Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2018 17:13

Як отримати максимум від трендів - 5 кроків для підприємців

Маркетинг-консультант, стратегічний директор бренд-хабу HiChallenge

Тренди відкривають нові можливості: нові ідеї продуктів, брендів, комунікації. Підприємці можуть втілювати тренди швидше, ніж корпорації, тому часто мають фору в 1-3 роки.

Тренди відкривають нові можливості: нові ідеї продуктів, брендів, комунікації. Підприємці можуть втілювати тренди швидше, ніж корпорації, тому часто мають фору в 1-3 роки. 

Мегатренди  існують  5-10 років, але кожного року демонструють нові прояви, як наприклад тренд здорового способу життя. Звичайні тренди існують 3-5 років, часто є проявом одного з мегатрендів. Короткострокові тренди вмирають через 6-12 місяців, наприклад трендові товари на Amazon.  Часто драйвером глобальних трендів є технологічні зміни, тому вони приходять в Україну разом із відповідною технологією (наприклад 4g). 

Як дізнатися про тренд і останні його прояви швидше за корпорації? Глобальні тренди потрапляють в моніторинги на спеціалізованих сайтах Trendhunter, Trendwatching та багатьох інших. 

Існує багато складних моделей роботи з трендами, які потребують окремої людини чи робочої групи в корпорації. Підприємцям краще підійде проста модель.  Розглянемо 5 кроків по роботі з трендами на прикладі тренду  Local Love (Місцевий контекст). 

Крок 1. Визначити фокус 

На якому з 5 рівнів шукати можливості?

- Позиціонування/ключова ідея бренду.

- Нові продукти під поточним брендом.

- Нові сервіси, які збагатять досвід споживача.

- Комунікація, візуальна ідентичність (фірмовий стиль).

- Маркетингові проекти, промо, соціальні проекти. 

Крім того, тренди можуть використовуватись в HR для залучення працівників, і в багатьох інших сферах вашого бізнесу. 

Визначаємо 2-3 фокусні потреби і тримаємо в голові весь широкий спектр застосування. 

На прикладі мережі з 3х кав'ярень:

- Знайти можливості для нових сервісів.

- Знайти теми і ідеї для контент-стратегії в Facebook.

 

Крок 2. Усвідомити суть тренду 

З практичної точки зору краще мати і вузьке, і широке розуміння тренду. Вузьке розуміння тренду Ви отримуєте в тренд-репорті або на сайті Trendwatching. 

Тренд Local Love - Споживачі надають перевагу брендам, які використовують локальний контекст - моя країна, моє місто, моя вулиця. Відповідно бренди частіше використовують локальні мотиви в маркетингу. 

Переглянувши декілька сайтів з трендами ви отримаєте широке розуміння тренду. 

Local Love - це відповідь споживача на глобалізацію і масове виробництво, а каталізатором тренду стала світова криза 2008 року. В широкому розумінні Local Love  покриває потяг до всього справжнього, регіонального, крафтового, етнічного і екологічного. Деякі  прояви тренду є одночасно і місцевими, і крафтовими, і еко. 

Крок 3. Знайти прояви тренду  

Прояви тренду - це конкретні продукти, реклами чи маркетингові проекти, які використовують тренд. 

Починають пошук із найбільш типових проявів. Вони є в тренд-репортах і на тренд-сайтах, гарно відображають суть тренду, але часто не відповідають вашим фокусним потребам і вашій товарній категорії. 

Далі пошук повинен бути фокусним - шукати прояви тренду у вашій категорії або в сусідніх категоріях. 

Виробник іграшок може перевірити чи використовують тренд бренди іграшок, магазини іграшок, центри розвитку дітей, бренди товарів для розвитку,  бренди дитячого одягу. Шукаємо в різних країнах - США, Бразилія, Україна. 

Наприклад, Мережа кави Starbucks запустила PR - програму Upstanders - серія історій успіху про "героїв з Вашого міста" в форматі відео-історій і аудіо-подкасту. Програму запустили як проект голови компанії - Говарда Шульца, а Starbucks виступив спонсором. 

 

 Крок 4. Визначити цільову аудиторію тренду 

Оглянувши багато проявів тренду, ви можете зрозуміти спектр аудиторій, яких може зацікавити тренд.

- Хто може бути цільовою аудиторією тренду?

- Чи можуть ці приклади зацікавити вашого споживача?

- Чи допоможуть вони залучити новий сегмент споживачів у вашу кав'ярню? 

Наприклад тренд Local Love може приваблювати соціально-активну спільноту міста, яку легко знайти на   фейсбук сторінці міста, ярмарках хендмейду, в еко-лавках  і на велопробігах. Також це молодь, яка подорожує країною, цінує місцеву автентичність і оригінальні страви. 

В широкому розумінні, це всі люди, які надають перевагу "Made in Ukraine". 

Крок 5. Адаптувати ідеї під ваші потреби і можливості 

Час знову згадати про фокусні потреби та спробувати кожну із знайдених ідей приміряти до Вашого бренду чи проекту. 

На прикладі мережі з 3х кав'ярень:

- Знайти можливості для нових сервісів.

- Створити сервіс "Вранішня Кава моєї вулиці" - онлайн замовлення і доставка кави о 7 ранку. Лише в межах вулиці, на якій знаходиться кав'ярня (чи мікрорайону).

- Знайти теми і ідеї для контент-стратегії в Facebook.

- Поширити подію "Бердичівський Напівмарафон" у себе в Фейсбук, інвестувати в просування посту, запросити учасників до себе на каву, опублікувати свої фото з події. Щотижня підтримувати/відвідувати 1 місцеву подію. 

Останній крок є найціннішим. Він запускає креативний процес, і протягом наступного тижня Ви просто записуєте все що приходить в голову на тему "місцевого маркетингу". 

Рекомендуємо повторити 5 кроків з тим самим трендом ще через місяць, щоб накопичити і відсортувати достатню кількість власних ідей. 

Залишайте корисні джерела для пошуку трендів нижче в коментарях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]