності своїх товарів і послуг у споживачів у зарубіжних країнах. Власний бренд, марка, логотип, слоган, що запам'ятовується, які з юридичної точки зору правильно називати одним словом – «товарний знак», – одна з перших, пріоритетних умов подібної популярності. 

Оригінальна торгова марка виділяє (індивідуалізує) в очах споживача продукцію одного виробника або постачальника послуг з решти всіх присутніх на ринку опцій.

В Європейському Союз Франція посідає друге місце за величиною ВВП і за населенням з високою купівельна спроможністю. Країна є світовим лідером туризму, щорічно кількість гостей країни перевищує кількість населення. Все це  робить Францію дуже привабливою для реєстрації брендів та щоб мати законодавчий захист фірмового позначення, необхідно пройти процедуру реєстрації торгової марки.

Існує кілька варіантів реєстрації бренду на території Франції. Ця країна є повноправним членом Європейського Союзу, подавши заявку на реєстрацію марки в ЄС, можна претендувати на захист позначення у Франції.

Також Франція є підписантом Мадридського протоколу, який передбачає міжнародну реєстрацію бренду. Окрім цього, звісно, ​​існує й національна процедура реєстрації торгової марки у Франції. Вона передбачає подання заявки до патентного відомства конкретної країни. Отримавши таку реєстрацію, захист позначення поширюватиметься виключно на конкретну країну.

Торгова марка Франції діє також в заморських територій країни – Французькій Гвіані, Мартініці, Гваделупі та ін. Лише щодо Французької Полінезії буде необхідне додаткове розширення.

Функціями реєстру інтелектуальної власності у Франції наділено Національний інститут промислової власності (INPI). Саме він реєструє товарний знак у Франції компаніям і фізичним особам, які звернулися із заявкою. Самі французи дуже свідомі в питанні захисту товарних знаків, і навіть займають четверте місце в світі за кількістю заявок, які вони подають на реєстрацію в інших країнах. 

Статистичні дані свідчать, що кожного року в INPI направляється понад сто тисяч заявок на реєстрацію нових торгових марок, а загалом у Франції налічується близько шести з половиною мільйонів зареєстрованих торгових знаків та більше десяти мільйонів патентів.

Відповідно до законодавства про товарні знаки Франції товарний знак має мати своє графічне зображення, він не повинен порушувати громадський порядок і ображати норми моральності. Знак має володіти достатнім ступенем розрізняльної здібності і не вводити споживача в оману щодо характеристик або місця походження товару/послуги.

Кожна торгова марка реєструється для певного переліку товарів чи послуг, для яких використовуватиметься надалі. Для визначення переліку  Франція використовує Міжнародну (Ніццьку) класифікацію товарів і послуг, який включає 45 класів.

Як торгова марка (товарний знак) можна зареєструвати різні фірмові позначення залежно від виду. Так, словесний знак допоможе захистити позначення, що складається з букв або цифр. Зображальний знак передбачає реєстрацію графічного елемента, наприклад логотипу. Комбінований – найширший, – він передбачає захист комбінації із словесної частини та графічної.

З 11 грудня 2019 року скасовано вимогу графічного зображення марки. Можуть бути подані заявки на нетрадиційні марки, такі як звукові марки, марки руху, мультимедійні марки або голограми, які можуть бути представлені новими технічними засобами (аудіо, відеофайли тощо).

Заявником може бути подана як фізичною, так і юридичною особою. Відповідно до закону Франції «Про товарні знаки та знаки обслуговування» іноземні фізичні особи та компанії, які не є резидентами Франції чи громадянами ЄС, повинні мати у Франції своє представництво.

Обов'язково використання зареєстрованого товарного знаку протягом перших 5 років, також він має використовуватися «ефективно та серйозно». В середньому, весь процес реєстрації від подачі заявки до отримання реєстраційного сертифікату займає 4-5 місяців. Захист товарного знаку у Франції діє протягом 10 років після дня реєстрації. За умови відповідного умов використання товарного знаку можливе продовження терміну дії кожні 10 років.

Після подачі заявки в INPI, як правило, через 6 тижнів Відомство публікує заявку в своєму офіційному виданні – з цієї дати у третіх осіб є 2 місяці для подачі заперечень (опозицій) в реєстрації заявленого бренду через схожість заявленого позначення з раніше зареєстрованими, або через відсутність розрізняльної здатності.

Якщо по відношенню до заявки немає заперечень (або тієї частини, яка була виділена), після закінчення 2 місячного терміну, INPI переходить до стадії реєстрації та публікації рішення про видачу сертифіката на торговельну марку.

Підсумовуючи, нижче пропоную базовий прикладний алгоритм для вибору торгової марки до реєстрації у Франції:

Перевірте наявність, класи та відмінні символи на сайті d’INPI.

Введіть назву (наприклад, « Âme » з французької «Душа») і клас(и) продуктів (наприклад, 33 - Алкогольні напої (крім пива); вина; вина із захищеним найменуванням походження вина із захищеним географічним зазначенням. Результат - зареєстровано 52 бренди.

Тоді перевірте візуальний аспект. Якщо є логотип, його також необхідно проаналізувати. Питання тут полягає в тому, чи є представлені візерунки та форми такими ж, як існуючий логотип, чи мають два логотипи однакову каліграфію, однаковий розмір шрифту чи навіть той самий колірний код.

Наприклад, марка «Âme» та «l’Âme» візуально різні!

Будьте обережні, навіть якщо обидва логотипи схожі, це не обов’язково вважатиметься, що існує ризик плутанини.

Далі - аналізуємо значення, поняття: 

Йдеться також про визначення значення слів, контексту, до якого вони відносяться. Тому тут потрібно проаналізувати, що викликають терміни, подивитися на термінологію речень і слів, які використовуються.

Наприклад :

«Corps & Âme» (з французької «Тіло та душа»): стосується основ людської істоти;

«Corse & Âme» (з французької «Корсика та душа»): підкреслює приналежність до регіону Корсика.

Нарешті, незважаючи на загальні критерії, надати бренду всю його цінність і допомогти створити перевагу в свідомості споживача, можливо за рахунок відчутних елементів, як його історія, його ідентичність або навіть його особистість, його душа!

Зіткнувшись із незліченними можливостями назв торгових марок, необхідно вжити запобіжних заходів, щоб уникнути ризику плутанини та переконатися, що обраний знак достатньо відрізнявся від уже зареєстрованих раніше.

Реєстрація торгової марки може здатися простим процесом. Однак це стратегічний вибір, для якого рекомендується звернутися до експерта, який спеціалізується на інтелектуальній власності. Успіхів у захисті та індивідуальності вашого бізнесу!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]