Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2015 11:49

Українські судді звинуватили Голову ВРУ в порушенні Конституції

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Днями голова парламенту та 33 народні депутати, всі - члени комітету з питань правової політики і правосуддя отримають дуже цікавого листа, можна сказати - сенсаційного. В ньому українські судді чи не вперше заявили те, що насправді думають про судову рефо

Днями голова парламенту та 33 народні депутати, всі - члени комітету з питань правової політики і правосуддя отримають дуже цікавого листа. Я би навіть сказав сенсаційного. Так в ньому українські судді звинуватили голову парламенту Володимира Гройсмана в порушенні Конституції та політичному тиску, а також натякнули на наміри скаржитись в ЄСПЛ.

Ця подія заслуговує на окрему увагу, адже вперше за роки незалежності в українських суддів, ймовірно, урвався терпець. Їм набридло слухати нападки депутатів, а також постійний потік популізму під соусом реформ. #звільнитивсіх – один з таких.

Не стаючи на бік жодної зі сторін, наведу декілька тез з тексту листа.

Причиною для його написання стала заява голови парламенту про наміри обрати 800 суддів «на відкритому конкурсі».

Що вона означає на практиці? Фактично, голова ВРУ закликає народних депутатів не призначати на безстроковий термін понад 500 українських суддів, які чекають цього призначення більше року. Тобто – звільнити без причини.

Судді висловили все, що вони думають з цього приводу- і про голову парламенту, і про народних депутатів загалом. Ну з звісно, із суддівською точністю пояснили голові Верховної Ради, скільки статей і яких міжнародних конвенцій він порушує, роблячи такі заяви.  

Таким чином дали зрозуміти, що якщо парламент перейде від розмов до дій, то це із легкістю дозволить суддям виграти справу в ЄСПЛ.

І Голові Парламенту, і народним депутатам нагадали, що судова влада – це окрема, незалежна гілка влади.

Найбільше «дісталось» Володимиру Гройсману, адже його українські судді прямо звинуватили у політичному тиску. Далі наведу кілька цитат із самого листа, вони є більш ніж красномовними:

«Варто констатувати, що вищевказаний публічний виступ В. Гройсмана мав на меті не проведення системних демократичних змін в судовій системі, а мав лише на меті намагання впливу на прийняття усім депутатським корпусом Верховної Ради України саме рішення щодо не обрання безстроково усіх кандидатів на посади суддів, матеріали відносно яких на даний час перебувають на розгляді у Верховній Раді України.

Публічні висловлювання Голови Верховної Ради України не лише прямо суперечать рекомендаціям європейських інституцій, але й створюють додаткові передумови за яких неможливо неупереджено вирішити професійні долі сотень кандидатів добре підготовлених професійних суддів із незаплямованою репутацією та п’ятирічним досвідом роботи до обрання їх безстроково» , - прямо пишуть судді.

Нагадали  Голові Парламенту й те, що вже більше року Верховна Рада штучно не проводить призначення суддів. Ці постанови просто не вносяться на розгляд ВРУ. Вносяться лише вибіркові прізвища.

«Хочемо наголосити на вибірковості такого підходу без чітко визначених та  однакових для всіх критеріїв, оскільки в травні 2015 року Верховна Рада України за пропозицією та  наполяганням самого  Голови Верховної Ради України вибірково проголосувала за обрання суддів безстроково матеріали щодо  яких знаходились у Верховній Раді України» , - йдеться у листі.

В ньому достатньо цікавих цитат.

Загалом судді просять народних депутатів не порушувати закон, врешті решт виконати свою конституційну функцію та призначити суддів, які вже більше року цього очікують, очікують без якоїсь вагомої причини, не влаштовувати «експериментів» та врешті-решт призначити суддів безстроково. А також не підтримувати законодавчу ініціативу пана Гройсмана щодо оновлення суддівського корпусу таким шляхом.

Під листом підписались 45 українських суддів, що представляють всі регіони України та різних судових інстанцій. Серед підписантів є як судді загальних судів, так і господарських та адміністративних судів.

Цікаво буде почути відповідь голови Парламенту, а також ідеологів теми #звільнитивсіх. Щось підказує, що ця відповідь може бути надзвичайно бурхливою. 



 












Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]