Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2023 15:03

Що необхідно знати про обшуки та як до них готуватися?

Адвокат. Керуючий партнер Schendler Law Firm

Коли до вашого підприємства можуть прийти з обшуком та як мінімізувати його наслідки?

Періодичні гучні обшуки у відомих компаніях постійно викликають неабияке обговорення у суспільстві. Суттєва кількість бізнес-аудиторії негативно оцінює такі новини, сприймаючи слідчі дії більше як тиск на бізнес ніж належні дії у досудовому розслідуванні. 

Поговоримо як бізнесу діяти у подібних ситуаціях.

Коли слід очікувати обшук? 

Важливе обмеження – обшук може проводитися лише в межах кримінального провадження. Проте, порушення кримінального провадження – це питання техніки. Інколи у вже існуючі провадження "навішують" додаткові епізоди, які не стосуються первинного провадження і починають "розслідування". 

Отже, основні причини відкриття кримінального провадження щодо підприємства: 

1) дійсне або імовірне порушення закону при веденні господарської діяльності;

2) корпоративний конфлікт або конфлікт з колишнім топ-менеджером;

3) приналежність до галузей у сфері економіки з високим ризиком порушень;

4) публічність компанії;

5) спір з контрагентом/контрагентами;

6) приналежність засновників або менеджерів до суб’єктів рф або білорусі;

7) економічний зв’язок компанії з рф або білоруссю;

8) політика та ін.

Слід зазначити, що одразу візит з обшуком – це велика рідкість. Обшуку передує звернення із запитом про надання інформації та отримання у слідчого судді тимчасового доступу до речей і документів. 

Запит про надання інформації – це лист від слідчого, детектива або прокурора, в якому він просить підприємство добровільно надати інформацію, яка його цікавить. Зазвичай таких листах вживається фраза "вимагаю", це лише прохання, адже зобов’язати будь-кого надати інформацію може лише слідчий суддя. 

У випадку якщо запитувана інформація становить комерційну таємницю, рекомендую відмовляти у наданні такої інформації. Доступ до будь-якої охоронюваної законом інформації, в тому числі комерційної таємниці, можливий лише на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ. 

Тимчасовий доступ – рішення слідчого судді про надання дозволу слідчому, детективу або прокурору на ознайомлення, копіювання або вилучення речей або документів. При надходженні до підприємства ухвали суду про тимчасовий доступ слід ретельно зважувати, яку саме інформацію та документи надавати. Рекомендую надавати не більше, ніж вказано в ухвалі. 

У разі якщо не надати документи, вірогідність обшуку зросте до майже 100 відсотків. Оскільки в законодавстві прямо вказано, що відмова в тимчасовому доступі є підставою для проведення обшуку. Варто зазначити, що надання документів за тимчасовим обшуком не гарантує, що обшук не відбудеться. Тільки підстави для нього можуть бути інші. 

Яким чином підготуватися до обшуку? 

Слід мінімізувати кількість інформації, яка може бути отримана правоохоронцями в ході обшуку. Тобто, необхідно позбавитися документів, які не потрібні для щоденної діяльності та можуть бути відтворені з електронних  (хмарних) носіїв. Крім того, бажано мати завчасно підготовлений договір про надання правової допомоги з адвокатом або адвокатським об’єднанням. Також, необхідно ретельно підходити до використання електронних носіїв інформації. За можливості рекомендую обмежити використання CD-дисків, USB-носіїв, зовнішніх жорстких дисків або будь-чого, до чого можна отримати фізичний доступ. 

Техніка, яка щодня використовується, повинна бути захищена паролем, а інформація має перебувати на віддаленому сервері (у хмарі). Дуже важливо не тримати на робочому місці записаних паролів доступу до комп’ютерів або до рахунків. Крім того, рекомендую розробити та запровадити алгоритм (план дій) співробітників у випадку проведення обшуку, розподіливши обов’язки і ролі. Цей план дій має бути донесений до всіх структурних підрозділів, які у випадку обшуку координуватимуть дії співробітників. 

План дій повинен включати в себе порядок захисту найбільш вразливих місць офісу: серверу, фінансового відділу та кабінетів керівників. Необхідно завчасно визначити особу, яка здійснюватиме первинну комунікацію зі слідчим до прибуття адвокатів. Рекомендую прийняти рішення про дії підприємства у випадку вилучення особистих речей співробітників. Наполегливо раджу ввести за правило здійснювати комунікацію співробітників з правоохоронними органами виключно у присутності адвоката. 

Що потрібно робити на початку обшуку? 

1) Викликати адвокатів;

2) Вимкнути або заблокувати телефон, перевести його в беззвучний режим (користуйтесь краще iPhone); 

3) Знищити вразливі документи;

4) Очистити або заблокувати віддалені пристрої.

Після входу правоохоронців до приміщення необхідно ознайомитися з:

1) Оригіналом ухвали про обшук (обов’язково отримайте копію);

2) Службовими посвідченнями всіх слідчих, детективів та прокурорів;

3) Документами понятих, якщо вони є. 

Крім того, в ухвалі про обшук необхідно звернути увагу на наступне:

1) Термін дії ухвали (не може перевищувати 1 місяця з дня її постановлення);

2) правильність адреси, ПІБ особи, назву підприємства, код ЄДРПОУ;

3) анкетні дані слідчого, детектива або прокурора, яким надано право на проведення обшуку (їх необхідно порівняти з відомостями зі службового посвідчення);

4) речі, документи, для виявлення яких проводиться обшук і які дозволено вилучати. 

У випадку якщо адреса в ухвалі на обшук відрізняється від фактичної адреси або термін дії ухвали закінчився, необхідно вказати про це слідчому, детективу та викликати патрульну поліцію. Потім,  слід повідомити слідчого, детектива про орієнтовний час прибуття патрульних з проханням дочекатися їх прибуття. 

Як діяти після обшуку? 

Слід проаналізувати, які речі та документи були вилучені в ході обшуку: 

1) Чи всі ці речі були передбачені в ухвалі про обшук?

2) Яка вартість цих речей? 

3) Яку інформацію вони містять?

4) Як ця інформація впливає на кримінальне провадження?

5) Як ця інформація впливає на бізнес?

Відповідь на ці питання дозволять вашим адвокатам побудувати чітку стратегію подальшого захисту вашого підприємства у кримінальному провадженні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]