Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2021 12:53

Купівля колишньої іпотеки: міфи та реальність

Адвокат, директор ТОВ "ФК "Стандарт Кепітал"

Як безпечно та вигідно купити колишню іпотечну нерухомість? Розкриваємо важливі деталі, які убезпечать Вашу угоду

Останнім часом до нас часто звертаються клієнти з питанням стосовно придбання нерухомості, яка до того перебувала в іпотеці. Оскільки навколо цього питання вирує чимало міфів, тому ми вирішили окремо його розглянути.

Іпотека – це застава землі чи нерухомого майна, при якій це майно залишається у боржника, та служить гарантією погашення ним боргу перед кредитором. Протягом останніх років на ринку все більше з’являється квартир, що раніше перебували в іпотеці. При цьому слово «іпотека» лякає більшість людей, а в суспільстві панує стереотип, що з іпотечною нерухомістю краще не зв’язуватись.

Багато в чому провина за це лежить на ЗМІ. Звичний сюжет в теленовинах – історії, про те як у боржників відбирають їх законне майно, що передавалось в іпотеку, і як потім ці боржники оскаржують всі аспекти, пов’язані з іпотеками. Не останню роль в цьому зіграли суди, позиція яких щодо іпотечних спорів, змінюється майже щомісяця.

Втім, як показує практика, останнім часом ситуація почала потроху виправлятись. Національний банк почав ретельно перевіряти діяльність банків та фінансових компаній, а Міністерство юстиції – реєстраторів та нотаріусів. З-за цього кількість шахрайства з іпотечною нерухомістю суттєво зменшилась.

Головні міфи пов’язані з іпотекою

Для початку, розглянемо найпоширеніші міфи, пов’язані з іпотекою.

Міф 1: Арешти є перепоною для іпотекодержателя для звернення стягнення на предмет іпотеки.

Це не правда, адже вже давно арешти не є такою перепоною, і банк або фінансова установа може звернути стягнення на предмет іпотеки з наявними у реєстрах арештами.

Міф 2: Краще купити нерухомість у ріелтора ніж лізти у іпотечні хащі та розбиратися з ними.

Це не так, адже у зв’язку з тим, що в іпотечних зобов’язаннях мало хто добре розуміється, ціна такої нерухомості може бути значно нижчою. Інколи нерухомість, яка була чи є в іпотеці, можна придбати за 20% від її ринкової вартості. Але це можливо тільки за допомогою спеціалістів у цій сфері.

Міф 3: В банках та фінансових установах одні шахраї і всі схеми в них шахрайські.

Звичайно, є ризик потрапити на шахрая. Втім, останнім часом випадки шахрайства істотно зменшились, а з допомогою кваліфікованого юриста ризик взагалі нівелюється.

Чотири кроки при придбанні іпотечної нерухомості

Якщо Ви вирішили придбати іпотечну нерухомість або нерухомість яка колись була в іпотеці, Вам необхідно:

1. Звернутись до юриста-фахівця саме з іпотечних спорів. Звичайний знайомий адвокат тут не допоможе. В юриспруденції так само як і в інших сферах діяльності, є фахівці, які спеціалізуються на вузьких питаннях. Теж стосується і нотаріуса – необхідно знайти такого, який спеціалізується на подібних угодах, а не береться за все, з чим до нього приходять.

2. Необхідно дізнатись, чи є проти особи, яка продає нерухомість, позови та рішення судів, за якими така особа повинна погасити борги. Тобто чи не вчиняє продавець фраудаторний правочин (тобто правочин, який вчинений боржником на шкоду кредитору).

3. Звернутись до іпотекодержателів (чи колишніх іпотекодержателів), для того щоб отримати в них письмове підтвердження законної втрати колишньої іпотеки. Наприклад вони звернули стягнення на предмет іпотеки, і продали її продавцю, який Вам продає, або підтвердження відсутності претензій щодо відчудження іпотеки. Це важливо зробити, бо ще з 2013 року поширилась практика підробки документів з метою скасування записів в державних реєстрах щодо наявності іпотеки і заборони.

4. Якщо Ви покупаєте нерухомість у банка чи фінансової компанії, майте на увазі, що ця нерухомість була відібрана ними за борги у попереднього іпотекодержателя. Тому необхідно ретельно вивчити підстави для продажу нерухомості, яка була в цих банках або фінансових компаніях на балансі та підстави для набуття її у власність.

Дотримавшись цих простих порад, ви гарантуєте собі безпечну угоду з купівлі іпотечної нерухомості.

Підсумовуючи зазначу, що при фаховій допомозі, купівля іпотечної нерухомості – це цілком безпечна та вигідна справа.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]