Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.05.2023 11:53

Запуск бізнесу під час війни: 6 критеріїв, які допоможуть визначитись чи варто

Засновник Fibermix та Savex Minerals

Запуск бізнесу — завжди ризикована справа: за статистикою, 2 з 10 підприємств закриваються у перший рік роботи.

Під час війни ризики збільшуються, адже додаються фактори небезпеки від обстрілів, економічної нестабільності та міграції населення. Утім, за даними Bureau of Labor Statistics, одна з найвагоміших причин невдачі нових бізнесів — помилки, яких припускаються недосвідчені підприємці на старті. 

Нинішні, обумовлені війною, обставини диктують необхідність бути максимально мобільними. Статистика показує, що тільки 30% українських компаній не зазнали суттєвих змін у роботі за 2022 рік. Це означає, що підприємцям варто бути готовими швидко приймати нові рішення та міняти підходи. 

Якщо ви маєте ідею для запуску нового проєкту, варто звернути увагу на кілька критеріїв. Це допоможе оцінити перспективи бізнесу та не наробити серйозних помилок на початку. 

Біль споживача 

Першою чергою варто оцінити, чи зможе ваш стартап задовольнити потреби клієнта. Це може бути запит на якісного постачальника або, наприклад, продукт, який можна швидко придбати в потрібному обсязі.  

За даними Harvard Business Review, більшість стартапів зазнають невдачі саме через те, що вони не мають достатньої кількості клієнтів або не можуть знайти свою аудиторію. У більшості випадків це пов'язано з тим, що стартапи не проводять достатньої кількості досліджень попиту та не розуміють потреб клієнтів. 

Аналіз ринку — комплексна справа. Він має охоплювати: 

▪️ Збір інформації про стан ринку та галузі. Дізнайтесь про тенденції, ознайомтесь зі статистикою та прогнозами незалежних експертів. 

▪️ Аналіз конкурентів. Складіть та класифікуйте перелік компаній, які вже працюють на цьому ринку. Подумайте, що може стати вашою конкурентною перевагою. 

▪️ Портрет споживача. Визначтесь, хто ваш клієнт: скільки йому років, які в нього інтереси та фінансові можливості. 

▪️ Опитування потенційних клієнтів. Знайдіть перевірені дані про споживацькі настрої або, за можливості, проведіть власне анкетування. 

На цьому етапі важливо зібрати якомога більше інформації з різних надійних джерел. Якщо після проведеного аналізу ви не можете чітко відповісти на питання, який біль споживача вирішує ваш продукт або послуга — це може бути тривожним сигналом для вашого бізнесу. 
Широка ніша 

Стартапу не варто орієнтуватись тільки на один вузький напрямок. Припустимо, ми вирішили виробляти болти в одному розмірі, які підходять тільки для конкретного виду металоконструкцій. Потім хтось інший імпортував мільйон таких самих болтів із Китаю за нижчою ціною. Як результат — ваш бізнес не витримав конкуренції, опинився в невигідному становищі та закрився. Тому замість одного специфічного продукту, краще виробляти лінійку. Так ви матимете ширший ринок збуту та зменшите ризики.  

Займати надто вузьку нішу —  великий ризик. 80% клієнтів нашої компанії — це металургійні підприємства. Якби 3 роки тому ми звернули увагу на легку промисловість та напрямок промислового будівництва, сьогодні вже б мали суміжні продукти, які для нас відносно легко виготовляти. І теперішня криза в українській металургії не стала б таким відчутним ударом по нашому бізнесу. Тому важливо вже на початковому етапі диверсифікувати напрямки роботи. 

Твереза оцінка бюджету 

У будь-якого стартапу є прописаний бюджет. Але, з власного досвіду, не зайвим буде його помножити його на 2, а то і на 3.

У будь-якого бізнесу виникають додаткові витрати, і до них потрібно бути готовим. Окрім того, від самого початку слід подумати про фінансове забезпечення проєкту на півроку-рік наперед. Яким коштом платити команді, як купувати витратні матеріали? Якщо під час аналізу ви розумієте, що маєте достатньо ресурсів для підтримки роботи в найближчий рік — тоді можна починати роботу. 

Час повернення інвестицій 

Важливо розуміти: чим вища ваша ціль, тим більше вкладень знадобиться. Тому на початковому етапі варто одразу розрахувати час повернення інвестицій. Для цього потрібно визначити початкові вкладення капіталу та оцінити очікуваний річний прибуток після сплати податків. Далі необхідно поділити вкладені кошти на очікуваний чистий прибуток. Так ми отримаємо кількість років, необхідних для повернення вкладень.  

Підприємцю-початківцю за нинішніх воєнних умов, ризиковано запускати проєкт в Україні, якщо він не окупиться за 2-3 роки. 

Тестування ідеї 

Якщо є можливість презентувати свою ідею більш досвідченим та компетентним бізнесменам — варто це зробити. Нехай вони ставлять питання, критикують — фактично тестують ваш продукт. Це допоможе на початковому етапі побачити слабкі місця і, як наслідок, зекономити час та гроші.

Якщо таких людей у вашому близькому оточенні немає, бізнес-ідею можна винести на обговорення у бізнес-клубі. В Україні є 5-6 великих бізнес-спільнот. Серед резидентів представники середніх та великих компаній, які можуть поділитись власним досвідом.  

Ще один шлях тестування продукту — споживацький досвід. Можна виготовити мінімальний обсяг продукту та перевірити його на малій групі клієнтів. Їхні відгуки можна буде врахувати під час подальшої роботи.  

Запуск будь-якого бізнесу потребує досліджень та ретельної підготовки. Аналіз нового проєкту за перерахованими критеріями дасть вам змогу оцінити свої перспективи. Також ви зможете вчасно допрацювати ідею або внести зміни у стратегію.  Це значно збільшить ваші шанси на успішний launch. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]