Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.04.2020 10:23

Бізнес як гра: що допомагає в ній вигравати?

Засновниця Line M, Line M Concept і фестивалю "Виробники мрій"

Бізнес для мене – цікава гра. Її головний принцип полягає в тому, що перемагає той, хто отримує прибуток. Однак яким шляхом кожен цього досягає — лише його або її індивідуальний шлях.

Усе наше життя — це безкінечна гра. Як кажуть англомовні, «Endless Game». У ній багато складових: сім'я, взаємини з друзями, бізнес, соціальні проєкти та все, що так чи інакше нас стосується. Але й ці складові є своєрідними іграми зі своїми правилами.

Так от, бізнес для мене – така ж цікава гра. Її головний принцип полягає в тому, що перемагає той, хто отримує прибуток. Однак яким шляхом кожен цього досягає — лише його або її індивідуальний шлях.

Я не розумію популярної ідеї – аби чогось досягти в бізнесовій сфері, ти обов'язково маєш чимось жертвувати, працювати 24/7 і жити під постійним тиском. Усе, що ми робимо, має приносити задоволення. Крапка.

Залишається одне маленьке запитання: як таке можливе?

Годі ставити собі рамки та вирішувати, хто ж ви є для бізнесу: стратег, креативник чи оперативний менеджер.

Ви — вода, яка набуває форми того, хто необхідний у конкретній ситуації. Треба придумати ідею проєкту та його візію? Ви — стратег. Потрібно придумати, як це все привабливо «запакувати»? Ви — креативник. Є потреба в налаштуванні бізнес-процесів та контролі їх виконання? Ви — оперативний менеджер. Із таким підходом у вас ніколи не замилиться око і ви завжди розумітимете, що потрібно вашому бізнесу, аби стати кращими.

Більше того, так вам буде простіше перейти до наступного рівня — делегування.

Коли ви на власному досвіді знаєте, як все працює у вашому бізнес-проєкті, ви легко довіряєте людям ту чи іншу справу. Адже чітко розумієте критерії успішності. У випадку, коли результат їм не відповідає, ви дієте. Як саме — залежить від вас.

Я раджу: не боятися змінювати. І це стосується всього: процесів, людей і навіть самих проєктів.

Коли мене перестав драйвити мій меблевий бізнес, я створила Line M Сoncept. Хоча всі люди навколо казали мені, що це неможливо. Але я зрозуміла одне: якщо беззаперечно слухати інших, навіть авторитетних для мене людей, я ніколи не досягну того, чого хочу Я. Адже всі поради базуються на досвіді тих ІНШИХ людей, а я завжди прагну отримувати СВІЙ досвід.

Коли мене не влаштовували результати роботи Line M Сoncept, я кілька разів змінювала команду. Адже розуміла, що все налаштовано так, як хочу я, але результат — не той. Отже, проблема в реалізації. Тоді я чесно поговорила з командою і ми вирішили залишитися друзями, але перестати взаємодіяти в бізнес-сфері. Оскільки одне з іншим взагалі ніяк не поєднується та має свої окремі правили гри.

Із цього очевидний ще один мій бізнес-принцип — бути чесною. Насамперед із самою собою та з усіма навколишніми. Це змушує завжди бути трохи «над» ситуацією й оцінювати себе, свої вчинки, почуття. І, безумовно, всіх, із ким взаємодієш.

Це, відповідно, допомагає постійно розвиватися. Адже так я безперервно аналізую та роблю висновки. І цей процес відбувається не в певний відведений на це час: наприкінці місяця, кварталу або року. Це відбувається безперервно, що робить мене гнучкою та готовою до змін.

Я завжди легко визнаю, що роблю щось не так, якщо на це є достатньо аргументів. Як на мене, дуже корисна навичка в сучасному світі. Все змінюється. Завжди. А бізнес тим паче. Не варто прив'язувати себе намертво до якогось правила або цінності, адже сьогодні все працює ідеально та приносить прибуток, а завтра все легко може змінитися.

Тут дуже просто провести аналогію та порівняти бізнес із живим організмом. Точніше, з вами самими. От сьогодні ви вірите у щось, а завтра може трапитися щось таке, що з ніг на голову переверне ваше уявлення про все. Це може бути що завгодно: книга, людина або якась критична ситуація. Точно так само все працює в бізнесі та й у світі загалом. Тримайте руку на пульсі. Будьте тут і зараз тим, ким варто бути в цій конкретній ситуації. Та пам'ятайте — завтра все може змінитися.

І останнє, але не за значенням. Все у світі створюється з любові. Пам'ятайте про це завжди. Свій бізнес варто любити. Свої проєкти варто любити. Адже як привести їх до успіху без цього? Якщо ви відчуваєте, що у вас всередині щось змінилося і ваш бізнес вас більше не драйвить, ви його більше не любите — тоді змінюйте! Змінюйте свої проєкти та бізнеси так, щоб ви їх любили.

Адже любов — це основа всього!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]