Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2018 18:41

Корпоратизація ДП Антонов. Як Укроборонпром готується до приватизації

Експерт у сфері національної безпеки і оборони

Законопроект Укроборонпрому про корпоратизацію, який вже рік розглядається Урядом, має бути переглянуто, т.я. містить ризики корупції та може нанести шкоду інтересам держави.

Чи потрібно приватизувати підприємства ВПК?

В 2016 році RAND опублікував звіт "Security Sector Reforms in Ukraine" ("Реформа безпекового сектору в Україні"), розроблений на замовлення Адміністрації Президента, та який коштував 1,3 млн доларів. Одна з частин звіту містить рекомендації для реформування Укроборонпрому. В звіті рекомендовано: «тільки після ретельного огляду необхідно приймати рішення, чи слід приватизувати, ліквідувати чи зберігати в державній власності підприємства, що контролюються державою. У рамках цього огляду українському уряду потрібно буде вирішити, чи може така консолідована компанія, як Укроборонпром, здійснювати належне управління підприємствами, які залишаються під державним контролем, чи ці компанії будуть більш ефективними, якщо вони будуть самостійно керувати своїми справами.»

---------------------------------------------

Підготовка до приватизації підприємств літакобудування

У червні 2017 року відповідно до доручення Уряду Укроборонпром розробив та надіслав на розгляд в КМУ проект закону для корпоратизації ДП Антонов (ПЗУ «Про особливості утворення ПАТ «АНТОНОВ»»).  Результатами реалізації цього акту мали б стати: запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності в ВПК (при цьому йде посилання на впровадження корпоративних стандартів ОЕСР), підвищення інвестиційної привабливості, підвищення ефективності функціонування та конкурентоспроможності, створення умов для залучення інвесторів та інш. Також проект закону передбачає внесення змін в ЗУ «Про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» задля  забезпечення ефективного управління концерном Укроборонпром корпоративними правами держави в статутних капіталах господарських об’єктів, що провадять діяльність в ВПК.

На початку 2018 р., після довгого гуляння законопроекту коридорами Кабміну, первинне завдання було скасоване та змінено на нове – Укроборонпрому необхідно розробити проект закону для корпоратизації підприємств літакобудівної промисловості державної форми власності з метою підготовки їх до приватизації.

Так з’явився «новий» законопроект (ПЗУ “Про особливості перетворення державного унітарного комерційного підприємства літакобудівної промисловості в акціонерне товариство») - вірніше абсолютна копія першого ПЗУ про корпоратизацію ДП Антонов. Але він вже стосується не ДП Антонов, а всіх підприємств ВПК державної форми власності, що займаються літакобудуванням.

---------------------------------------------

Зауваження до законопроекту

Проект закону містить ряд положень, які можуть привести до корупційних проявів та нанести шкоду інтересам держави:

1. пропонується включити 100% акцій підприємств в статутний капітал Укроборонпрому. Таким чином, відбудеться поглинання не тільки Антонова, а й всіх підприємств літакобудування, внаслідок якого Укроборонпром, будучи де-юре Концерном (об'єднанням), де-факто стане ХОЛДИНГОМ, не зважаючи на те, що для створення державних холдингів існує зовсім інший порядок та інше законодавство, зокрема, Закон України «Про холдингові компанії» (ЦЕЙ Закон передбачає, що створити холдинг такого рівня, як хоче Укроборонпром, можна тільки рішенням КМУ!). Виходить, що такий монстр, який поглине інші підприємства за наслідками їх корпоратизації (а як відомо, Уряд планує зробити цей процес широкомасштабним) буде створений в обхід спеціального передбаченого для цього Закону;

крім того, важко буде реформувати або реструктурувати таке утворення, адже у такому випадку він буде одночасно єдиним найбільшим в Україні  розробником  та виробником авіаційної продукції державної форми власності. Можна забути про зареєстровані у світі українські бренди «Антонов», «Івченко-Прогрес» тощо.

при цьому вірогідно, що весь прибуток ДП Антонов або дивіденди від його діяльності, так як і інших корпоратизованих підприємств ВПК, будуть належати Концерну;

2. встановлюється особливість утворення в підприємствах ВПК наглядових рад, і ця особливість - лише 1 незалежний член: "Персональний склад наглядової ради господарського товариства в оборонно-промисловому комплексі, частка держави або Концерну в статутному капіталі якого становить більше 50%, обов’язково має включати одного незалежного члена." Не зрозуміло, як це співвідноситься з стандартами корпоративного управління ОЕСР, які зібрався впроваджувати Укроборонпро. Ми повинні запровадити практику створення наглядових рад, де більшість будуть складати саме незалежні члени;

3. ст. 10 законопроекту передбачає можливість випуску додаткової емісії акцій ПАТ Антонов та її продаж. Але ця новація Укроборонпрому є, щонайменше, сумнівною, адже не відповідає процесу приватизації, встановленому українським законодавством. Такий підхід можна розцінити як спробу тіньового роздержавлення державної власності.

---------------------------------------------

Результат приватизації - це розвиток підприємств, а не отримання коштів до державного бюджету через  продаж держвласності.

При зазначених вище недоліках, в законопроекті відсутні наступні важливі положення:

І. Потрібно встановити суворі запобіжники щодо процесу корпоратизації:

розробити та затвердити плани розвитку (бізнес-плани) підприємства - тобто необхідні обґрунтування позитивних наслідків корпоратизації: перспективи фінансування,  надходження до бюджету за результатами фінансування, новостворені робочі місця і т.д.

врегулювати питання збереження майна, в тому числі непрофільних активів підприємства (наприклад в ДП Антонов – майна в Конча-Заспі, а взагалі таких об’єктів бл. 15), під час проведення корпоратизації. Необхідно заборонити вилучення або ліквідацію структурних та відокремлених структурних підрозділів, а також об’єктів соціальна-побутового призначення. Всі існуючі активи повинні потрапити в масу статутного капіталу, і колектив ДП не повинен їх втратити;

виключити можливість скорочення працівників в процесі корпоратизації.

ІІ. Потрібно встановити суворі запобіжники щодо самої приватизації:

заборона на перепрофілювання підприємства;

обов’язок покупця здійснити інвестування в модернізацію основних фондів, виробничої бази, в програми розвитку і т.д..

---------------------------------------------

Кому потрібна реформа?

По-перше, хто в Уряді контролює процес корпоратизації підприємств ВПК – чому вже рік розглядається проект з сумнівним наповненням?

По-друге, як таке наповнення законопроекту співвідноситься з заявами про реформування та впровадження стандартів ОЕСР?

По-третє, чи варто утворювати такого монстра в ВПК, як гібрид державного господарського об’єднання у формі концерну та державного холдингу з поглинанням інших підприємств ВПК?

Нагадую, що вже сім місяців (з листопада 2017) Укроборонпром закуповує через систему Prozorro послуги, пов’язані зі стратегічним розвитком та реформуванням Концерну. А недавно в умови тендеру були внесені доповнення - оцінка корпоративного управління та проведення аудиту.

Залишається незрозумілим - чи хоче Укроборонпром реформуватись?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]