Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2022 15:31

Людський капітал – головний драйвер розвитку економіки

Керівник Секретаріату Національного агентства кваліфікацій

Від розвитку людського капіталу залежить економічний та інноваційний розвиток держави загалом.

Є вагомі підстави вважати, що наступне десятиліття стане часом особливо інтенсивних змін у розвитку людського капіталу й технологій. Зокрема, Всесвітній економічний форум прогнозує, що до 2030 року у світі доведеться перекваліфікувати більше 1 мільярда людей, оскільки робочі місця трансформуються в результаті четвертої промислової революції. Це стосуватиметься як наявних робочих місць, так і нових. 

У резолюції Генеральної Асамблеї ООН під назвою «Перетворення нашого світу: Порядок денний у сфері сталого розвитку на період до 2030 року», проголошеної на Саміті ООН зі сталого розвитку у 2015 році, визначено 17 цілей сталого розвитку. Вони мають на меті подолання всіх форм бідності, спрямовані на боротьбу з нерівністю та на усунення негативних проявів кліматичних змін. Зупинимося на окремих з них, а саме: якісна освіта, гідна праця та економічне зростання. 

У сучасних умовах глобалізації постає проблема ефективного формування та розвитку одного з найцінніших ресурсів – людського капіталу, саме людина з її здібностями є рушійною силою розвитку економіки. Тому від розвитку людського капіталу залежить економічний та інноваційний розвиток держави загалом. 

За твердженням міжнародних організацій, людський капітал може бути збільшений шляхом інвестицій у освіту, охорону здоров’я, професійну підготовку. Він також потребує справедливих умов ринку праці, належного рівня працевлаштування, сприятливих умов для ведення бізнесу тощо. Для розвитку людського капіталу неабияке значення відіграє й сприятливість зовнішнього середовища, яке держава створила для своїх громадян. 

Розбудова Національної системи кваліфікацій є відповіддю на виклики динамічної економіки. 

В умовах розвитку технологій та глобалізації змінюються вимоги до кваліфікації особи:

• мінімізуються потреби в найпростіших кваліфікаціях, що вимагають рутинного застосування простих навичок;

• однією з найважливіших компетентностей стає здатність людини навчатися впродовж усього життя (зокрема, для здобуття нових кваліфікацій);

• здатність до мобільності в просторі, у системі кваліфікацій стає запорукою успішної кар’єри. 

Саме тому стратегічним завданням Національного агентства кваліфікацій є створення Національної системи кваліфікацій як основи формування і розвитку людського капіталу України. Така система має забезпечувати:

• постійну взаємодію освіти та ринку праці;

• присвоєння професійних кваліфікацій за результатами незалежного оцінювання результатів навчання (на основі професійних стандартів);

• оперативне реагування на нові вимоги ринку праці;

• відкриту взаємодію з партнерами в Європі та у всьому світі. 

Однак, для формування Національної системи кваліфікацій потрібна узгоджена діяльність законодавчої та всієї виконавчої влади, роботодавців, професійних спільнот, а також використання всіх можливостей міжнародного співробітництва. І поки що, така узгодженість існує – це надає впевненості у швидкому розвитку і розбудові Національної системи кваліфікацій.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]