Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2023 14:23

Накопичення суб'єктності

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Війна закінчиться не завтра, і Україна потребує нових підходів у державній політиці

Зима 2023/2024 років обіцяє нову серію випробувань. Важливим для України завданням є поєднання практичних кроків з інформаційною «упаковкою» відповідних дій. Спробую навести кілька прикладів.

Якщо у США соціологи фіксують зменшення інтересу пересічних американців до перебігу російсько-української війни, то нам конче необхідно більш активно працювати з кореспондентами американських медіа в Україні. Вони, зрештою, перебувають серед тих, хто робить бойові дії в Україні всесвітньо відомими. Створення для них відповідних умов (ексклюзиви, офреки, спілкування з унікальними героями) – один з вагомих елементів збереження двопартійної підтримки України за океаном, заснованої на використання тези про протистояння добра і зла.

Вже кілька тижні працює морський коридор, яким з України поступово вивозять зерно та інші товари. Росіяни скаженіють, продовжують завдавати комбінованих ударів по українських портах, проте судна поступово вивозять збіжжя і стабілізують морську торгівлю в регіоні. Якщо українська держава вирішить проблему страхування цих судів то експортний потік почне відновлюватися стрімко і переконливо. Бо Україна залишається орієнтованою на експортні операції країною. Нам вкрай необхідно просувати цю тему у вітчизняному інформаційному просторі та глобально говорити про «український морський коридор», який не залежить від примх Росії та позиції Туреччини (звісно, в ісламських країнах останню тезу можна просувати менш активно).

Ми повинні створювати власні меседж-бокси українського успіху. Їх головний посил – Росію не варто боятися. Тому навіть передчуття майбутніх обстрілів енергетичної інфраструктури не повинно заборонити нам використовувати позитивні приклади роботи українських енергетиків. Звісно, без прив’язки до місця та часу проведення ремонтних робіт. Україна минулого року зуміла уникнути блекауту за куди менш потужної системи ППО і з практично відсутнім досвідом. На Заході таку ефективність українських спеціалістів визнали і саме тому суттєво збільшили підтримку системами ППО перед зимою, навіть застосувавши нові принципи як то тимчасове користування зброєю на час зими. Сьогодні ми повинні транслювати цей показовий досвід зрілості і довіри.

Звитяга українських воїнів у безпосередньому протистоянні з російськими агресорами повинна підкріплюватися інформаційними повідомленнями про наступальні дії на інших ділянках протистояння з агресором. Лише у такий спосіб ми зможемо накопичити суб’єктність, аби діяти більш ефективно та переконливо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]