Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.08.2022 21:05

Як збагатити своє щоденне мовлення?

Філолог, журналіст, телеведучий та автор освітнього проєкту "Українська мова"

Покращити знання рідної мови інколи складніше, ніж вивчити іноземну з нуля. Граматика, синтаксис і пунктуація — це база, яку просто почерпнути з книжок і відео на ютубі.

А от вести невимушені розмови на будь-яку тему, миттю добирати синоніми й звучати бездоганно до снаги лише мастакам. Втім, українців складнощі не полохають — хто говорить, той заговорить. Зібрав поради для тих, хто лишень переходить, і для тих, хто вже не один рік думає українською. 

1. Чуйте, помічайте, фіксуйте 

Мова — це не лише посібники і підручники. Передусім це люди, їхні історії, традиції, професії, болі. Тож найбільші мовні скарби водяться саме серед них: на вулицях, у кав’ярнях і громадському транспорті. Не соромтеся вести нотатки із чужими словами чи виразами, що припали до душі. Та й загалом будь-які нові правила краще одразу конспектувати й ілюструвати курйозами з життя. До прикладу, поїздку у метро можна перетворити на квест із вишукування помилок (або, навпаки, ладних прикладів!) на афішах. 

2. Майте словник під рукою 

Паузи, незручні відмінювання, ті самі «винятки та виключення» трапляються зненацька. Щоб не відчувати недосказанність, не бійтеся звертатися по допомогу до словників і мовних онлайн-сервісів. Скажімо, онлайн-бібліотека «Горох» допоможе розібратися з тлумаченнями, словозміною, римуванням, фразеологією, походженням слів та їхніми синонімами. Натомість майданчик «Словотвір» допоможе знайти рідні переклади для складних запозичень. Часто люди бояться переходити на українську через нестачу приказок, жартівливих форм і фразеологізмів у своєму мовленнєвому запасі. Допоможе Російсько-український словник сталих виразів, де можна знайти все, звісно, не без зусиль. Бо, як-то кажуть, без труда нема плода. 

3. Згадайте власну історію 

Поцікавтеся своїм походженням, історією родини або рідного міста. Які слова використовують тільки тут? Які прислів’я описують побут якнайкраще? Будь-яка говірка і діалект — свіже джерело для збагачення власної мови. До слова, як тільки українці не називали «шматочок хлібу»!  Цілушка, окраєць, скиба, партика, паляниця, кусень, буханець… Пригадайте, а як казали у вашій сім’ї? 

4. Будьте сміливими 

Не бійтеся говорити інакше — з правильними наголосами і формами, незвичайними епітетами і порівняннями. Чорно́слив, спи́на, дро́ва — ці наголоси мають ширитися світом попри звичні помилкові. А як щодо заграви, осоння, люстерка? До речі, перше інтернет-медіа про рідну мову «Українська мова» постійно ділиться правильними наголосами і мовними порадами на щодень. Крім Instagram, у проєкту є власний подкаст, Telegram-канал і чимало інших цікавинок — долучайтеся! А також сміливо вивчайте наші слова гуртом (а не оптом!) і користуйтеся на здоров’я. 

5. Працюйте в комплексі 

Створіть комфортний українськомовний простір навкруги. Гугліть, створюйте дописи, слухайте коротенькі аудіо, замовляйте каву українською. Хай всі нові досвіди будуть у задоволення. Помиляйтеся, виправляйтеся, перемагайте. Пам’ятайте, що невдачі — частини удачі. І що рідна мова заслуговує на те, щоб жити з нею щасливе життя. 

Говорити грамотно — це важливо і привабливо. У країні, де панує вишукана українська, все обов’язково буде Україна! 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи