Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2023 13:39

Про користь комуністів для народу України

Ексзаступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції

У травні минулого року Міністерство юстиції подало позов до Восьмого апеляційного адміністративного суду про заборону деяких політичних партій

У травні минулого року Міністерство юстиції подало позов до Восьмого апеляційного адміністративного суду про заборону деяких політичних партій, тому що Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) своїм рішенням призупинила їхню діяльність як таких, що складають небезпеку для країни.

Після розгляду судом цих позовів, а потім і апеляцій, діяльність проросійських політичних сил в Україні заборонена, а їхнє майно та активи вже почали конфісковувати на користь держави.

Як виявилось, статки Комуністичної партії України (КПУ) - найбільші з-поміж інших заборонених партій, тому, власне, саме з цієї партії і вирішили розпочати. Бюрократичні процеси, на жаль, завжди довгострокові, але на початку листопада минулого року Міністерство юстиції України своїм наказом затвердили перелік майна КПУ, яке має перейти у власність держави.

Перш за все, хочу відмітити, що у затвердженому Міністерством юстиції переліку майна забороненої судом Комуністичної партії України для передачі у власність держави, відсутні банківські рахунки. Це пов’язано через необхідність збереження банківської таємниці.

У нас була ціль якнайшвидше передати все майно КПУ, яке ми встановили і розшукали, в управління Фонду державного майна. А для того, щоб мати доступ до конкретного переліку банківських рахунків Комуністичної партії, - за нашим законодавством тут не обійтися без позову до суду і судового рішення по цьому питанню. Тільки через судове рішення ми можемо отримати доступ до банківської таємниці, переліку рахунків політичної сили і всього, що на тих рахунках є.

Вже після цього, гроші, якщо вони є, будуть передані до державного бюджету. Не в Фонд державного майна, а саме в бюджет. Головне, що на усі рахунки і так було накладено арешт, тому здійснювати будь-які операції та пробувати приховати наявні там кошти КПУ позбавлена можливості.

Наказ Мінюсту також не залишив без уваги і необхідність конфіскації нерухомості КПУ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, ів Криму. Це робилося саме для того, щоб скласти реєстр на весь перелік майна партії —  нерухомість, рухоме майно, корпоративні права, права інтелектуальної власності, земельні ділянки  - і передати юридичне право власності у Фонд держмайна. Далі Фонд реєструватиме своє право на власність.

Це потрібно було зробити досить нагально тому, що якщо, наприклад, це майно знаходиться, умовно кажучи, на Хрещатику в Києві, то Фонд держмайна вже може передати його на приватизацію чи в оренду, тощо.

Якщо ж мова йдеться про майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території або території, де ведуться активні бойові дії, то право власності на нього все одно буде за Фондом держмайна. І як тільки тимчасово окупована територія буде деокупована або завершиться фаза активних бойових дій, а майно, сподіваємося, не буде знищене та пошкоджене, в подальшому Фонд держмайна на праві власника або управлінця цього майна може його реалізовувати.

Проте, як ви розумієте, інші заборонені партії також не бідували. Мін’юст просить Агентство з розшуку та менеджменту активів допомогти нам знайти майно цих партій. Впевнена, що майно ми знайдемо і зможемо його використати на користь держави.

Наразі в Україні заборонені всі політичні партії, які були в рішенні РНБО, плюс ще 5 політичних партій, які ми теж називаємо проросійськими й щодо яких подали позови про заборону їх діяльності як до 24 лютого, так і вже під час активної фази після повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну («Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз Лівих Сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «Наші», «Блок Володимира Сальдо», «Справедливості та розвитку», «Робітнича партія України (марксистсько-ленінська)», «Русь Єдина», Комуністична партія України та політичної партії «Щаслива Україна»).

Тобто загалом діяльність 15 проросійських політичних партій заборонена судом, а отже  відповідні рішення вже набрали чинності.

Ми чудово розуміємо, що нам краще дуже глибоко вивчити всі матеріали, встановити найширший перелік майна, яке підлягатиме конфіскації. Поспішати немає куди, оскільки майже на все майно та рахунки, що нам вдалося встановити перед подачею позовів, ми наклали арешти. Думаю, оскільки ми вже з Комуністичною партією вирішили, найближчим часом будуть і решта.

До речі, зверніть увагу, що на сьогодні жодна із заборонених судом політичних партій не зверталася до Європейського суду з прав людини.

У Верховній Раді також знаходиться законопроєкт, відповідно до якого припиняється діяльність депутатів місцевих рад, які обрані від, наприклад, заборонених партій.

Сказати про якісь конкретні строки розгляду цього законопроєкту я не можу, тому що у парламенті його представляє Міністерство розвитку громад і територій України. Окрім того, минулого тижня нарешті були позбавлені депутатських мандатів народні депутати від забороненої ОПЗЖ.

Є інший момент: читала у ЗМІ, що люди обурюються — мовляв, партію заборонили, а людей, які були її членами, не притягують до відповідальності.

Зауважу, що заборона політичної партії відбувалася, в тому числі, на основі матеріалів кримінальних проваджень проти керівництва політичних партій. Ми не можемо впливати на те, яким чином і з якою швидкістю Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань чи Офіс Генерального прокурора розслідує ті чи інші справи.

Також маємо розуміти, що наявність кримінального провадження може бути завершена як передачею справи до суду, так і непередачею через те, що злочинні дії чи дії, які становлять небезпеку, були не виявлені і не встановлені. Це і є правосуддя в правовій державі.

Я розумію, що ми всі хочемо притягнути до відповідальності людей, які фактично, в тому числі інформаційно, вели війну всередині нашої країни і вплинули на те, що сьогодні відбувається.  Але маємо розуміти, що ми, як європейська держава, цінуємо презумпцію невинуватості, й тому, якщо органи правопорядку будуть вважати, що ті чи інші представники, наприклад, “Партії Шарія”, ОПЗЖ, інших заборонених політичних партій мають стати перед судом, це буде їхнє рішення. І воно буде легітимним!

Теги: КПУ, майно
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]