Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2021 18:24

І в карантин з адміністративним штрафом від податкової

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Штрафи за адміністративні правопорушення потрібно збільшувати! Бо треба шукати джерела для наповнення бюджету

Податковий кодекс «звільняє» у період карантину від чималої кількості штрафних санкцій  (див. п. 52-1 Підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України), проте ніхто ж не скасовував адміністративної відповідальності. 

Наприклад, за невчасно поданий об’єднаний податковий звіт передбачена адміністративна відповідальність: 

неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, - тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 грн. – 51 грн.) (ст. 163-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення). 

Та нібито і штраф дуже незначний, але він може стати неприємним сюрпризом для платників податків, коли банківський рахунок буде арештовано та з нього буде знято кошти, значно більші, ніж сам штраф. 

Тому слід зважати на те, що: 

По-перше, факт невчасної подачі звітності встановлюється в межах проведення камеральної перевірки (про яку платник може і не знати): 

предметом камеральної перевірки також може бути своєчасність подання  податкових декларацій (розрахунків) та/або своєчасність сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов’язання виключно на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах (ст. 75 Податкового кодексу України). 

По-друге, сама камеральна перевірка податкової декларації (уточнюючого розрахунку) проводиться лише протягом 30 днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання. 

Отже, впродовж місяця з моменту завершення періоду для подачі звітності у податківців є місяць для проведення камеральної перевірки. 

По-третє, акт камеральної перевірки буде покладено в основу протоколу про адміністративного правопорушення, а платник податків має бути запрошений для складання цього протоколу та вправі, відповідно, надавати свої зауваження та пояснення до нього: 

У разі неможливості складання Протоколу за місцем вчинення адміністративного правопорушення Протокол складається в органі доходів і зборів. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, запрошується до органу доходів і зборів для складання та підписання Протоколу. У запрошенні зазначаються дата, час та місце складання Протоколу. Запрошення вважається належним чином врученим, якщо воно надіслано за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручено особисто такій особі (Наказ Міністерства фінансів України за № 566 від 02.07.2016 «Про затвердження Інструкції з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення»). 

По-четверте, накладання штрафу відбувається в судовому порядку (ст. 221 КУпАП), тобто про засідання платник податків повинен бути також повідомлений (звісно, що на практиці, все навпаки: ніхто нікого не повідомляє). 

По-п’яте, слід зважати, що саме невчасна подання податкової декларації не є триваючим правопорушенням, а це означає, що суд може застосувати штраф протягом трьох місяців з дня вчинення, тобто з дати, коли було подано декларацію з порушеними строками. 

Загалом більше 3 тис. справ про порушення строків подачі податкових декларацій було розглянуто по Україні з січня 2021 року по грудень 2021 року та майже всі провадження закриваються внаслідок спливу строків (3 місяців) для накладання адміністративного штрафу. 

По-шосте, якщо ж все-таки постанову прийнято не на користь платника податків, то для оплати штрафу є 15 днів з моменту вручення (ст. 307 КУпАП), в іншому випадку, доведеться сплатити подвійний розмір штрафу, а ще витрати, можливого виконавчого провадження (ст. 208 КУпАП). 

Щоразу думаєш, штрафи по КУпАПу, загалом, невеликі; уникнути відповідальності зазвичай вдається «завдяки» спливу строку для притягнення до відповідальності, так коли ж нарешті  наш законодавець зверне увагу на цей золотий клондайк для наповнення державної скарбнички – просто підняти штрафи, збільшити строки для притягнення відповідальності! 

Пам’ятаймо: самодіяльність може зашкодити Вашому бізнесу!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]