Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.03.2024 16:42

Що треба знати про Оцінку впливу на довкілля надрокористувачу?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Проходження процедури ОВД для надрокористувачів є обов'язковим і допомагає у дотриманні екологічної безпеки.

Оцінка впливу на довкілля в Україні (ОВД) - необхідний етап для отримання дозвільних документів надрокористувачем. 

Результатом проходження процедури з ОВД - є отримання позитивного висновку про оцінку впливу на довкіллящо дозволяє надрокористувачу розпочати видобувну діяльність та здійснювати господарську діяльність. 

ОВД для об'єктів надрокористування регулюється ЗУ “Про оцінку впливу на довкілля” №2059-19 від 23.05.2017 року.

Процедура з ОВД дозволяє визначити характер та інтенсивність можливого впливу на всі компоненти навколишнього середовища в процесі планованої діяльності видобувного підприємства. При проходженні процедури з ОВД, слід врахувати всі особливості господарської діяльності та дотримуватися порядку проведення ОВД.

Відповідно до законодавства, об'єкти надрокористування поділяються на категорії, в залежності від їх значущості для економіки, ступеня складності видобування, місця розташування і ступеня впливу на довкілля. Об'єкти надрокористування класифікуються за такими групами: 

Об'єкти першої групи. Це об'єкти, що мають особливе значення для економіки, екології та соціальної сфери країни. До них відносяться об'єкти нафтової та газової галузі, об'єкти з видобутку та переробки металів, добування вугілля, руд та будівельних матеріалів. Такі об'єкти підлягають обов'язковій державній регуляції та контролю та проходженню процедури ОВД. 

Об'єкти другої групи. Це об'єкти, що мають менше значення для економіки та соціальної сфери, проте можуть мати значний вплив на довкілля або здоров'я людей. До них відносяться глибоке буріння, кар'єри, піски та глини для будівництва, кам'яне вугілля та інші ресурси, переробка мінеральної сировини. При здійсненні діяльності на таких об'єктах слід дотримуватися встановлених законодавством вимог стосовно охорони навколишнього середовища.

Основні етапи проходження ОВД виглядає наступним чином:

1) Підготовчий етап. Підготовка документів для проведення ОВД, повідомлення та подання його через електронний кабінет реєстру ОВД. Таке повідомлення проходить опрацювання та обробку органом, який проводить процедуру ОВД. Це або Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України або відповідний структурний підрозділ екології та природних ресурсів ОДА (ОВА). 

2) Етап розгляду заявки. Державний орган перевіряє повідомлення про початок планованої діяльності підприємства та приймає рішення про перехід до наступного етапу.

3) Етап публічного обговорення. Проводиться публічне отримання пропозицій та зауважень про плановану діяльність, яку було підготовлено надрокористувачем для проведення ОВД. Громадські організації мають на це 30 днів з моменту реєстрації повідомлення в реєстрі ОВД. 

4) Етап розробки звіту. На цьому етапі проводяться екологічні дослідження по об'єкту планованої діяльності. Направляються запити в деякі органи державної влади і опрацьовуються виконавцями звіту. Розглядаються пропозиції та зауваження від громадськості, які мають бути враховані по об'єкту у звіті з ОВД.

5) Етап розгляду звіту про ОВД. Державний орган проводить огляд звіту, який було підготовлено надрокористувачем і приймає рішення про можливість проведення планованої діяльності з урахуванням запропонованих мір зменшення впливу на довкілля.

6) Етап видачі висновку. У випадку прийняття позитивного рішення, державний орган видає висновок з ОВД, в якому зазначається перелік дій, що можуть бути здійснені надрокористувачем. Висновок включає в себе екологічні умови, що обмежують вплив на довкілля і забезпечують його охорону.

7) Етап моніторингу. У разі необхідності надрокористувач зобов'язаний здійснити післяпроєктний моніторинг діяльності. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]