Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2016 14:44

Довгобуд на вулиці Сім’ї Сосніних: справа зрушила?

Заступник голови КМДА

У 2006 році близько 650 родин готувалися відсвяткувати новосілля у будинках по вулиці Сім’ї Сосніних. Але вже 10 років, як будівництво «заморожене». Цю історію називають однією з найбільш резонансних у столиці.

У 2006 році близько 650 родин готувалися відсвяткувати новосілля у будинках по вулиці Сім ї Сосніних. Але вже 10 років, як будівництво «заморожене». Цю історію називають однією з найбільш резонансних у столиці.

…Працівниця перевіряє паспорт. Дивиться то на фото, то на чоловіка, який сидить навпроти. І знов на фото. «Пробачте, а це точно ви?» - запитує. Він розгубився. «Точно я… У мене і військовий білет з собою». Отак на переоформленні документів ми і познайомилися з одним із захисників Донецького аеропорту. Тоді він приїхав з АТО на кілька днів і зайшов підписати папери. Історія сумна: у 2003 році продав усе, що було, і вклав у квартиру на вулиці Сім’ї Сосніних. Будівництво зупинилося у 2007-му, іще до початку обвалу ринку житла. Тодішнього забудовника атакували рейдери, потім пішли махінації з перепродажем одних і тих самих квартир. Будівництвом займалися одні, а гроші за квадратні метри приймали інші. Невдовзі «піраміда» завалилася, і будівництво заморозили. У 2009 році директора компанії звинуватили у шахрайстві, прокуратура відкрила справу.

А тим часом інвестори, які заплатили чималі кошти за нові квартири, об’єдналися, щоб відстояти свої права. Пікетували Банкову, просили допомоги, стукали в усі двері. Довгобуд на Сім’ї Сосніних – не єдиний в Києві, але один з найбільш «знаменитих».

Загалом сьогодні у Києві з порушенням чинних містобудівних норм будується або припинено роботи на більш ніж 500 об’єктах, з них житлового призначення – близько 100. Таких постраждалих інвесторів, як наш захисник аеропорту, у Києві вже більше 12 тисяч. І єдиного рішення для «недобудов» не існує. Немає відповідного законодавства, немає коштів для повного вирішення проблеми.

У випадку будинків на вулиці Сім’ї Сосніних інвестори «достукалися» до найвищих інстанцій. На це пішло чимало років. На щастя, є економічні умови для завершення будівництва на Сім’ї Сосніних. Залишилася непроданою частина житла, нежитлових приміщень і паркувальних місць. Реалізувавши це все, можна отримати кошти на початок робіт. Але повністю оцінити витрати на завершення будівництва можна буде тільки після отримання експертизи та завершення обстеження об’єктів. Десять років недобудовані будинки стояли під відкритим небом, під дощем, сонцем і вітром, обладнання розкрадене.

26 квітня 2012 року Київрада передала комунальному підприємству «Житлоінвестбуд-УКБ» в оренду на 3 роки земельну ділянку для завершення будівництва на вулиці Сім’ї Сосніних, 4-А. Але договір оренди укладений не був, оскільки не були врегульовані майнові і правові питання з попереднім забудовником та інвесторами.

На сьогодні «паперовий» процес суттєво просунувся вперед. Підписано більше 500 договорів з інвесторами для проведення подальшого будівництва. Зареєстровано власність підприємства на «недобуд».

28 липня 2016 року Київрада проголосувала за продовження рішення про передачу земельної ділянки в оренду КП «Житлоінвестбуд-УКБ».

Є надія, що за пару років постраждалі інвестори таки відсвяткують новосілля.

Однак, історія з довгобудом на Сім’ї Сосніних змушує замислитися над долею тих, кому пощастило менше. Необхідно провести ретельний аналіз по кожному об’єкту незаконного будівництва з ухваленням рішення на рівні голови КМДА за участі Мінрегіонбуду. На жаль, серед «довгобудів» є об’єкти, які профінансовані з державного бюджету. Потім, необхідно розробити програму ліквідації «довгобудів» з ухваленням рішення на рівні Кабінету Міністрів. І, зрештою, доопрацювати законопроект «Про захист прав постраждалих інвесторів під час будівництва житлової нерухомості», який був внесений до Верховної Ради України наприкінці 2013 року, але отримав зауваження Головного юридичного управління. КМДА у 2015 році ініціювала його доопрацювання. На сьогодні закон не прийнято, а він міг би суттєво скоротити час на передачу «замороженого» будівництва новому забудовнику. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]