Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2021 13:30

Розірвання шлюбу. Поділ акаунта Instagram

Адвокат, практика в галузі корпоративного, господарського, адміністративного, земельного, трудового, сімейного та кримінального права

У 21 сторіччі в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій, особливо Інтернету, людина стає все більш залежною від соціальних мереж.

За підрахунками, середньостатистична людина витрачає майже дві години на таке спілкування щодня. Завдяки соціальним мережам людина пізнає більше цікавого, займається творчістю, спортом, а також веде бізнес і може заробляти значні кошти. Проте, як доведено вченими, більшість людей, зокрема, молодь вже має психологічну залежність і без існування соцмереж не уявляє своє нормальне життя.

Одним з таких інструментів соціального спілкування є Instagram, маючи у якому значну аудиторію підписників можна добряче заробити.

І ось виникає ситуація, коли подружжя блогерів при розлученні, користуючись Instagram з мільйонною аудиторією, вирішили його поділити. Відразу акцентую увагу, що профіль присвячено спорту і подорожам. Веденням та просуванням акаунту займались разом, але прив’язаний він до номеру телефону дружини, проте більшість часу його наповненням та розвитком займається чоловік. Щомісячний дохід від Instagram складає більше 115 000 гривень.

То ж яким чином і що будемо ділити ?

Як йдеться у статті 61 Сімейного кодексу України об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя. Тобто, дохід наших блогерів від ведення Instagram буде спільною сумісною власністю, який можна поділити навпіл.

Для того, щоб далі визначитись з розподілом акаунту, потрібно проаналізувати які саме права на нього набуває особа.

Відповідно до статті 641 Цивільного кодексу України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття. Реклама або інші пропозиції, адресовані невизначеному колу осіб, є запрошенням робити пропозиції укласти договір, якщо інше не вказано у рекламі або інших пропозиціях.

Статтею 642 ЦКУ передбачається, що відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору, яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Умовами використання (Умови) соціальної мережі визначено, що Instagram є соціальним сервісом, одним з продуктів Facebook, Inc.

Створюючи акаунт у мережі, користувач сервісу акцептує Умови, погоджуючись з наведеним у них та бере на себе певні зобов’язання, одне з яких відсутність права на продаж, передачу по ліцензії або придбання будь-яких акаунтів або даних, отриманих від Сервісу Instagram. Сюди відносяться спроби купівлі, продажу або передачі будь-яких даних облікового запису (у тому числі імені користувача), запиту, збору або використання облікових даних для входу або значків інших користувачів, а також запиту або збору імен користувачів і паролів в Instagram або присвоєння чужих маркерів доступу.

Як ми пам'ятаємо зі статті 317 ЦКУ, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Створюючи акаунт Instagram ми отримуємо лише доступ до Сервісу та набуваємо право володіти і користуватись. Як зрозуміло, право розпорядження акаунтом (право відчужити) до цього переліку не входить, у зв'язку з чим ми не можемо юридично продати, придбати, обміняти, заповідати, передати у заставу або внести до статутного капіталу товариства тощо. До того ж, за порушення Умов передбачено право соціальної мережі змінювати ім'я користувача, видаляти певний контент з його сторінки, призупиняти право користування чи взагалі видаляти акаунт.

Хоча в Умовах користування соціальною мережою для колишнього подружжя є і певні позитивні нюанси.

Так, Instagram визначає, що наш контент є нашою власністю, у зв'язку з чим в рамках угоди користувач надає Instagram дозволи, потрібні для надання Сервісу, а також ліцензію на його використання. Умовами передбачається, коли ми публікуємо або завантажуємо контент, який є об'єктом прав на інтелектуальну власність (наприклад, фото або відео), в Сервіс або ділимось таким контентом, ми надаємо Instagram невиключну, безоплатну, діючу по всьому світу ліцензію з правом передачі і видачі субліцензій на зберігання, використання, поширення, зміну, запуск, копіювання, публічне виконання або показ, переклад нашого контенту і створення похідних робіт на його основі (відповідно до наших налаштувань конфіденційності та додатків). Дія ліцензії припиняється, коли наш контент видаляється з систем Instagram. Ми користувачі можемо видаляти контент окремо або весь відразу, видаливши свій аккаунт.

Аналізуючи нашу ситуацію можна прийти до висновку, що контент буде мати статус права спільної сумісної власності. До того ж, Instagram має відповідне налаштування, завдяки чому можна зберегти усі фото, коментарі, інформацію профіля та інше.

Чи можна врегулювати дану ситуацію у добровільному порядку ?

Одним із варіантів вирішення даної ситуації може бути укладення шлюбного договору, в якому сторони пропишуть умови, цілі та порядок надання доступу один одному, а також усі інші істотні умови. Після фактичного ж розлучення сторони можуть укласти договір про адміністрування ( управління ) акаунтом та розподілення прибутку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]