Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2024 16:34

R&D на виробництві: як взаємодія підрозділів сприяє інноваціям

Приватний підприємець

Стаття піднімає питання організації процесу R&D на виробничому підприємстві, а саме взаємодії та ролі його внутрішніх підрозділів.

Сьогодні, напевно, вже кожен переконався в значущості процесу R&D (Research and Development) для виробничих підприємств та інших організацій. Він є не лише запорукою розвитку, але й утримання конкурентних позицій на ринку. Якщо ми розглянемо найбільш успішні компанії на сьогодні, то побачимо, що вони інвестують в дослідження та розробку до 30% від доходу залежно від галузі. Звичайно, представники IT-сектору здійснюють більші витрати за виробників, але це пов’язано зі специфікою продуктів, направленістю та самим способом організації R&D процесу.

Для виробничого підприємства, наприклад, фокус буде в першу чергу направлений на розвиток фізичних продуктів, технологій та процесів, з великими інвестиціями в інфраструктуру і дотриманням суворих регуляторних вимог, а в інших типах підприємств, особливо сервісних або IT, R&D більше зосереджене на створенні послуг, програмних рішень та моделей бізнесу, з більшою гнучкістю в процесах і меншою залежністю від фізичних ресурсів. Враховуючи цю різницю виробникові слід надзвичайно ретельно підходити до організації процесу досліджень та розробки і одним із ключових факторів успіху у цьому буде якісна взаємодія між структурними підрозділами підприємства.

Процес R&D повинен підпорядковуватися стратегії інноваційного розвитку підприємства, яка в свою чергу має бути узгоджена із корпоративною стратегією. Тому в його організації беруть участь не тільки безпосередньо відділ досліджень та розробки, а й інші відділи, які виконують свої функції.

Основні учасники організації R&D процесу на виробничому підприємстві

Топ-менеджмент - визначає загальну стратегію підприємства, пріоритети інновацій та бюджет на R&D.

Відділ досліджень та розробок (R&D) - займається пошуком інноваційних рішень та їх технологічною реалізацією.

Виробничий відділ - відповідає за впровадження нових розробок у виробничі процеси.

Конструкторський та технологічний відділи - забезпечують розробку конструкторської документації та технології для виробництва і техніко-економічного обґрунтування розробки, супроводжують процес розробки.

Фінансовий відділ - відповідає за фінансову оцінку, фінансування проєктів і контролює витрати на дослідження.

Відділ маркетингу - займається аналізом ринку для забезпечення відповідності розробок ринковому попиту.

HR / Відділ кадрів - формує команди та розвиває компетенції працівників у сфері R&D.

Відділ якості - забезпечує відповідність розробок стандартам якості.

Відділ управління проєктами, центр інновацій та відділ управління змінами також беруть пряму участь в організації R&D, але у випадку відсутності їх функції розподіляються між іншими учасниками.

Одним із важливих факторів ефективної взаємодії між підрозділами в процесі дослідження та розробки є цінність від вдалої співпраці, яка повинна бути донесена кожному представникові. Для того, щоб правильно її сформулювати можна представити кожний відділ у вигляді внутрішнього стейкхолдера, який забезпечує організацію R&D.

R&D на виробництві: як взаємодія підрозділів сприяє інноваціям

Деякі підрозділи беруть участь на конкретних етапах досліджень та розробки, а деякі залучені на постійній основі. Для того, щоб краще зрозуміти момент їх участі в процесі, сам процес R&D на виробничому підприємстві можна зобразити в вигляді етапів відповідно до системи оцінки зрілості технології Technology Readiness Level (TRL).

R&D на виробництві: як взаємодія підрозділів сприяє інноваціям

Таким чином участь підрозділів в процесі R&D можна зобразити у вигляді лінійної діаграми, на якій активність кожного відділу відповідає певному етапу.

R&D на виробництві: як взаємодія підрозділів сприяє інноваціям

Також у супроводі R&D процесу беруть участь юридичний відділ, який слідкує за дотриманням норм та вимог і забезпечує захист інтелектуальної власності, а також відділ матеріально-технічного забезпечення, основна задача якого пошук та вчасна поставка необхідного обладнання, сировини та компонентів.

Крос-функціональна команда

Для ефективної взаємодії структурних підрозділів в організації досліджень та розробок з їх представників формуються крос-функціональні команди. До їх складу входять учасники, чий досвід та навички найбільше підходять для реалізації конкретних проектів. Склад команд визначається на етапі ініціації проєкту. У випадку, якщо підприємство не укомплектоване власними спеціалістами відділ HR здійснює додатковий рекрутинг або залучає сторонніх підрядників.

Серед учасників команди обирається лідер, який виконує роль проєктного менеджера, це може бути представник відділу досліджень та розробки або проєктного відділу, якщо такий існує на підприємстві.

Для максимальної ефективності роботи крос-функціональної команди необхідно, щоб вона відповідала наступним вимогам:

  1. Різноманітність - члени команди повинні мати різні спеціалізації, що охоплюють ключові відділи (R&D, виробництво, конструювання, технологія, маркетинг, фінанси тощо).
  2. Експертиза у відповідних сферах - учасники повинні мати глибокі знання та досвід у своїй професійній галузі, щоб ефективно вирішувати специфічні завдання.
  3. Якісна комунікація - в колективі повинна бути розвинена культура комунікації, його члени повинні бути забезпечені засобами та інструментами для ефективного обміну інформацією.
  4. Посадові інструкції - учасники повинні мати чіткі уявлення про свої ролі, задачі та зони відповідальності.
  5. Фокус на результат - до команди має бути донесена основна ціль проекта, на якій повинні бути зосереджені всі учасники проекту.
  6. Інноваційна культура - члени колективу повинні бути відкриті до нових ідей та підходів, готові експериментувати і шукати креативні рішення проблем.

Великою перевагою в побудові якісної взаємодії буде доповнення команди спеціалістом, який володіє навичками фасилітації та медіації, це може бути як і постійний член команди, так і фахівець, що залучається під час групових обговорень.

Оцінка результатів

Процес досліджень та розробки повинен мати чітко окреслену мету та встановлені терміни, загальна результативність процесу вимірюється відповідно до досягнення Objectives and Key Results (OKR) підприємства, які ставляться топ-менеджментом в рамках конкретного проєкту, інноваційної або корпоративної стратегії.

Оцінка діяльності крос-функціональної команди здійснюється за наступним принципом:

1. Досягнення цілей проєкту

  • виконання KPI;
  • дотримання термінів;
  • якість результату.

2. Ефективність командної взаємодії

  • комунікація;
  • вирішення конфліктів;
  • задоволеність учасників команди;
  • мотивація.

3. Ефективність використання ресурсів

  • відповідність фактичних витрат запланованим;
  • Раціональність використання ресурсів.

4. Вплив на інноваційну культуру

  • поширення інноваційної культури в організації;
  • кількість інноваційних пропозицій під час реалізації проєкту.

5. Розширення бази знань

  • нові знання, утворені під час проєкту;
  • підвищення рівня знань членів команди.

Якісна взаємодія підрозділів виробничого підприємства є запорукою успішної організації R&D процесу, адже сьогодні інвестиції в дослідження та розробку є одним з ключових факторів розвитку органічної конкуренції. Як приклад можна навести китайського автовиробника BYD Auto, який у 2022 році був одним з лідерів у збільшенні витрат на R&D, а сьогодні наздогнав лідерів галузі електромобілей та постачає свої технології іншим автовиробникам.

Висновок

Успішна організація R&D на виробничому підприємстві значною мірою залежить від злагодженої взаємодії підрозділів, які беруть участь у процесі досліджень і розробок. Ключовими елементами є чітке розуміння ролей, ефективна комунікація та створення крос-функціональних команд, які здатні вирішувати складні завдання та впроваджувати інноваційні рішення. Розвиток інноваційної культури, підтримка з боку керівництва та інтеграція сучасних методологій є основними факторами, що сприятимуть збереженню конкурентоспроможності підприємства на ринку та його технологічному розвитку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи