Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2023 21:17

Не встиг подати позов у підготовче судове засідання і все?

Адвокат

В цій статті розглянемо граничні терміни подання цивільного позову в кримінальному провадженні.

Відповідно до ст.128 КК України - особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Здавалось би все зрозуміло, але це тільки на перший погляд.

Як правило, питання щодо прийняття цивільного позову в кримінальному провадженні вирішується в підготовчому судовому засіданні, а тому якщо з будь-яких причин ви не встигли це зробити і підготовче судове засідання закрите - ви можете зіштовхнутись із спротивом щодо можливості його розгляду з боку вашого опонента.

До цього необхідно бути готовим та вміти аргументовано відстоювати своє право на судовий захист.

По-перше, зі змісту норм, які регулюють проведення підготовчого судового засідання (глава 27 КПК України) вбачається, що на цій стадії судом вирішуються питання, пов’язанні з підготовкою судового розгляду, зокрема у разі відсутності підстав для повернення обвинувального акта та вирішення всіх підготовчих питань суд уповноважений призначити судовий розгляд.   

На мою думку, із назв і змісту стадій, які визначені як «підготовче судове засідання» та «судовий розгляд» вже стає зрозумілим, що цивільний позов може бути поданий саме до початку судового розгляду.

По-друге, варто зазначити, що будь-які неоднозначні тлумачення щодо стадій на якій може бути подано цивільний позов було усунуто постановою Верховного Суду від 26 травня 2020 року у справі № 754/10041/18 (провадження № 51-6125км19).

У вищевказаній постанові Верховний Суд прийшов до наступних висновків:

«Відповідно до вимог ч. 2 ст. 347 КПК судовий розгляд починається з оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, якщо учасники судового провадження не заявили клопотання про оголошення обвинувального акта в повному обсязі. Як убачається з матеріалів кримінального провадження суд першої інстанції ухвалою від 11 жовтня 2018 року призначив до судового розгляду у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинувальним актом відносно ОСОБА_2 у вчиненні нею кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК. Надалі 29 листопада 2018 року потерпіла ОСОБА_1 звернулася з цивільним позовом до обвинуваченої ОСОБА_2 про відшкодування завданих їй діями обвинуваченої матеріальних збитків та моральної шкоди. В судовому засіданні місцевого суду від 18 грудня 2018 року було вирішено питання про долучення цього цивільного позову до матеріалів кримінального провадження, вручено копії цивільного позову потерпілої усім учасникам кримінального провадження, і оголошено прокурором короткий виклад обвинувального акта. На підставі вищевикладеного ВС дійшов висновку, що порушень вимог ст. 128 КПК під час звернення потерпілої з цивільним позовом не було, оскільки цивільний позов ОСОБА_1 заявлено до оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, отже в розумінні ст. 347 КПК до початку судового розгляду».

Актуальність підходу Верховного Суду з цього питання на сьогодні підтверджується «ОГЛЯДОМ судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо вирішення цивільного позову у кримінальному провадженні Рішення, внесені до ЄДРСР за період з 2018 року по лютий 2022 року» (РОЗДІЛ 4. ОКРЕМІ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЩОДО ВИРІШЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПОЗОВУ,  аркуш 66).

Детально з ОГЛЯДОМ можна ознайомитись за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/sud_pract/2022_05_25_Oglyad_KKS_civ_pozov.pdf

Отже, можна зробити однозначний висновок про те, що ви маєте право подати цивільний позов до першого засідання, яке розпочнеться з оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта. 

Висновок. Якою б складною не здавалась ситуація в якій ви опинились, не варто поспішати з висновками, варто детально проаналізувати підходи вищих судових інстанцій до проблемного питання,  в чому вам допоможе кваліфікований адвокат.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]