Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2020 15:26

Трудові спори. Окремі юридичні аспекти скорочення працівників

Партнер SENSUM Law Firm

Якщо все ж таки загрожує скорочення, то як себе захистити? Втратити роботу в такий час просто, а знайти нову – вкрай важко.

-  Чув про скорочення в компанії?

- То не скорочення, не хвилюйся, то директор розлучається з дружиною, звільняє її родичів… 

Якщо все ж таки загрожує скорочення і родинні зв’язки тут ні до чого, то як себе захистити? Втратити роботу в такий час просто, а знайти нову – вкрай важко. Кількість офіційних безробітних на початок травня зросла на 48% порівняно з минулим роком. За повідомленнями Державної служби зайнятості на 4 травня статус безробітних отримало 457 тисячі людей, а до карантину таких було лише 156 тисяч. До того ж кількість вакансій на початок травня в умовах економічного спаду зменшилася майже на 60% порівняно з травнем 2019 року.

Як діяти працівникам, які розуміють, що тривалі відпустки за свій рахунок закінчуються і ось-ось розпочнуться звільнення та скорочення? 

Профсоюзна «путівка»

Так, загалом міленіали памятають слово «профсоюз» з радянського кіно, але відкривайте поки чинний Кодекс законів про працю України (КЗпПУ) – там є багато цікавого саме про профспілки, ще більше конкретики – в Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Отже, перший крок працівників – створити власну первинну профспілкову організацію. Пам’ятайте, що первинна профспілкова організація може бути створена в установі, організації, на підприємстві, в навчальному закладі незалежно від форми власності та за наявності не менше 3 членів профспілки або 3 працівників, які бажають утворити профспілкову організацію.

Далі – збори учасників, заява про прийняття до профспілки і до бухгалтерії – про перерахування членських профспілкових внесків. Повністю процедура описана в Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». 

Перший дзвоник

Чому я почав з профспілок? Бо вони можуть ускладнити процес скорочення. Якщо на підприємстві є профспілка, то за 3 місяці до запланованого вивільнення має відбутися повідомлення первинних профспілкових організацій про це. Мають надатися техніко-економічне обґрунтування необхідності оптимізації штатної чисельності працівників та відбутися консультації з профспілками на предмет зведення до мінімуму вивільнення працівників.

Що робити? Провести засідання профспілки та перевірити дотримання роботодавцем вимог статті 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та вимог Галузевої угоди. За необхідності внести пропозицію про перенесення строків або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов'язаних з вивільненням працівників. Усі дії мають містити обґрунтування, відсутність яких фактично підтверджуватиме правильність та обґрунтованість дій адміністрації підприємства.

Що буде? Порушення статті 22 Закону є однією із підстав для відмови у задоволенні подання роботодавця щодо надання згоди на звільнення працівника. 

Повідомлення Державної служба зайнятості

Другий крок роботодавців - за 2 місяці до запланованого масового вивільнення працівників направлення державній служби зайнятості інформації про звільнення у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці. Масовим звільненням (крім випадку ліквідації юридичної особи) вважається одноразове або протягом: одного місяця звільнення 10 і більше працівників на підприємстві з чисельністю від 20 до 100 працівників, звільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві з чисельністю від 101 до 300 працівників; протягом трьох місяців – звільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві незалежно від чисельності працівників.

Що робити? Провести засідання профспілки та направити до Держслужби повідомлення про загрозу масового вивільнення працівників із рекомендацією щодо створення комісії із запобігання зростанню безробіття. Детально супроводжувати діяльність комісії на предмет відсутності порушення прав працівників.

Що буде? За непопередження Державної служби зайнятості передбачений штраф у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення, за кожного звільненого з порушенням. 

Кого звільнять, а кого – ні?

За 2 місяці до запланованого вивільнення на підприємстві визначають, у кого є переважне право в залишені на роботі. За рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю;

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які дістали трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців тощо.

Що робити? Надати до адміністрації підприємства лист про долучення документів про освіту, підвищення кваліфікації та документи про утриманців. Для того, щоб визначити, кого можна звільняти в першу чергу, адміністрація буде вивчати:

- розрахункові листки (за рік);

- копії табелів обліку робочого часу;

- положення про управління/відділ, де працює працівник;

- документи про освіту, післядипломну освіту, документи, що підтверджують  наявність заохочень за успіхи в роботі, отримання премій за виконання особливо важливих завдань;

- характеристику; 

- інформацію щодо утриманців.

Що буде? Порушення в наданні переваги може призвести до визнання звільнення незаконним. Зазвичай, адміністрація доволі відповідально ставиться до дотримання відповідних положень. Проте відповідне дотримання закону напряму залежить від порядності та добросовісності керівника підприємства. 

Повідомлення для працівника

Повідомлення працівників про вивільнення або пропонування іншої роботи відбувається за 2 місяці, недотримання цього може також призвести до визнання звільнення незаконним. Важливо, персонально (під підпис) повідомити працівника про наступне вивільнення та запропонувати роботу, що відповідає освіті, кваліфікації та досвіду роботи, а також в період дії попередження про скорочення пропонувати працівникам іншу роботу - вакантні посади, що з’являються на підприємстві.

Що робити? Подати заяви на переведення на запропоновані посади та чи/або посади, які введенні до штатного розпису. Звернутися працівникам до профспілки із заявою про порушення прав щодо не пропонування роботи (у разі якщо наявні посади умисно не пропонуються адміністрацією).

Що буде? Порушення є однією із підстав для відмови у задоволенні подання роботодавця щодо надання згоди на звільнення працівника. Визнання звільнення незаконним. 

Неминуча згода профспілки?

Отримання згоди профспілкової організації на звільнення працівника відбувається не раніше ніж за 1 місяць до запланованого вивільнення. Профспілка надає обґрунтоване подання про надання згоди на звільнення працівника.

Що робити? Враховуючи те, що кожен день важливий для працівників, то можуть бути такими дії: неявка, клопотання про відкладення розгляду заяви, взяти участь при розгляді подання – повідомити про наявність переважного права в залишенні на роботі та витребувати штатні розписи. Водночас, за наявності добросовісності в діях адміністрації, такі дії можуть вважатися зловживанням правами (у тому числі в разі подальшого судового спору).

Що буде? Порушення є однією із підстав для відмови у задоволенні подання роботодавця щодо надання згоди на звільнення працівника. 

Звільнення працівника

Звільнення оформлюється відповідним наказом. Необхідно: ознайомити з наказом про звільнення; внести запис до трудової книжки; виплатити заробітну плату та вихідну допомогу. 

Що об’єднує песиміста з оптимістом?

- Відсутність інформації…

В звільненні та скороченнях мало оптимістичного і більше закрадаються песимістичні думки. З іншого боку скорочення є однією з складових нормального життєвого процесу суб’єкта господарювання, який також потребує оновлення та свіжого подиху.

Водночас баланс прав працівників та баланс майнових інтересів суб’єкта господарювання (чи будь-якої іншої особи публічного чи приватного права) у будь-якому випадку має бути дотримано. Зміщення рівноваги у такому балансі у будь-якому випадку обумовлюватиме необхідність захисту порушеного права відповідної особи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]