Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2021 16:46

Чому пародонтит – ще не вирок для ваших зубів. Коментар стоматолога

Засновник стоматологічного медичного центру Yarema Dental

Зазвичай, коли ми говоримо про догляд за ротовою порожниною, то уявляємо собі чищення зубів. При цьому ми зовсім забуваємо, що ретельного догляду потребують і наші ясна.

Адже саме вони захищають зубні корені і кістки від бактерій та механічних пошкоджень. Якщо ж залишити ясна в занедбаному стані, то з часом можна втратити зуби і забути про таку омріяну “голлівудську усмішку”. 

На жаль, через досить низьку культуру догляду за ротовою порожниною, хвороби ясен є дуже поширеними в наш час. Здебільшого вони спричинені реакцією організму на бактерії, які через недостатню гігієну накопичуються у роті і викликають запалення. Мало хто здогадується, та крім втрати зубів, ці захворювання збільшують і ризик виникнення і більш серйозних проблем, включаючи цукровий діабет, серцеві захворювання, гіпертонію та цереброваскулярні захворювання. 

Типи захворювань ясен 

Існують різні типи захворювань ясен. Та найпоширеніші це рецесія ясен, гінгівіт та пародонтит. Рецесія ясен - це зменшення їх обсягу, що оголює корінь зуба. Як наслідок, виникає висока чутливість зубів, погіршується їх естетичний вигляд і розвивається карієс. Цю проблему лікують різноманітними хірургічними процедурами, відновлюючи покриття коренів зуба. 

Гінгівіт виникає як реакція на бактерії, що містяться у зубному нальоті. При цьому ясна здаються набряклими, з почервоніннями та можуть кровоточити. Лікують цю хворобу або професійним чищенням зубів для знищення усіх бактерій, або, на пізніх стадіях - хірургічним втручанням. 

Якщо гінгівіт не лікувати, то це може призвести до більш серйозних наслідків під назвою пародонтит. В такому разі запалення поширюється вже й під яснами і вздовж коренів. Це може може призвести до втрати кісткової тканини навколо зубів. Без лікування пародонтита, зуби починають хитатися і згодом випадають. 

Декілька кроків для перемоги над пародонтитом 

За умови ретельної професійної оцінки та правильного лікування, зазвичай можна повністю зупинити розвиток пародонтиту. Запорукою успіху є усунення бактеріального нальоту, який запускає процес захворювання, та дотримання правил гігієни ротової порожнини. 

Загалом стоматологи виділяють шість етапів лікування пародонтиту: 

Поліпшення гігієни рота. На цьому етапі ваш стоматолог має визначити причини виникнення пародонтиту та дати чіткі вказівки, щодо того, як підтримувати зуби та ясна в чистоті. Головна мета - максимально зменшити кількість бактерій у роті. Лікар має порадити найбільш підходящу техніку чищення зубів, розповісти, як правильно використовувати міжзубні щітки, зубну нитку та антисептичні ополіскувачі для рота. 

Професійне чищення. На цьому етапі з доступних ділянок зубів видаляються усі відкладення бактерій (наліт та зубний камінь), після чого зуби поліруються та обробляються фтором. При необхідності, стоматолог також може видалити всі бактеріальні відкладення та зубний камінь з поверхонь коренів та ясенних кишень. Перше професійне чищення зубів рідко можна провести за один сеанс. 

Антибіотикотерапія. В складних випадках, коли професійного чищення та інших гігієнічних заходів не достатньо для боротьби з інфекцією ясен, лікар може призначити курс антибіотиків. 

Переоцінка стану ясен. Через кілька тижнів (зазвичай від шести до  восьми) стоматолог або пародонтолог проаналізує стан ваших ясен, щоб перевірити хід лікування. Спеціальний прилад, який називається періодонтальним зондом, використовується для вимірювання глибини пародонтальних кишень та перевірки на наявність кровотечі з ясен. Якщо пародонтальні кишені все ще більше 3 мм, вам можуть запропонувати подальше лікування, включаючи коригуюче хірургічне втручання. 

Хірургічна корекція ясен. У ситуаціях із дуже запущеним пародонтитом, глибокі кишені ясен можна успішно зменшити лише хірургічним втручанням. Також іноді вдаються до хірургічних процедур при видаленні бактерій і нальоту в пародонтальних кишенях та на кореневих поверхнях. Ці ділянки недоступні для щіток і ниток, тому запалення буде залишатися там до тих пір, поки бактерії не знищать. 

Часто, при лікуванні залишкових пародонтальних кишень, реконструюють втрачену через пародонтит кістку. Це передбачає використання або білків, або кістково-замісних трансплантатів та мембран.  

Регулярний догляд. Загалом успіх лікування пародонту залежить від двох факторів: власної гігієни порожнини рота та регулярного догляду стоматолога чи пародонтолога. Після завершення усіх етапів лікування, стоматологу потрібно буде регулярно перевіряти стан ясен. Частота подальших відвідин стоматологічного кабінета буде залежати від тяжкості захворювання та індивідуальних ризиків повернення захворювання. Зазвичай такі контрольні візити до лікаря відбуваються раз на три-шість місяців. Якщо ознаки хвороби повернуться, то ваш стоматолог зможе їх побороти на ранній стадії. 

Тож не бійтеся слова “пародонтит”, але поставтесь до цього діагнозу серйозно. Дотримання призначеного лікарем плану лікування та якісний, щоденний контроль за гігієною ротової порожнини дозволить вам зберегти і здоров'я і власні зуби.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]