Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2020 21:55

Нововведення у процедурі публічних закупівель

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Юлії Ткаченко"

19 квітня 2020 року була введена в дію нова редакція Закону України "Про публічні закупівлі".

19 квітня 2020 року була введена в дію нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – нова редакція Закону), якою були внесені істотні зміни до процедури проведення закупівель.

Новою редакцією Закону передбачені зміни, які є важливими як для замовника, так і для виконавця. Нижче наведено перелік найбільш суттєвих змін.

1. Розширено кваліфікаційні критерії процедури закупівлі.

Статтею 16 нової редакції Закону одним з кваліфікаційних критеріїв зазначено – наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Проте, в цій же статті зазначено, що замовник не має права вимагати надання підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у розмірі більшому, ніж очікувана вартість предмета закупівлі (пропорційно очікуваній вартості частини предмета закупівлі (лота) в разі поділу предмета закупівель на частини).

2. Введено поняття «електронний каталог».

Згідно нової редакції Закону електронний каталог – систематизована база актуальних пропозицій, що формується та супроводжується централізованою закупівельною організацією в електронній системі закупівель та використовується замовником з метою відбору постачальника товару (товарів), вартість якого (яких) не перевищує 50 тисяч гривень.

3. Абсолютним нововведенням є поняття «спрощена закупівля».

Спрощена закупівля – це придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість: для товарів, послуг – 200 тисяч гривень та 1 мільйон гривень, а для робіт – 1,5 мільйона гривень та 5 мільйонів гривень (в залежності від категорії замовника).

Проте, існують винятки застосування спрощеної процедури закупівлі, а саме:

1) якщо було двічі відмінено спрощену закупівлі через відсутність учасників;

2) якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання;

3) якщо здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності;

4) якщо закупівля товарів здійснюється з використанням електронного каталогу тощо.  

4. Введено нове поняття «уповноважена особа».

Згідно з вимогами статті 11 нової редакції Закону – уповноважена особа (особи) – службова (посадова) чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту).

Водночас Розділом Х Прикінцевих та перехідних положень нової редакції Закону зазначено, що до 1 січня 2022 року замовник може утворювати тендерний комітет (комітети) для організації та проведення процедури закупівель.

5. Розширено перелік процедур закупівель.

Закупівлі можуть здійснюватися шляхом застосування однієї із процедур:

1) відкриті торги;

2) закупівля за рамковою угодою;

3) торги з обмеженою участю;

4) конкурентний діалог;

5) переговорна процедура закупівлі (як виняток).

6. Можливість виправлення інформації протягом 24 годин.

Частиною 9 статті 26 нової редакції Закону передбачено, що учасник процедури закупівлі виправляє невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій, шляхом завантаження через електронну систему закупівель уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

7. Нова процедура оскарження.

Зміни в процедурі оскарження, зокрема:

- скарга може бути подана лише через електронну систему закупівель;

- диференційований розмір плати за скаргу (порядок здійснення плати та її повернення суб’єкту оскарження визначається Кабінетом Міністрів України);

- скарга не може бути відкликана, якщо щодо неї сформована реєстраційна картка;

- плата за подання скарги повертається у разі її задоволення або залишення її без розгляду АМКУ через усунення порушень замовником.    

8. Нова процедура «торги з обмеженою участю» (набуває чинності з 19.10.2020 року).

Замовник може застосувати дану процедуру у разі потреби попередньої перевірки кваліфікації учасників шляхом проведення кваліфікаційного відбору. Процедура може застосовуватися у разі, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму еквівалентну: для товарів і послуг – 133 тисячам євро, для робіт – 5150 тисячам євро. Під час проведення торгів за такою процедурою встановлюються всі, кваліфікаційні критерії, встановлені ч. 2 ст. 16 нової редакції Закону. 

Варто зазначити, що відповідно до пункту 5 Прикінцевих та Перехідних положень цього Закону передбачено, що процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]