Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2021 12:44

Синергетичні аспекти управлінських рішень для відродження та сталого розвитку України

Доктор технічних наук, професор

Синергетичні підходи до управління можна використовувати не тільки для управління на різних ієрархічних рівнях, але і для того, щоб знайти інноваційні рішення при оптимізації діючих

Пандемія коронавируса негативно позначилася на економіці більшості країн світу і серйозно сповільнила темпи їх розвитку, а Україна, економіка якої і до пандемії перебувала в стані деградації, опинилася у вкрай складному кризовому економічному становищі. Влада намагається знайти шляхи реформування економіки країни. Можна тільки вітати те, що "слуги народу", все ж, стали займатися тим, для чого їх власне вибрали до влади і дали владні повноваження - реформуванням країни для її розвитку. Шкода тільки що це сталося з запізненням майже в три десятка років, в той час, як керівники майже всіх країн світу виробили стратегії розвитку своїх країн після Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку, що відбулася в Ріо-де-Жанейро, в червні 1992 року, у вигляді національних концепцій сталого розвитку (КСР), що в більшості країн світу успішно реалізуються і на базі яких у багатьох країнах була вироблена їх національна ідея.

Слід звернути особливу увагу на те, що при реалізації КУР необхідно забезпечити одночасне збалансоване рішення трьох, тісно пов'язаних синергетично, завдань вирішення економічних, соціальних та екологічних проблем. Неодноразові спроби вирішити цю фактично одне триєдине завдання окремо по його складникам в Україні не дали результатів.

В даний час українська влада приступила до розробки Національної економічної стратегії - 2030. Як пишуть ЗМІ, для публічного представлення ключових ідей НЕС-2030 та обговорення шляхів її здійснення аналітики провели понад 500 інтерв'ю з експертами і десятки стратегічних сесій, вивчили досвід Великобританії, Німеччини, Польщі , Австралії, арабських країн, де подібні довгострокові економічні стратегії вже успішно реалізовані. Основними обговорюваними питаннями були інвестиційна привабливість України і перспективи макроекономічної стабільності країни, створення сприятливого інвестиційного клімату та розкриття економічного потенціалу нашої держави на міжнародній арені, можливість успішної конкуренції за капітали на світовому ринку, спеціальні податкові режими, а також забезпечення розвитку та створення нових індустріальних парків. Крім того, обговорювали питання про те, як забезпечити верховенство права і захист прав інвестора, підвищення кредитних рейтингів України, розвиток фондового ринку та інші подібні питання. Втім, обговорювалися також питання зовсім іншого плану, в основному, пов'язані із взаємодією з передбачуваними західними або східними партнерами - індустрія гостинності, підприємницька культура, міжнародна економічна політика і торгівля і т.інш. Очевидна орієнтація не на використання можливостей національних інвесторів, а на переважне використання зовнішніх інвесторів. обговорювалися також питання зовсім іншого плану, в основному, пов'язані із взаємодією з передбачуваними західними або східними партнерами - індустрія гостинності, підприємницька культура, міжнародна економічна політика і торгівля і т.інш.  Очевидна орієнтація не на використання можливостей національних інвесторів, а на переважне використання зовнішніх інвесторів.

У той же час, вже стало аксіомою, що для України одним з найбільш важливих стратегічних завдань реформування є реалізація принципів сталого розвитку з вирішенням економічних, соціальних і екологічних проблем за рахунок орієнтації на розвиток середнього і малого бізнесу і перетворення його в технологічний бізнес, використання високого інноваційного потенціалу та ринкових механізмів господарювання на базі системного аналізу, синергетики і сучасних інформаційних технологій.

Спираючись на свій десятирічний досвід роботи експертом в NATO / CCMS Pilot Study on "Clean Products and Processes", де учасники від 28 країн багато уваги приділяли експертизі стратегій сталого розвитку багатьох країн ЄС, спробую тезово (докладнніше є багато статей в цьому моєму блозі) дати деякі, як на мене, найбільш важливі пропозиції щодо Національної економічної стратегії - 2030, що  враховують не тільки досвід українських фахівців (не «соросят"), але і досвід фахівців ряду успішних країн ЄС.

1. Перш за все необхідно сформулювати, нарешті, національну ідею народу України, відмовившись від ідеї подальшого особистого "збагачення" олігархату і корупціонерів та   ідеї "виживання " решти жебракуючого населення, прийнявши ідею сталого розвитку всієї країни України.

2. Доцільно розробити систему синергетично пов'язаних, збалансованих реформ реальної економіки країни, екологізації виробництв і соціальних перетворень, що відповідає вимогам ринкової системи господарювання, переходу економіки соцалістіческого планового укладу і територіального управління до ринкової економіки і сподіванням народу.

3. На основі реалізації синергетичної єдності освіти, науки і реальної економіки необхідно провести реформування системи вищої освіти, що дозволяє підготувати сучасного фахівця, назвемо його, за прикладом нашого Президента, знову інженером (не горезвісним бакалавром або магістром), наступні ключові компетентності і наскрізні вміння: не тільки вільне володіння державною мовою, математичною, загальнокультурною, екологічною та економічною компетентностями, але і підприємливість, інноваційність, винахідливість, критичне і системне мислення, здатність до творчого підходу, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, вирішувати проблеми.

4. Через сучасні системи підвищення кваліфікації необхідно забезпечити сучасну професійну підготовку суб'єктів державного та регіонального управління та депутатів усіх рівнів.

5. При реформуванні системи освіти слід приділити особливу увагу  навчанню молоді з малих років принципам розумної достатності, тоді ті з них, коли стануть олігархами або корупціонерами, будуть менше красти і хоча б заспокояться на досягнутих фінансових успіхах, а, може, навіть поділяться з співгромадянами нажитими за рахунок ресурсів країни і знецінення праці найманої робочої сили капіталами.

6. Реформи повинні бути не антинародними, а всенародними, прийматися і підтримуватися народом, а не нав'язуватися зверху директивними методами.

7. Слід вважати помилковою тенденцією стабілізацію економіки. (стабілізація чого - стагнації, розрухи, безробіття тотальної імпортозалежності).

8. При проведенні реформ, мабуть, слід враховувати синергетичну методику забезпечення гармонії протиріч в системах, суть якої не в усуненні виявлених протиріч, або в пошуку аналогії із засобами і методами, запропонованими природою (американська синектика), а в забезпеченні гармонії і синергетики виявлених протиріч.

Синергетичні підходи до управління можна використовувати не тільки для управління на різних ієрархічних рівнях, але і для того, щоб знайти інноваційні рішення при оптимізації діючих технічних систем або створенні нових в рамках середнього та малого бізнесу, а також для системного вирішення проблем пандемії коронавируса шляхом превентивної протидії у хворих ускладненням - пневмонією (див. про це в блозі).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]