Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2019 09:31

Розлучення через суд – інструкція

Адвокат

Ви все зробили, щоб врятувати сім’ю? Якщо ні, то ця стаття не для Вас, ідіть і спробуйте. Якщо ж так, і примирення неможливе, тоді вам варто почитати дану інструкцію.

Розлучення  для кожного з подружжя морально тяжка справа і не всі подружжя розлучаються мирно. Як правило, такі подружжя не хочуть бачити одне одного в суді і користуються послугами адвоката з представництва в суді. Якщо ж ви вирішили самостійно розлучитись, без допомоги адвоката дана стаття допоможе Вам зробити це правильно.

Коли потрібно звертатись до суду, щоб розлучитись? Розлучення можливо лише в судовому порядку, якщо у Вас є неповнолітні діти, або ж коли один із подружжя проти розлучення, або по певних причинах не може прибути до РАГСУ.

Куди звертатись? Позовна заява про розлучення подається до суду за місцем реєстрації Відповідача. Звичайно, якщо у Вас малолітня дитина і Відповідач живе в іншому місті на далекій відстані від Вас, можливо клопотати про розгляд справи у суді за місцем реєстрації Позивача. Але дане питання вирішує суд, або задовольняє клопотання, або ж направляє справу за підсудністю.

Отже, якщо Ви вирішили розлучитись, вам слід підготувати позовну заяву про розлучення, яка буде відповідати вимогам цивільного процесуального законодавства, а саме ст. 175 ЦПК України, сплатити судовий збір,який на сьогодні складає 0,4 прожиткового мінімуму на одну працездатну людину, додати до позовної заяви докази та подати заяву до суду за підсудністю.

Що додавати до позовної заяви? До позовної заяви додаються: копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дітей (якщо у шлюбі є діти), копія паспортів та ідентифікаційних номерів сторін, оригінал квитанції про сплату судового збору та позовна заява з додатками для відповідача.

Коли Вас не розлучать? Згідно з п. 2 ст. 110 СК позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом 1 року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини.

Виключення з правил: чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою. Таке визнання, має бути письмовим і нотаріально засвідченим.

Крім того, якщо один із подружжя бажає зберегти сім’ю, є можливість подачі клопотання про надання строку на примирення. У разі задоволення даного клопотання, суд визначить час для примирення (не більше ніж 6 місяців). В даний час, справа розглядатись не буда, засідання буде призначено після спливу строку на примирення в залежності від того примирились сторони чи все ж таки просять суд їх розлучити.

Рішення про розлучення вступає в силу після 30 днів з моменту його ухвалення у разі якщо воно не оскаржується у суді апеляційної інстанції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]