Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2022 10:32

Шах і мат Мордору: стратегія відбудови України

Українська публіцистка, громадська діячка і науковиця, екс-директорка Департаменту культури КМДА

Шахи є абстрактною, відкритою стратегічною грою. Білі, чорні фігури, з двох сторін, поділене поле, контроль часу.

Шахи є абстрактною, відкритою стратегічною грою. Білі, чорні фігури, з двох сторін, поділене поле, контроль часу. Є три стадії гри: дебют, мітельшпіль, ендшпіль. Немає чіткого переходу від однієї стадії гри у шахи до іншої.

Шаховий дебют

Милосердя й доброта, благородство, реальна допомога українців та міжнародної спільноти під час війни по відношенню до вимушених переселенців заслуговують на глибоку вдячність і щире захоплення.

Приходить жорстке усвідомлення нової реальності, що просочилася в побут та дійсність. Змінилось не тільки місце й умови життя, зникли попередні плани, трансформувалась специфіка занятості, навіть якщо залишилась та сама робота. 

Тут є ряд тенденцій. Є розуміння, що в більшості випадків для працівників перекваліфікація стане невідворотною. Це однаково: як для внутрішньо переміщених осіб, так і для тих, хто за кордоном. Зважаючи на фінансову потребу, дехто шукає зайнятість, що й близько немає нічого спільного з їхнім фахом і професійними навиками. Є ті, які отримують соціальні виплати, дотації чи фінансування з інших джерел. Табори біженців західних регіонів приймають нові евакуаційні хвилі. Країни Європейського континенту з ностальгією згадують демографічне заповнення їх територій до війни в Україні. Туризм починає здаватися рудиментом минулого. 

Мітельшпіль

Правильно планувати відновлення  під час активної фази руйнації. Уточнення: і об’єкти інфраструктури, й об’єкти житлового фонду є орбітою життєдіяльності людини. А першим світоглядним, базовим акцентом підтримки є людина. Ми пережили біль разом із втратами перших місяців: загиблих героїв і закатованих жертв.

Є питання позиціонування культурної дипломатії в контексті мистецьких резиденцій, що мали б виконувати роль центрів філософсько-культурологічного входу для партнерської взаємодії зі світовою спільнотою. А це суттєво відрізняється від донорських проектів, у вічному пошуку яких знаходиться більшість українських митців та літераторів.

Є проблеми з втратою кваліфікації наших спеціалістів за кордоном так і в Україні. Вони мають знайти роботу, що відповідатиме їхнім знанням та вмінням.

Є потреба привернути суспільну думку до емоційного стану потерпілих від злочинів, допомогти їм не тільки у правовий та гуманітарний, а у психологічний спосіб.

Ендшпіль

Платформою Creapolis з перших днів війни розроблялись напрями діяльності, які є рішеннями актуальних для України проблем у міжнародному контексті.  Це:

1. Українські культурні резиденції.

2. Центр інтеграції талантів.

3. Український правозахисний гендерний фронт.

Українські культурні резиденції – це мистецьке й креативне позиціонування України на міжнародній арені, своєрідні експозиційні філософсько-інтелектуальні студії, де представники різних національностей мають шукати нові підходи творчого розуміння трагедії війни в нашій країні. Це усвідомлення мистецтва як історичного феномену ідентифікації цінності життя і гідності людини. Жахи війни спонукають відійти від класичних концептів культурних резиденцій та змістити акценти на історико-філософському осмисленні нашого національного болю.

Центр інтеграції талантів – інкубатор для розвитку та збереження нашого інтелектуального та управлінського потенціалу, кадровий резерв розбудови країни після перемоги. Це і працевлаштування, і залучення до проектів, все, що зберігатиме кваліфіковані високопрофесійні кадри для розбудови країни після перемоги й повернення додому.

Український правозахисний гендерний фронт – ініціатива, що захищатиме права жінок. Зараз пріоритетним є надання психологічної та юридичної допомоги жертвам насилля війни в Україні. Тут пріоритети продиктувало життя. 

Всі три сектори синхронізовані у: підтримці та розвитку професійних українських кадрів, захисті прав людини та психологічній допомозі, філософсько-правовому аналізі злочинів, що спрямовані на підтвердження фактів геноциду українців у ХХІ столітті.

Шах і мат

Є сильне відчуття того, що ми, українці, готові ділитись зі світом знаннями, надбаннями, вміннями, навіть коли нам дуже складно. Ми маємо що запропонувати цивілізованим демократичним країнам. 

Є розуміння особливої місії України в новому геополітичному контексті, де наш безпековий досвід та стратегії ведення бойових дій будуть прикладом для вивчення і застосування. 

Є усвідомлення нових можливостей взаємовигідного міжконтинентального партнерства, де виникатимуть об’єднавчі процеси в контексті міжнародних правових утворень по захисту прав людини. Що мали б реальні і дієві важелі впливу на міждержавних рівнях, оперативні в реагуванні, не переобтяжені бюрократичними надлишковими запобіжниками.

Коли докласти зусиль і бути готовим до складної шахової партії, тобто мати власне бачення, стратегію, план, і прораховані тактичні ходи, акумулювати інтелектуальні потуги й досвід – гру виграти. 

Контролювати доведеться майже все: емоції, біль, лють, перепади переваг та втрат, періоди зневіри, час, відведений нам на шлях випробувань. Тоді мат Мордорівському Саурону ми поставимо. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]