Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2021 15:06

План "2025": місце кредитування у Стратегії розвитку фінансового сектора від НБУ

Співзасновник ФК "АЛЬТА КАПІТАЛ"

Реформа фінансового сектора України у 2014-2019 допомогла досягти макрофінансової стабілізації та навчити гравців ринку протистояти наслідкам кризи.

Десь ми змогли подолати системні проблеми сектора, десь створити конкурентне середовище відповідно до стандартів ЄС. Рухаємося далі. 

Стратегія 2025 є продовженням Комплексної програми розвитку фінансового сектора. Її розділили на 5 стратегічних напрямків. Ми торкнемося лише тему кредитування, зосередимося на напрямку макроекономічного розвитку. Я зробив огляд 2 стратегічних цілей. 

Ціль №1: сприяння кредитуванню економіки 

Що це означає? Наприклад, підняти рівень проникнення кредитування МСП з 1,4% від ВВП до 3% від ВВП. Для цього реалізуються такі програми як "Доступні кредити 5-7-9%". Засобами бюджету України компенсуються повністю або частково процентні ставки по кредитах. Виконання цього пункту індикатор успішності Стратегії 2025. 

Ми вже спостерігаємо просування по вказаній Стратегії. Серед основних дій введення публікації річного звіту про кредитування МСП (висвітлення змін в обсягах кредитування, попит на кредити, метою фінансування і джерелах інвестицій, пропозиції та вартості кредитів, ефективності кредитування). У 2020 був опублікований річний звіт з інформацією про кредитування, компенсації, кредитні гарантії, програму "FinancEast" та інше. Це крок до більш прозорого фінансування малого та середнього бізнесу. 

Ціль №2: посилення захисту прав кредиторів та інвесторів 

Підвищити місце України в рейтингу Doing Business "Врегулювання неплатоспроможності" або ж ввести ефективний позасудовий порядок звернення стягнення на забезпечення (заставу, іпотеку) це індикатори успішності даного напрямку. Сьогодні вже реалізована можливість позасудового порядку звернення стягнення на предмет застави. 

В першу чергу, держава повинна ініціювати перегляд законодавчих актів, що регулюють відносини, пов'язані з матеріально-правовими засобами забезпечення виконання зобов'язань (Цивільного кодексу України, Законів України "Про заставу", "Про іпотеку"), з метою їх актуалізації, узгодження між собою, систематизації та вдосконалення. Поки ми не бачимо значних змін. Уже створено Робочу групу, яка займається оновленням Цивільного кодексу України, проте зміни нам тільки належить побачити. 

Звичайно, це дуже короткий огляд 105 сторінок Стратегії розвитку фінансового сектора України до 2025 року, але всім і так зрозуміла необхідність і реальність втілення описаних цілей. Якщо говорити про кредитування, то до 2025 року воно повинно стати набагато більш регульованим, інтегрованим в ринок, захищеним оновленої законодавчою базою. Ці стратегічні напрямки можуть змінити підхід до багатьох видів кредитування в Україні та у держави просто немає вибору. Світ змінюється дуже швидко, а тому ключові питання кредитування як однієї з основних у фінансовій системі будуть просто зобов'язані адаптувати до загальносвітової практики сталого розвитку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]