Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2023 08:17

Офіс протидії рейдерству vs "підсанкційні" особи

Керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України

Щодо протидії "обходу" санкцій у сфері державної реєстрації прав на нерухомість і бізнес.

Одним з нових аспектів публічного порядку в Україні є санкційне регулювання, запроваджене внаслідок збройної агресії російської федерації проти України з прийняттям Закону України «Про санкції» у серпні 2014 року.

Відповідно до преамбули цей Закон ухвалено з метою, зокрема, гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина, захисту державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості державних кордонів, недопущення втручання у внутрішні справи України та потреба невідкладного та ефективного реагування на наявні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці України, включаючи ворожі дії, збройний напад інших держав чи недержавних утворень, завдання шкоди життю та здоров’ю населення.

За час повномасштабної агресії російської федерації проти нашої держави Україна значно посилила протидію ворогу на санкційному фронті.

За цей рік до Закону України «Про санкції» тричі вносилися зміни та доповнення, що відчутно підвищили ефективність застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів. При цьому посилення обмежень санкційного законодавства призвело до спроб його «обходу» та уникнення негативних наслідків для підсанкційних осіб.

Про це свідчать, зокрема, матеріали судових справ, що вже були розглянуті та ті, що продовжують надходити на розгляд до Вищого антикорупційного суду з метою стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції.

Так, підсанкційні особи вдаються до різних схем виведення свої активів з-під дії санкцій, використовуючи у тому числі фраудаторні правочини, які часто укладаються в іноземних юрисдикціях.

Водночас, іноді виведення певних активів з-під дії санкцій шляхом їх формального переоформлення на інших осіб юридично неможливе без калоборації підсанкційних осіб з особами, які мають доступ до державних реєстрів та уповноважені вносити зміни в такі реєстри. Це актуально у разі місцезнаходження відповідного нерухомого майна на території України або ж у разі наявності в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) інформації про підсанкційну особу як кінцевого бенефіціарного власника певної юридичної особи, внаслідок чого майно останньої може бути вилучено за рішенням суду щодо його стягнення.

У зв’язку з цим у практиці Міністерства юстиції почастішали скарги на реєстраційні дії, в яких мова йде про проведення державної реєстрації з порушенням рішень щодо застосування санкцій. На деяких таких скаргах  доцільно зупинитися детальніше.

Так, на виконання положень Закону України «Про санкції» Рада національної безпеки і оборони України, розглянувши діяльність релігійних організацій на території України в умовах військової агресії російської федерації проти України, з метою забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів, вирішила застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб рішенням від 01.12.2022 «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеним в дію Указом Президента України від 01.12.2022 № 820.

На забезпечення дотримання цього рішення РНБО Офіс протидії рейдерству Міністерства юстиції України вже забезпечив розгляд кількох скарг щодо проведення державними реєстраторами і приватними нотаріусами реєстраційних дій, якими внесено зміни до відомостей про юридичних осіб у ЄДР, а саме виключено відомості про особу, щодо якої застосовано санкції зазначеним рішенням РНБО, з переліку кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) значної кількості юридичних осіб.

Зокрема, у скарзі Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 10.04.2023 йшлося про внесення приватними нотаріусами та державними реєстраторами змін до відомостей про підсанкційну особу як кінцевого бенефеціарного власника більше 50 юридичних осіб всупереч запровадженої до цієї особи санкції у вигляді блокування активів.

За результатами розгляду цієї скарги незаконні реєстраційні дії були скасовані, доступ таких державних реєстраторів і нотаріусів до ЄДР був анульований, а первісні відомості відновлені у ЄДР Офісом протидії рейдерству.

З рішенням Мін’юсту, прийнятим за цією скаргою можна ознайомитися за посиланням.

Аналогічні порушення реєстраційного законодавства були встановлені і під час розгляду скарги товариства з обмеженою відповідальністю від 28.02.2023 на реєстраційні дії в ЄДР щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб, проведені приватним нотаріусом та державним реєстратором. З огляду на це, Мін’юстом за результатами розгляду цієї скарги незаконні реєстраційні дії були скасовані, до порушників реєстраційного законодавства застосовано санкції, а у ЄДР відновлені первісні достовірні дані щодо підсанкційної особи як кінцевого бенефеціарного власника кількох юридичних осіб.

З рішенням Мін’юсту, прийнятим за результатами розгляду цієї скарги, можна ознайомитися за посиланням.

Прикладом порушення санкційного законодавства у сфері державної прав на нерухоме майно є проведення переоформлення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (Державний реєстр прав) значного масиву нерухомого майна, відчуженого у порядку звернення стягнення на предмет іпотеки особою, до якої застосовано санкції рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 12.01.2023 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеним в дію Указом Президента України від 12.01.2023 № 14/2023. Зазначеним рішенням до відчужувача нерухомого майна застосовано, зокрема, блокування активів, а також зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Слід зауважити, що Закон України «Про санкції» визначає блокування активів як тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.

При цьому сутність державної реєстрації речових прав на нерухомість відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» полягає у офіційному визнанні та підтвердженні державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру прав.

Тобто незважаючи на наявність запроваджених державою санкцій (у тому числі прямої заборони розпоряджатися активами, що належать особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними) щодо особи, яка намагалася продати нерухоме майно, приватний нотаріус, реалізуючи надані йому державою повноваження у сфері державної реєстрації прав, прийняв рішення про державну реєстрацію переоформлення права власності на таке майно.

З рішенням Мін’юсту, прийнятим за результатами розгляду скарги на такі дії, можна ознайомитися за посиланням.

Слід констатувати, що нотаріальна та реєстраційна спільноти єдині у позиції щодо неприпустимості проведення нотаріальних і реєстраційних дій в порушення санкційного законодавства, проте поодинокі випадки порушення санкцій трапляються й вимагають адекватної і своєчасної реакції правоохоронних органів та Міністерства юстиції.

Отже, адміністративний порядок розгляду скарг у сфері державної реєстрації забезпечує дотримання санкційного законодавства під час повномасштабної війни російської федерації проти України. Також, очікуємо законодавчі зміни, що посилять ефективність боротьби з виведенням активів підсанкційних осіб за допомогою державної реєстрації прав на нерухомість і бізнес, які мають запрацювати відповідно до прийнятого Парламентом законопроекту 9156-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав».   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]