Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2022 14:38

Юридичний Ламповий недільний огляд (15-21.08.2022)

Адвокат, старший партнер Адвокатського об’єднання "INTERLEGUM"

Огляд важливих і не дуже новин зі світу юриспруденції та права за минулий тиждень

До Вашої уваги черговий огляд новин у сфері права та юриспруденції від Юридичного Лампового.

«Відлуння війни»

  1. 1. Очікувано ВР прийняла Закон про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні". Строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб. Працюємо далі!
  2. 2. Верховна Рада України звернулася до членів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF) з приводу виключення російської федерації з членів FATF, а також щодо внесення її до переліку країн із високим ризиком. Результатом має стати призупинення членства російської федерації у FATF, а у разі подальшого продовження агресивної війни – виключення її з FATF та включення рф до чорного списку. Триматимемо кулачки за позитивне рішення для нас у цьому процесі.
  3. 3. За даними Bloomberg, кілька західних приватних юридичних фірм об'єдналися в Ukraine Justice Alliance і збираються ініціювати судові процеси з вилучення майна підсанкційних російських фірм та олігархів і передачі грошей українцям, постраждалим від війни. Загальна вартість майна, за яке думає судитися альянс, може досягати одного трильйона доларів. Світова юридична спільнота на боці України – і це показник легітимності нашої зовнішньої та внутрішньої політики в контексті війьскових дій.
  4. 4. Президент України своїм рішенням створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як консультативно-дорадчий орган при Президентові України. Головою цієї ради став сам Президент. Основна мета Консультативної ради - підготовка пропозицій щодо удосконалення законодавства з питань що стосуються деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також проговорення пропозицій щодо пріоритетів діяльності, у тому числі в рамках Кримської платформи, з питань деокупації, реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України, захисту прав та інтересів громадян України, подолання наслідків і відшкодування шкоди, завданої Україні, її громадянам та юридичним особам у зв'язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією рф частини території України. Крим не зникає з порядку денного не лише у військових зведеннях, а також й у політичних. І це радує.
  5. 5. ВР схвалила зміни до держбюджету на 2022 рік, тим самим збільшила видатки загального фонду держбюджету на 270,2 млрд грн для зміцнення обороноздатності за рахунок здійснення додаткових внутрішніх запозичень, збільшивши їх з 523,9 млрд грн до 794,1 млрд гривень. Оборонний бюджет – це пріоритет. Тому можемо тільки вітати подібні кроки.
  6. 6. 16.08.2022 ВР в цілому прийняла закон (№ 7431), згідно положень якого статтю 176 Кримінального процесуального кодексу України доповнено частиною 7, відповідно до якої «під час дії воєнного стану до військовослужбовців, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 402-405, 407, 408, 429 Кримінального кодексу України, застосовується виключно запобіжний захід, визначений пунктом 5 частини першої статті 176», тобто тримання під вартою. Ці зміни унеможливлюють застосування будь-яких інших запобіжних заходів, крім як тримання під вартою, до військовослужбовців, котрі вчинили один з вищезазначених злочинів під час дії воєнного стану. Жорстокі часи вимагають жорстких рішень.
  7. 7. Президент України відповів на петицію про те, щоб дозволити чоловікам без військового досвіду виїжджати за кордон. І ми отримали доволі логічну та очікувану відповідь, яку процитую в оригінали – «скасування обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених, у тому числі, статтею 33 Конституції України, передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану». Але, це не означає, що Кабмін, разом з Міністерством оборони не опрацьовують варіантів тимчасового виїзду закордон певних категорій осіб.
  8. 8. Внесено зміни до положень законодавства, котрі стосуються заповіту для військових. Тепер передбачатиметься, що в умовах воєнного стану посвідчувати заповіти військовослужбовців Збройних Сил (які знаходяться не тільки у військових частинах, а й безпосередньо в зоні бойових дій), а також інших утворених відповідно до законів військових формувань, в тому числі працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки i оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави, зможуть командири (начальники) цих формувань (органів) та інші уповноважені таким командиром (начальником) особи.
  9. 9. Верховна Рада України прийняла закон, який оптимізує деякі питання примусового відчуження та вилучення майна в умовах воєнного стану. Передбачено: (1) примусове вилучення обладнання, яке може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу; (2) вилучення здійснюється на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України за пропозицією погодженою обласною військовою адміністрацією; (3)  компенсація за відчужене майно здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (протягом 5 наступних бюджетних періодів).
  10. 10. Прийнято закон для підтримки волонтерів, який сприяє розвитку волонтерського руху в Україні, зокрема, через розширення напрямів волонтерської діяльності (2 додаткових напрямки) в умовах війни, розширення дії окремих норм Закону України «Про волонтерську діяльність». Також, волонтерська допомога може здійснюватися в онлайн-режимі за допомогою мережі Інтернет та інших телекомунікаційних мереж. Невтручання держави у ці процеси, а лише допомога та законодавча підтримка – вірний шлях.

 

«Україна в законі»

  1. 1. 5 серпня 2022 року Верховна Рада України ухвалила в цілому закон, який вносить зміни до Митного Кодексу України і є необхідним для приєднання нашої країни до Нової комп’ютеризованої транзитної системи NCTS та Конвенції про процедуру спільного транзиту (даний документ є основою для більш вільного переміщення товарів між 35 країнами: державами-членами ЄС, Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном та Швейцарією). Впевнено рухаємось у напрямку «Митного безвізу».
  2. 2. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, яка дозволяє підприємцям скористатися послугою єВідрядження, що дозволить оформлювати дозвіл на робочі поїздки за кордон. Скористатися послугою зможуть ФОП та юридичні особи. Виїхати за межі країни для робочого відрядження можна буде не довше, ніж на 7 днів. Але, для реалізації такої можливості потрібно відповідати певним вимогам і вчинити певний перелік дій,  а саме: (1) подати податкову звітність; (2) сплатити єдиний соціальний внесок; (3) за сім днів до відрядження внести 200 тисяч гривень на рахунок Ощадбанку; (4) середня зарплата в компанії має бути не менше 20 тисяч гривень;  (5) одночасно відправити у відрядження підприємство зможе не більше 10% своїх співробітників. Умови, звичайно, доволі кабальні, але це перший крок.
  3. 3. Прийнято законопроект № 5886 про офіційну статистику. Можна буде створювати IT-платформи, де всі процеси — від завантаження даних до розповсюдження — автоматизовані та не залежать від людини. Також, за задумом законотворців, подання паперових звітів для збору статистичних даних юридичними особами буде заборонено. Це пришвидшить отримання якісних даних та дозволить максимально наблизитися до законодавства ЄС в сфері статистики.
  4. 4. Верховна рада прийняла за основу законопроект, що створює систему швидкого реагування, що скоротить час реагування на небезпечні ситуації та підвищить ефективність підрозділів екстреної допомоги населенню. Це жасть можливість організувати прийом звернень до екстрених служб за принципом «єдиного вікна», що дозволить особі використовувати для виклику єдиний телефонний номер 112. Вітайте український аналог усім відомої «911»!
  5. 5. Володимир Зеленським підписав закон від 19.07.2022 року № 2434-ІХ, яким вносяться важливі зміни у Кодекс законів про працю. Сам закон є масштабним за своєю суттю, тому в рамках новинного блоку висвітлити його немає змоги. Основними його нововведеннями є запровадження договірного режиму регулювання трудових відносин, тобто встановлення індивідуальних умов праці між працівником та роботодавцем, а також інші умови, котрі стосуються цього режиму (оплата праці, відпустки, порядок припинення тощо).
  6. 6. Президент підписав закони, які забезпечать цінову стабільність у сфері теплопостачання (№2479-IX та №2481-IX). Протягом дії воєнного стану та шести місяців після його закінчення в Україні запроваджується мораторій на підвищення тарифів на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для всіх категорій споживачів. Це означає, що тарифи на тепло та гарячу воду для населення не зміняться. Також, законом визначено гарантії для суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання, зокрема передбачено компенсацію різниці в тарифах.
  7. 7. Парламент прийняв за основу закон проти мобінгу (цькування співробітників на робочому місці) у трудових колективах. Закон передбачає обов'язок роботодавця вживати необхідних заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров'я працівників, а для працівника, який став жертвою мобінгу, передбачає можливість вимагати від роботодавця відшкодування усіх витрати на лікування,  а також право вимагати компенсацію моральної шкоди.
  8. 8. Кабмін заборонив продаж продуктів з етикетками без української мови. Цей дозвіл ввели на початку повномасштабної війни, так як в Україні був дефіцит продуктів і їх потрібно було терміново імпортувати.
  9. 9. І на останок даного розділу – Кабмін продовжив дію карантину в Україні до 31 грудня 2022 року. Це, якщо може хтось забув, стосується коронавірусних обмежень. А були ж часи…

 

«Корпоративні нетрі»

  1. 1. Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану (№7442). Законопроект спростить доступ суб’єктів господарювання, які стали неплатоспроможними через повномасштабну збройну агресію російської федерації, до судових процедур банкрутства і підвищення ефективності їх застосування в умовах воєнного та післявоєнного стану, а також дасть змогу арбітражним керуючим належно і своєчасно здійснювати свої повноваження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) без додаткового звернення до господарського суду, що зменшить строки розгляду справ і витрати, пов’язані з їх розглядом.
  2. 2. Парламент прийняв за основу законопроект № 7433 від 03.06.2022 року, щодо удосконалення деяких технічних аспектів соціального страхування. Основними положеннями цього документу є те, що для ФОП, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану такий період включається до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, а також - для роботодавців скасовано обов'язок щодо подання звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю (форма №10-ПОІ).
  3. 3. ТЦУ ніхто не відміняв…ДПС рекомендує платникам податків переглянути проведені операції на відповідність принципу «витягнутої руки» та подати уточнюючий розрахунок до 1 жовтня 2022 року без застосування штрафі, адже 30 вересня – останній день для подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік.
  4. 4. Через продовження дії воєнного стану святковий день 24 серпня – День Незалежності України, що припадає на середу, є звичайним робочим днем для банківської системи, адже під час воєнного стану скасовані cвяткові дні передбачені КзПП. На цьому наголошує НБУ.
  5. 5. Починаючи з вересня Уряд відновить приватизацію підприємств державної власності, що була призупинена на період воєнного стану. Приватизація відбуватиметься на спрощених умовах. Приватні підприємці зможуть викупити цілісні майнові комплекси, в тому числі ті, які обтяжені багаторічними арештами на майно.
  6. 6. «Київстар» придбав контрольну частку у найбільшій медичній інформаційні системі «Helsi». Сторони не розголошують деталей угоди.

  

«Податковий фронт»

  1. 1. Верховна Рада України підтримала зміни до Податкового кодексу України, якими, зокрема, продовжено процедуру одноразового добровільного декларування (податкової амністії) до 1 березня 2023 року.
  2. 2. 16.08.2022 року прийнято за основу законопроект, який пропонує узгодити термінологію, що використовується у ПКУ, з термінологією Закону “Про платіжні послуги” та уточнити деякі положення ПКУ з метою їх узгодження з положеннями Закону “Про платіжні послуги”.
  3. 3. Податківці нагадують, що штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції.
  4. 4. 17.08.2022 року набула чинності Постанова КМУ від 29.07.2022 року № 894 про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари/послуги. Починаючи з 1 січня 2023 року можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності ті торговці, які не почнуть приймати до оплати картки у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб, 3 1 січня 2024 року - у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб, а з 1 січня 2025 року - у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб.
  5. 5. Міністерство економіки України планує попросити ЄС звільнити українців від обов'язкової сплати податків після 6 місяців перебування на території об'єднання, застосувавши до громадян України «ковідний прецедент» (ситуація коли багато людей через скасування авіарейсів виявилися вимушено не в країнах свого податкового резидентства, і до них не було застосовано "правило податкового резидентства 180 днів"). Про це заявив член штабу Мінекономіки Михайло Кухарь.

 

«Незбагненне IT»

1. В Дії оновлення: (1) розпочато бета-тестування документів англійською мовою та послуги шерингу авто; (2) можна отримати довідку про доходи, яка необхідна для отримання візи до окремих держав, офрмлення кредиту та/або отримання субсидії; (3) у дії можна буде повідомити про майно, яке пошкоджене рф починаючи з 2014 року; (4) українці тепер можуть використовувати документи із «Дії» за кордоном -  визначено 58 країн, які опікуються належним захистом персональних даних.

2.Мінцифри дало відповіді на найбільш поширені питання щодо проекту «ІТ Generation». З питаннями та відповідями можна ознайомитись на їх офіційному тг-каналі.

«Agrogeneration»

  1. 1. Кабінет Міністрів затвердив порядок використання коштів, які спрямовуються на підтримку сільськогосподарських виробників. Максимальна бюджетна дотація для власників сільгоспугідь становитиме 372 тис. грн, максимальна дотація для одного підприємства на утримання корів – 530 тис. грн.

 

«Гомін правосуддя»

  1. 1. Тарифи за парковку у місті Києві – поза законом. Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо визнання протиправним та нечинним розпорядження КМДА від 25.06.2021 №1459 «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються Комунальним підприємством «Київтранспарксервіс». В свою чергу АМКУ встановив, що те ж «Київтранспарксервіс» скористалося монопольним становищем під час формування розрахунку вартості послуг з паркування на своїх майданчиках, а КМДА, яка своїм розпорядженням затвердила тарифи, легітимізувала це порушення. Накладено штраф у розмірі 1 484 750 грн. і винесена вимога припинити дане порушення протягом 2-х місяців.
  2. 2. Обрано двох членів Вищої Ради Правосуддя від Верховнох Ради України. Ними стали Маселко Роман Анатолійович та Мороз Микола Володимирович.
  3. 3. Окружний адміністративний суд міста Києва зареєстрував позов та заяву про його забезпечення від ДП "Національна кіностудаія художніх фільмів імені Олександра Довженка" до Держагенства з питань кіно. Вимогою є визнання незаконним та скасування Наказу Держкіно № 93 від 19.07.2022 року про проведення комплексної перевірки Довжено-центру. Боротьба навколо нього - триває.
  4. 4. Міжнародний суд ООН повідомив, що Європейський Союз надав Суду інформацію, що стосується справи "Україна проти російської федерації" стосовно звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Цим самим ЄС приєднався до розгляду цієї неймовірно важливої справи.

Сподіваємось, ви трішки освіжили свою пам'ять. Чекаємо усіх на наступному тижні.

Залишайтесь завжди з нами аби бути на вістрі юридичної практики!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]