Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2013 13:59

До уваги єврооптимістів!

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Єврочиновники не виключають підписання угоди про асоціацію через кілька місяців

У п'ятницю єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, персональна кар'єра якого прямо залежить від результатів самиту у Вільнюсі, зробив кілька цікавих заяв. 

По-перше, пан Фюле наголосив, що Євроссоюз все ще не отримав від України офіційного підтвердження припиненння підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. "Нам відомо про рішення уряду, і нам відомо про прерогативи президента завершити і підписати Угоду про асоціацію. Чи буде це зараз під час Вільнюського саміту? Ще є кілька днів, -- заявив він, акцентувавши на тому, что офіційний Київ ще не поінформував Брюсель про призупинення євроінтеграційних процедур. -- Тому ми не відмовляємося від підписання і не відмовляємося від того, щоб Україна виконала необхідні критерії для підписання у Вільнюсі".

Ця заява цікава не тільки тим, що акцентує на відсутності офіційного повідомлення Києва, що дає надію єврооптимістам, налаштованим на негайне підписання угоди, але й тим, що була виголошена на фоні цілковитої відсутності реакції Віктора Януковича на знамениту постанову Кабміну. І дійсно -- офіційної реакції президента на призупинення урядом євроінтеграції нема, а все, що ми знаємо про думки людини, яка за Конституцією керує зовнішньою політикою, це її виступ у Відні. Тобто те, що євроінтеграція -- це для країни пріоритет. Мене особисто це все більше наштовхує на думку, що Янукович через такі рішення Кабміну та інспірацію радикального зближення з Росією усього лише намагається виторгувати в Європи побільше. До речі, у вчорашніх "Подробицях" на Інтері (не плутати з передачею Шустера) Азаров був показаний у вкрай негативному світлі -- чи не як основна перепона до євроінтеграції. До чого б це?

По-друге, пан Фюле заявив, що угода про асоціацію може бути підписана на майбутньому саміті Україна-ЄС, який може відбутися наприкінці зими - на початку весни. "Ви не повинні бути вченими, щоб побачити, що наступна можливість для підписання - це саміт Україна-ЄС, дата якого ще не визначена, ми думаємо про кінець зими - початок весни", - сказав він.

Єврокомісар зазначив, що "українці попросили про паузу, і ми поважаємо це рішення".  "Ми думаємо, що це буде мати наслідки, бо відкладе модернізацію, передбачену Угодою про асоціацію. Ми не хочемо, щоб ця пауза була невизначеною і тривала завжди. Ми хочемо надати час, який необхідний Україні, щоб вирішити ці проблеми, всі ці питання - в руках держав-членів", - пояснив він такі часові рамки.

"Важливо, що двері залишаються відкритими, ми не відмовляємося від українського народу, ми не відмовляємося від європейських прагнень українців", -- уточнив Фюле.

Ця заява цікава не декларацією того, що "двері не зачинено", але й насамперед тим, що в Європі зрозуміли, що пауза, яка б вона не була -- на тиждень чи наа два місяця -- це усього лише пауза, яка передбачає припинення. Тобто в Європі зрозуміли те, що не хоче бачити більшість українських політиків: ніякого кардинального розвороту української зовнішньої політики у бік Росії не сталося, нііякого вступу до Митного союзу не буде, а асоціація буде підписана після перемовин. Або у Вільнюсі (якщо переговори будуть швидкими), або в будь-якому іншому місті. Тільки не в Москві. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]