Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2016 10:48

Досвід китайської мудрості

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Китай демонструє нам приклад ...

« Не бійся того, чого не знаєш – бійся того, чому не вчишся», - говорить народна китайська мудрість. За всі роки моєї активної громадської та підприємницької діяльності чи не найбільший захват я отримував від спілкування з китайськими друзями. Китайський народ як ніхто досконало вміє мислити і діяти стратегічно.

Історія КНР теж знала багато трагічних сторінок. Але, як говорить інше китайське прислів’я: «якщо ти спіткнувся і впав, це не значить, що ти рухаєшся у невірному напрямку».

Після робочих подорожей до Китаю завжди повертаєшся додому, переповнений оптимізму і віри у можливість здійснення позитивних змін в нашій державі. Адже рецепти успіху лежать на поверхні – наполегливість, послідовність, працелюбність та повага до власної історії.

Слід також пам’ятати про згуртованість китайського суспільства. Сьогодні у комуністичному Китаї кількість офіційних мільярдерів є більшою, ніж в США. Проте, решта населення відчуває постійну опіку держави і консолідовано працює над досягненням спільної китайської мрії. Більше того, в КНР поступово зміцнюються класичні інституції громадянського суспільства. Але всі зміни відбуваються в єдиному контексті державної стратегії розвитку, горизонти планування якої спрямовані на сторіччя вперед.

Приємно також завжди співпрацювати з представниками Посольства КНР в Україні. Їхня увага до подій в Україні є щирою і професійною. Черговим свідченням чого стала участь китайських представників у круглому столі з питань розвитку рибного господарства, що нещодавно відбувся на Херсонщині. Китай уважно вивчає перспективи можливої співпраці у цій сфері і сподівається на її продовження.

Сучасний Китай досягає своїх цілей не шляхом домінування, а завдяки гармонізації інтересів із закордонними партнерами. Про це свідчить, серед іншого, реалізація амбіційних інфраструктурних проектів в різних країнах Центральної Азії в рамках відродження Шовкового шляху. Тому Пекін працює над встановленням стабільності у глобальному вимірі, що відповідає і довгостроковим інтересам нашої держави.

Повертаючись до українських реалій, поки що констатуємо таке. Агентство S & P прогнозує збільшення реального ВВП на один відсоток вже в цьому році і очікує зростання економіки в 2017-2019 роках. За прогнозами S & P, в наступному році ВВП зросте на 2.3 відсотка, в 2018 - на 2,5 відсотка, а в 2019 - 2,7 відсотка.

За результатами дослідження Європейської бізнесової асоціації, 67% бізнесменів не задоволені інвестиційним кліматом в Україні, тоді привабливим бізнес-клімат вважають лише 9% респондентів.

Назвати ці прогнозовані темпи зростання мізерними мало. Фактично – це стагнація, що остаточно відштовхує Україну на периферію світового розвитку.

Тому в наших інтересах вивчати досвід китайських партнерів та заручитися їхньою підтримкою на шляху економічного відновлення. Китай демонструє нам приклад державної мудрості та ефективного відстоювання національних інтересів. Хочеться вірити, що з часом ці слова можна буде сказати і про Україну. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]