Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2023 13:06

Як технології пришвидшують відбудову? Тренди будівництва у часи війни

Директор ТОВ "ЕЖІС ЕРТЛЄ ІНЖИНІРИНГ"

Огляд тенденцій і будівництві та проектуванні, що складаються з урахуванням реалій війни

2023 рік стане роком швидкості для будівельної галузі. Об’єкти інфраструктури, що зазнали руйнувань або пошкоджень, потребують швидкого обстеження з виїздом спеціалістів на місця і відновлення об’єктів в режимі нон-стоп за ескізним проектуванням і швидким автоматичним підрахуванням специфікацій.

Вже у цьому році  ми побачимо перші енергонезалежні об’єкти в Україні – лікарні, дитячі садочки та школи, які використовуватимуть альтернативні джерела електропостачання, сонячну та вітряну енергії.

ТРЕНД 1. Якість та швидкість у проектуванні та будівництві

Сьогодні на часі швидке відновлення цивільних будинків. Одним з найефективніших рішень з точки зору швидкості будівництва є використання збірних залізобетонних конструкцій. Це дозволяє зменшити строки будівництва у порівнянні з альтернативними методами. Наприклад, будівництво одного поверху цегляного будинку займає 1-2 тижні, монолітно-каркасного будинку – 0,5-1 тиждень, будинку зі збірних залізобетонних конструкцій – 1-2 дні. З точки зору швидкості будівництва цей метод можна порівняти з винаходом конвеєра Генрі Фордом, або ткацького станка в Англії, але у будівельній галузі.

Ще у радянські часи 5-ти поверхові будинки зі збірних залізобетонних конструкцій збирали за декілька тижнів, і саме ця технологія забезпечила багатьох з нас власним житлом, але вона також сформувала негативне ставлення до таких будинків. Чому? Тому що у погоні за швидкістю не звертали уваги на якість, і саме на якість потрібно звернути увагу сьогодні.

В цьому розрізі перед нами постає ще один виклик – будівництво промислових підприємств, які виготовлятимуть конструкції та матеріали для швидкого відновлення будинків та інфраструктури. Швидке відновлення можливе лише за умови співпраці з досвідченими інженерами, які вже мають досвід проектування подібних об’єктів. Крім того, важливим є залучення міжнародного досвіду будівництва.

ТРЕНД 2. BIM технології

Простими словами BIM – це створення цифрового близнюка будівлі (від англ. Building Information Modeling, BIM). Важливо, що кожній стадії будівництва відповідає своя модель із потрібною стадією деталізації елементів. Наявність такої моделі дозволяє не лише збільшити точність підрахунку матеріалів для оцінки інвестицій та виключити ймовірність помилок або колізій  під час розробки проекту, а й використовувати модель на будівельному майданчику, що значно прискорює виконання робіт і процес будівництва в цілому. Ще однією перевагою такої технології є те, що BIM дозволяє залучати до процесу проєктування одразу декілька команд, навіть з різних країн світу, і кожна з них може працювати над своєю частиною проєкту паралельно з іншими. Наприклад, одна команда проектує розташування конструкцій, інша – енергоносіїв, інженерних мереж і так далі.

Значне пришвидшення будівництва може бути досягнуте шляхом перенесення максимальної кількості виробничих процесів на підприємства та максимально можливому спрощенню з’єднань між будівельними конструкціями. При цьому перевага віддається з'єднанням без використання зварювання, а BIM-технології в проектуванні дозволяють отримувати не лише креслення, а також спеціальні файли даних які можуть зчитувати роботизовані виробничі лінії, що суттєво зменшує кількість помилок та прискорює виробництво.

ТРЕНД 3. Безпека та енергоефективність

На наш погляд у 2023 році у проектуванні та будівництві нового житла та громадських будівель у тренді будуть використання енергозберігаючих технологій та безпека. Наприклад: зменшення площ вікон на фасадах, малоповерхова забудова для зменшення довжини шляхів евакуації за відсутності електроенергії тощо; забезпечення «правила 2-х стін» на кожному поверсі залізобетонний сердечник безпеки в центрі будівлі з кімнатами укриття та сходами у підвали та сховища, які, можливо, стануть 2-х поверховими.

Одним з надважливих потреб сьогодні –  є захист людей від руйнувань будинків внаслідок бойових дій, вибухів газу тощо.

Війна продемонструвала дуже низьку стійкість існуючих будівель до такого роду пошкоджень. Деякі будинки взагалі несуть в собі небезпеку для мешканців внаслідок їх прогресуючого (неконтрольованого) руйнування після незначних пошкоджень несучих конструкцій. На жаль, цьому питанню приділяли дуже мало уваги раніше.

Але забезпечити захист людей від цього цілком реально без суттєвого збільшення витрат на будівництво. Основні принципи захисту полягають в наступному:

необхідно передбачити у будинках безпечні зони, які будуть відокремлені від зовнішніх стін, як мінімум, однією несучою стіною збільшеної міцності;

необхідно передбачити додаткові елементи або зв’язки між несучими елементами, які унеможливлять прогресуюче руйнування будинків внаслідок локального руйнування від вибуху.

Відбудова країни після війни стане великим викликом для нашої держави у її новітній історії. Якісне виконання цього завдання зробить нашу країну сильною та успішною, неякісне – створить проблеми не тільки для нас, але і для наступних поколінь українців. Саме тому будівельна галузь України повинна пройти це випробовування гідно, розмірковано та максимально ефективно.

Основними критеріями оцінки цього процесу будуть якість та швидкість відбудови. Досягнути цього можливо через впровадження сучасних методів будівництва з використанням будівельних виробів з високою долею заводської готовності у поєднанні з найсучаснішими підходами проектування на основі BIM-технологій.

Єфіменко Роман, провідний інженер-конструктор, експерт з залізобетонних конструкцій

Колеснікова Юлія, операційний директор та голова інженерного департаменту

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]