Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2015 11:00

Справжній українець

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

"Я мріяв стати справжнім українцем. Сподіваюся, я ним став"

Шановні співвітчизники, як ми й писала в попередній статті, сьогодні розпочалася програма спільної роботи німецьких та українських солдатів на воєнних похованнях. В рамках цієї програми заплановано багато заходів для вшанування пам ' яті воїнів та бійців АТО, одним з найяскавіших подій буде встановлення 19 серпня на Аскольдовій могилі першого символу пам ' яті майданівцям та добровальцям на честь Марка Грегорі Паславськи за позивним "Франко". Уродженець Манхетену з великими статками та шанованим місцем у суспільстві вирішив зі зброєю в руках боротися проти проросійських сепаратистів. Корупція, почуття розгубленості і безпорадності держави, громадянином якої він був, у ситуації з агресором,  спонукало його допомогти Україні.

З початком воєнних подій Марк Грегорі Паславськи  - єдиний американець, який тримався української сторони, у віці 55 років відправився в зону АТО, щоб захищати рідну землю, її народ і світле майбутнє України.  Майже за весь час свого перебування в зоні бойових дій "Франко" воював у складі батальйону "Донбас", де й знайшов добрих друзів - справжніх українців.  Від бійців країна дізналася про нього, як про надійного товариша й чесної людини. Марк не шкодував власних коштів для того, щоб забезпечити бійців всіма необхідними речами (коли держава про це не думала), що неодноразово рятувало життя бійцям його батальйону. Завжди  допомагав  товаришам у сутичці з ворогом, адже був професійним військовим. За молодих років чоловік закінчив Військову академію США «Вест-Пойнт», а потім до 32 років воював в рядах рейнджерів. Набутий досвід американця часто ставав в пригоді українським військовим, що давало змогу не потрапити в пастки агресора. В батальйоні "Донбас" він справляв враження досить заможної людини, але ніколи цього не афішував. Вважав, що на війні всі рівні і ніщо тебе краще не охарактеризує, як готовність покласти життя за рідну землю.

Все, що стосується війни й сутичок зі супротивником характеризували "Франка", як відважного, сміливого і сильного воїна. Не шкодуючи ні сил, ні здоров ' я він гідно ніс імення "українець" і знищував всіх, хто зневажав його Батьківщину. В останні хвилини життя, коли частину групи відправили звільняти Іловайськ від сепаратистів, Марк зізнався, про що мріяв весь час перебуваючи в АТО: "Я мріяв стати справжнім українцем. Сподіваюся, я ним став". Безперечно Україна і весь світ знає, хто такий Марк Грегорі Паславськи і що він зробив для своєї Батьківщини.

Таких героїв мало знати, про них треба пам ' ятати, ї х треба шанувати. Влада, ніяким чином не віддала належне українському американцю Грегорі Паславському за позивним "Франко". СПАС-23 з великою вдячністю та шаною ставиться до відважних та безстрашних героїв України. В пам ' ять про сміливого воїна на Аскольдовій могилі, де й похований Марк, буде встановлено перший символ пам ' яті майданівцям та добровальцям. Символ того, що громада не забуває своїх бійців, спасителів, янголів. Тепер наша держава має два Франка, два однодумця, які хоч і жили в різні століття, але боролися за одну мету - вільну Україну.

Всі воїни, які загинули за Україну, правду, свободу й незалежність своєї держави, показали, що український дух народу є незламним і нескореним. В наших серцях й досі живе надія на вільну ДЕРЖАВУ, щасливу ДЕРЖАВУ, незалежну ДЕРЖАВУ.

Слава й воля Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]