Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2019 18:01

Як заощадити час і гроші на судових розглядах?

Юрист та медіатор

Коли ми стикаємося з судовими справами та розуміємо, що всього цього могло б і не бути, якби клієнти вирішили просто сісти за стіл переговорів і обговорити наболілі проблеми

Коли ми стикаємося з судовими справами та розуміємо, що всього цього могло б і не бути, якби клієнти вирішили просто сісти за стіл переговорів і обговорити наболілі проблеми, вийти за рамки свого комфорту та врешті решт вирішити питання мирними шляхом.

Чому ж люди цього не роблять, чому обирають суд, витрачають багато грошей на адвокатів, роками тиснуть один на одного в засіданнях, забувають, що колись були кращими друзями і в підсумку стають ворогами. Злість, образа, заздрість? Як з цим впоратись і застерегти себе від негативу, який чекає на нас в процесі судових розглядів?

Пропонуємо згадати про метод, який укорінився в більш сучасному розумінні в другій половині двадцятого століття. Медіація - це перш за все альтернативне вирішення спору або вирішення суперечки через посередника. Якщо взяти до уваги практику застосування медіації в світі, то судова практика США орієнтована на те, щоб більшість суперечок вирішувались добровільно до початку судового розгяду, а суддя може призупинити процес і порекомендувати або примусити сторін по-працювати з медіатором, з метою вирішення конфлікту мирним шляхом.

В Україні, на жаль, на законодавчому рівні все ще не врегульовано питання щодо застосування медіації, але в нашій країні це вже досить часто практикується як в сімейних, так і в бізнес суперечках. 

Кому підходить медіація?

Наступний перелік не обмежується, але можна навести кілька найбільш поширених ситуацій:

Бізнес конфлікти - у разі якщо виник конфлікт між юридичними особами, між юридичними особами та їх клієнтами, конфлікт між фізичними особами, щодо вирішення матеріальних суперечок і т.д.

Сімейні конфлікти - у разі коли виник сімейний конфлікт, який може стосуватися розподілу майна, визначення порядку щодо участі в житті дитини або ж вивезення дитини за кордон, а також при розірванні шлюбу і т.д.

Корпоративні конфлікти - суперечки між роботодавцями і працівниками, між засновниками, акціонерами та виконавчими органами підприємств і т.д.

Звичайно, всі питання абсолютно індивідуальні і вищевказаний перелік можна доповнити багатьма іншими життєвими обставинами, обмежень практично не існує.

В чому  переваги медіації?

Економія вашого часу - якщо хтось, колись звертався до суду, знають, що процеси судових розглядів можуть тривати роками і не завжди приводять до бажаних результатів. Що стосується медіації, то цей процес може обмежуватися 2-3 сесіями.

Економія фінансових ресурсів - адже судові розгляди тягнуть за собою не тільки явку адвоката в суді, але і складання різних додаткових процесуальних документів, що однозначно впливає на вартість послуг адвоката, крім того, в судовому процесі існує багато різних додаткових витрат. Наприклад такі як: судовий збір за подачу позовної заяви, забезпечення доказів, оплата послуг експертів і т.д. У той час як медіація, оплачується тільки в рамках послуг самого медіатора (посередника).

Можливість вплинути на результат - адже медіація це так званий діалог з вашим опонентом віч-на-віч і ви можете завжди висунути свої умови і обговорити їх реалізацію, де поняття "альтернативи" вільно в застосуванні для вас. Адже коли ваша справа вже на розгляді в суді, ви можете або отримати відмову в ваших вимогах, або задоволення їх в повному обсязі або ж в певних їх частинах, альтернативного варіанту в даному процесі не існує. Впливати на рішення суду можна лише за допомогою принципу доказовості і змагальністю сторін, але все ж, рішення приймає тільки суд.

Конфіденційність процедури - українським законодавством передбачено принцип гласності та відкритості судового процесу, а це говорить про те, що швидше за все ваш процес буде проходити у формі відкритих судових засідань і на них мають право бути присутніми хто завгодно в якості вільних слухачів. У той час як процедура медіації, виключно конфіденційний процес, який підкріплюється спеціальною угодою, а тому ніхто не буде присутній при вирішенні вашого питання

Можливість збереження і відновлення ділових відносин з партнером - під час медіації ви маєте можливість примирення і завдяки участі посередника (медіатора), у розмові, донести потрібну інформацію до опонента так, щоб його це не образило  і він почув правильний та важливий поклик в ваших словах.

Як вибрати медіатора?

У разі, якщо ви вирішили скористатись альтернативний методом вирішення вашого спору та перейшли до питання пошуку кваліфікованого спеціаліста, ви можете скористатись послугами Юридичних компаній, що надають послуги “Медіації”.

Для того, щоб не зіткнутись з шахраями та переконатись, що спеціаліст дійсно допоможе вам у вашому питанні, пропонуємо звернути увагу на наступні фактори під час вибору медіатора:

- наявність в організації, що пропонує послуги медіації, документів які регулюють діяльність медіатора, наприклад Положення або Кодекс честі якого мають дотримуватись медіатори даної організації;

- переконайтесь в неупередженості та найтральності медіатора, оскільки основне правило медіатора - це збереження нейтралітету та неупередженості під час допомоги у вирішенні конфлікту альтернативним методом;

- також, зверніть увагу на те, чи розуміє вас медіатор, а саме сутність вашої проблеми, оскільки якщо ви відчуваєте, що медіатор не зрозумів вашої проблеми, навряд чи надалі процес вирішення спору,  пройде успішно;

Якщо ви бажаєте зупинити конфлікт, що виник, зберегти існуючі ділові або ж сімейні зв'язки, а також зміцнити базу для подальшої співпраці, спробуйте сісти за стіл переговорів і  вирішити конфлікт більш альтернативним способом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]