Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2015 18:15

Українські судді слідом за Гройсманом звернулись до Президента

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Слідом за Володимиром Гройсманом, українські судді написали відкритого листа Президенту. І просять прибрати із тексту проекту змін до Конституції дискримінаційну норму про одночасне звільнення всіх суддів "першої п'ятирічки". Чи почує суддів глава держави?

Слідом за Володимиром Гройсманом, якого минулого тижня судді "першої п'ятирічки" розкритикували за ідею "призначити 800 нових суддів за відкритим конкурсом", українські судді направили відкрите звернення Президенту України, де просять главу держави прибрати з проекту змін до Конституції норму про одночасне  припинення повноважень всіх суддів, що сьогодні перебувають на п’ятирічному випробувальному терміні.

У зверненні судді заявили про підтримку курсу глави держави на боротьбу із корупцією в судовій системі, а також заявили про готовність пройти оцінювання на компетентність, професійність, етичність та доброчесність.

Разом із тим судді назвали дискримінаційною норму проекту змін до Конституції про одночасне звільнення суддів «першої п’ятирічки». А також зазначили, що дана норма не тільки суперечить Конституції України, а й є дискримінацією у розумінні Протоколу №12 Конвенції Ради Європи про захист прав людини та основних свобод.

ЄСПЛ у своїй практиці неодноразово наголошував на неприпустимості використання певних стереотипів як підстави для прийняття рішення.

«Улюблені аргументи українських політиків та ЗМІ – анонімні джерела та результати соціологічних опитувань для Європейського суду з прав людини очевидно не будуть визнані «доказами поза розумних сумнівів»», - зазначають судді у листі.

А також додають, що норма про одночасне припинення повноважень суддів, а таких буде понад 1500, не обґрунтована вчиненням цими особами будь-яких протиправних дій.

Судді також нагадали, що ті, хто сьогодні працює в межах 5-тирічного випробувальному строку, пройшли демократичний та прозорий процес добору суддів, який був розроблений за сприяння USAID та високо оцінений міжнародною спільнотою.

Повідомили про те, що направляли свої пропозиції щодо проекту судової реформи до Конституційної комісії, але не отримали жодної відповіді.

У підсумку судді запропонували Главі держави 3 можливих варіанти внесення змін до проекту змін до Конституції в частині судової реформи без дискримінаційної норми.

1)    Автоматичне призначення безстроково всіх суддів, хто сьогодні очікує на таке призначення – за поданням Вищої ради правосуддя. 60 календарних днів надати ВРП для направлення подання про призначення Президенту, і ще 30 днів – главі держави для призначення.

2)    Призначення на посади безстроково тільки тих суддів, які пройшли оцінювання за критеріями компетентності, професійності, етичності та доброчесності.

3)    Або ж повернути проект на доопрацювання Конституційній комісії. Та врегулювати це питання окремим спеціальним законом.

Під зверненням підписались понад 40 суддів Харківської, Донецької, Сумської, Полтавської, Київської областей та міста Києва. Всі вони виконують свої обов’язки в межах 5-тирічного строку.

Важливо відмітити, що всі судді готові проходити перевірки на доброчесність, бо сумлінно виконували свої обов’язки.  І підтримують необхідність судової реформи, а не бояться її – у чому зараз намагаються переконати суспільство деякі українські політики.

 Чи почув суддів глава держави, ми дізнаємось вже цього тижня – після оприлюднення проекту змін до Конституції щодо судової реформи.
 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]