Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2015 15:43

Актуальна судова практика у вирішенні податкових спорів

Юрист ЮК "МОРІС ҐРУП"

Для отримання бажаного результату в податковому спорі, перед його ініціюванням варто дослідити практику розгляду аналогічних справ. Наводимо останні тенденції у вирішенні податкових спорів Вищим адміністративним судом України та Верховним Судом України.

Для отримання бажаного результату в податковому спорі, перед його ініціюванням варто дослідити практику розгляду аналогічних справ. Наводимо останні тенденції у вирішенні податкових спорів Вищим адміністративним судом України та Верховним Судом України.

Щодо скасування наказу про проведення невиїзної документальної перевірки

У разі порушень з боку контролюючого органу при прийнятті такого наказу, ВАСУ вважає за можливе задоволення позову про його скасування. На думку суду, наказ не є реалізованим і не вичерпав своєї дії фактичним проведенням перевірки, оскільки позивач не брав участі у її проведенні, а відтак, надавши документи на запит податкового органу, був позбавлений можливості не допустити фахівців останнього до проведення перевірки.

Щодо вимог про визнання неправомірними дій податкового органу по проведенню перевірки

Стосовно цих вимог, на думку ВАСУ вони не підлягають задоволенню з огляду на те, що виключно результат реалізації повноваження контролюючого органу (а саме – рішення), а не процес реалізації його повноважень (проведення перевірки чи складання акта) може бути об’єктом судового оскарження (ухвала ВАСУ від 02.12.15 №К/800/54720/14).

З іншої сторони можна навести ухвалу ВАСУ від 02.12.15 №К/800/10997/14, яка була винесена по справі, у якій контролюючий орган провів перевірку платника на підставі його «звернення», якого, як виявилося в судовому розгляді, не існувало. Суд касаційної інстанції в даному випадку дійшов висновку, що за відсутності підстав для проведення перевірки дії податкового органу є протиправними.

Також дана ухвала може використовуватись, якщо за результатом неправомірної перевірки був складений акт і внесено відповідну інформацію до АС «Результати співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА», а ППР не складалось. Так, проаналізувавши положення Закону «Про доступ до публічної інформації» ВАСУ зазначив, що платник податків має право вимагати виправлення неточної, неповної, застарілої податкової інформації про себе, виключення інформації про себе, збирання, використання чи зберігання якої здійснюється з порушенням вимог закону. Дана позиція узгоджується з постановою ВСУ від 09.12.14 №21-511а14.

Скасування ППР з підстав порушень, допущених при складанні акту перевірки

ВАСУ в ухвалі від 02.12.15 у справі №К/800/15421/14 вказав, що суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, винесеного на підставі акта перевірки, дії щодо складання якого вчинені не на підставі, в межах повноважень та у спосіб, визначені нормативно-правовими актами. Аналогічна позиція міститься в постанові ВСУ від 09.12.14 у справі №21-511а14.

Щодо спонукання держави до відшкодування ПДВ

У справах за позовом про стягнення бюджетного відшкодування суд касаційної інстанції керується постановою ВСУ від 16.09.15 у справі №21-881а15, згідно з якою відшкодування з бюджету ПДВ є виключними повноваженнями податкових органів та органів державного казначейства, а відтак суд не може підміняти державний орган і вирішувати питання про стягнення такої заборгованості. В цьому випадку правильним способом захисту є вимога про зобов’язання відповідача до виконання покладених на нього Законом і підзаконними актами обов’язків щодо надання органу казначейства висновку щодо суми, яка підлягає відшкодуванню з бюджету.

Щодо скасування ППР, прийнятих по «безтоварних» операціях

У даній категорії справ ВАСУ продовжує керуватися усталеною доктриною, згідно якої обов'язковою умовою підтвердження реальності здійснення господарських операцій є фактична наявність у платника податків первинних документів, фізичних, технічних та технологічних можливостей для здійснення відповідних операцій та зв'язку між фактом придбання товару (послуги) і подальшою господарською діяльністю (ухвали від 02.12.15 №К/800/1732/14, №К/800/29867/14, №К/800/53653/14, №К/800/31332/14, №К/800/50758/14). Така ж позиція викладена у постанові ВСУ від 27.10.15 у справі №21-1539а15.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]